Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αγωνιώδης προσπάθεια στην ΕΕ για συμβιβαστική λύση στο θέμα των ελλειμμάτων

Αγωνιώδης προσπάθεια στην ΕΕ για συμβιβαστική λύση στο θέμα των ελλειμμάτων

Η σημαντικότερη ίσως σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της EE θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου Eurogroup και Ecofin πρέπει να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις συστάσεις της Κομισιόν προς Γερμανία και Γαλλία για υπερβολικό έλλειμμα.

28

Η σημαντικότερη ίσως σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου το Eurogroup και το Ecofin θα συζητήσουν τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση που ξέσπασε ποτέ στην ΕΕ και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις συστάσεις της Επιτροπής προς τη Γερμανία και τη Γαλλία για την υπέρβαση της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε ό,τι αφορά το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να τοποθετηθούν όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση του γαλλογερμανικού άξονα, που αποτελεί το σύγχρονο «μεγάλο ασθενή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα αναλογούν πλέον στο 4% του ΑΕΠ τους, έναντι 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να αποφασίσει πριν από λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη συμμόρφωση τους.

H Επιτροπή έχει ζητήσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ούτως ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους ως το 2005. Για να συμβεί αυτό η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικότερες από αυτές που έχουν ήδη υποσχεθεί μειώσεις των διαρθρωτικών ελλειμμάτων τους· πράγμα που όμως πρακτικά σημαίνουν περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.

Παρά την παράταση που αποφάσισε να παράσχει στις δύο χώρες η Επιτροπή, το Βερολίνο και ως ένα βαθμό το Παρίσι δεν προτίθενται να αποδεχθούν τις συστάσεις, γεγονός που προκαλέσει τις αντιδράσεις όχι μόνο της Επιτροπής, αλλά και των περισσοτέρων υγιών δημοσιονομικώς κρατών. Έτσι, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει τώρα να καταστούν υποχρεωτικές, άρα να εγκριθούν με τη μέθοδο της λεγόμενης ειδικής πλειοψηφίας από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Εν αναμονή της συνόδου των 12 υπουργών του ευρώ, τη Δευτέρα, και του Ecofin την Τρίτη, έχει αρχίσει εδώ και ημέρες η ανάπτυξη έντονου πολιτικοδιπλωματικού παρασκηνίου διά του οποίου η Γερμανία και η Γαλλία ελπίζουν ότι θα υπερκεράσουν τις ενστάσεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γαλλογερμανικός άξονας εκτιμά ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση ορισμένων έστω χωρών της EE και να συγκροτήσει την αναγκαία «αναστέλλουσα μειοψηφία» για την απόρριψη των συστάσεων της Επιτροπής.

Αυτό όμως δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αφού το Συμβούλιο οφείλει όχι μόνο να ψηφίσει αλλά και να εξηγήσει την ψήφο του με τρόπο πειστικό. Αν δεν είναι πειστική η αιτιολόγηση της ψήφου του, τότε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το τι θα συμβεί, αφού η Συνθήκη του Μάαστριχτ δίνει τη δυνατότητα παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου οι πολιτικές παρεμβάσεις θεωρητικώς αντενδείκνυνται και πρακτικώς δεν είναι πάντα αποδοτικές.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η EE κινδυνεύει να εισέλθει σε μια μείζονος σημασίας θεσμική κρίση, η οποία θα αφορά το σημαντικότερο ως σήμερα επίτευγμά της: το ενιαίο νόμισμα. Ως είθισται θα αναζητηθεί επομένως κάποια «χρυσή τομή», η οποία προς το παρόν δεν είναι προσδιορίσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο