Αναποτελεσματικά τα ΜΣΑΦ εξωτερικής χρήσης στην αρθρίτιδα
Λονδίνο: Η εξωτερική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) δεν παρέχουν μακροχρόνια προστασία στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Η εξωτερική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) δεν παρέχουν μακροχρόνια προστασία στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ με επικεφαλής τον Δρ Weiya Zhang επανεξέτασε 13 παλαιότερες μελέτες οι οποίες συνέκριναν τα ΜΣΑΦ τοπικής χρήσης με ψευδοφάρμακα ή με ΜΣΑΦ σε μορφή δισκίων. Το σύνολο των συμμετεχόντων ασθενών ανερχόταν σε 1.983 άτομα.
Μόνο κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες χρήσης τα τοπικά ΜΣΑΦ υπερτερούσαν έναντι των ψευδοφαρμάκων στην ανακούφιση του πόνου, καθώς και σε συμπτώματα όπως η λειτουργικότητα και η ακαμψία.
Επίσης η ανάλυση των στοιχεία έδειξε ότι τα τοπικά ΜΣΑΦ ήταν κατώτερα από τα δισκία ήδη από την πρώτη εβδομάδα της θεραπείας.
«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτή η ομάδα παραγόντων έχει μικρής διάρκειας αποτελεσματικότητα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστός, αλλά η αρθρίτιδα είναι ένα νόσημα που απαιτεί θεραπεία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», επισημαίνει με δηλώσεις της στο Reuters ο Δρ Zhang.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του Ρευματισμού και το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας πρόσφατα είχαν εκδώσει κοινή κατευθυντήρια οδηγία που συνιστούσαν τη χρήση τοπικών ΜΣΑΦ ως αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.