Δύο άτομα στην Ταϊλάνδη νοσούν από τη γρίπη των πτηνών
Μπανκόγκ: Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δύο τουλάχιστον άτομα έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών και ανέστειλε επ΄αόριστον τις εξαγωγές πουλερικών -η ασιατική χώρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόμο.
Μπανκόγκ: Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δύο τουλάχιστον άτομα έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών και ανέστειλε επ΄αόριστον τις εξαγωγές πουλερικών -η ασιατική χώρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόμο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει κλιμάκιο ειδικών και προειδοποιεί ότι η εμφάνιση της νόσου και στην Αυστραλία είναι πολύ πιθανή.
Η γρίπη των πτηνών, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει προκαλέσει πέντε θανάτους στο Βιετνάμ, όλοι σε ανήλικα άτομα. Εκατομμύρια κοτόπουλα στην Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και το Βιετνάμ έχουν θανατωθεί.
Ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης Σουνταράτ Κεϊραχάν, που αρνούνταν επί ημέρες ότι ο ιός υπήρχε στη χώρα, επιβεβαίωσε ότι δύο αγόρια, ηλικίας έξι και επτά ετών, πάσχουν από τη γρίπη.
«Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών ήταν θετικά σε δύο ανθρώπους και σε έναν ήταν αρνητικά» δήλωσε, αναφερόμενος στις εξετάσεις που έγιναν σε τρεις ασθενείς. Σε εργαστηριακά τεστ υποβάλλονται τώρα τρία ακόμα άτομα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη, έπειτα από ανάλογη απόφαση της Ιαπωνίας την Πέμπτη.
Ο ιός Η5Ν πιθανότατα δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος και αυγών, αλλά μόνο με τη στενή επαφή με προσβεβλημένα πτηνά. Τη μετάδοσή τους στον άνθρωπο επιτρέπει πιθανώς κάποια μετάλλαξη.