Βιομηχανία εικονικών τιμολογίων 150 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το ΣΔΟΕ
Πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής εκτατοντάδων εκατ. ευρώ, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται εικονικές εταιρείες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Εγκέφαλος του κυκλώματος είναι πρώην βιομήχανος, τον οποίο πλαισίωναν άλλα 15 άτομα.
Εικονικές εταιρείες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις φέρεται να εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή-μαμούθ, που αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν κύκλωμα επιχειρήσεων-«μαϊμούδων», οι οποίες προμήθευαν με χιλιάδες εικονικά τιμολόγια πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Όλα άρχισαν το Νοέμβριο του 2002, όταν στέλεχος του ΣΔΟΕ δέχτηκε πληροφορίες ότι σε πολυκατοικία κεντρικού δρόμου της Αθήνας λειτουργούσε επιχείρηση, η οποία ως μοναδικό σκοπό είχε την ίδρυση εικονικών εταιρειών.
Επρόκειτο για 20 εταιρείες περίπου, που «άνοιξαν» στα χαρτιά και στη συνέχεια διέθεταν, έναντι αμοιβής, εικονικά τιμολόγια σε περισσότερες από 200 πραγματικές επιχειρήσεις κάθε δραστηριότητας (από χαρτικά μέχρι κατασκευές). Η αμοιβή τους ανερχόταν τουλάχιστον στο 10% της αξίας του τιμολογίου.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις που λάμβαναν τα συγκεκριμένα τιμολόγια μεφάνιζαν αγορές οι οποίες εξέπιπταν από τα φορολογητέα έσοδα τους. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας και να προκαλείται απώλεια φορολογικών εσόδων από τα κρατικά ταμεία.