Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό προβλέπει η Κομισιόν – «Θρίλερ» με το έλλειμμα

Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό προβλέπει η Κομισιόν – «Θρίλερ» με το έλλειμμα

Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και υψηλό πληθωρισμό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν στα σχόλια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την περίοδο 2003-2005. Στο 2,4% εκτιμά ότι θα ανέλθει το έλλειμμα το 2004.

27

Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και υψηλό πληθωρισμό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα σχόλια της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που συνοδεύουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την περίοδο 2003-2005 που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

«Θρίλερ» με το έλλειμμα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επιτροπή «ανεβάζει» το έλλειμμα το 2004 στο 2,4% του ΑΕΠ, ρυθμός ο οποίος είναι διπλάσιος έναντι των επίσημων προβλέψεων του προϋπολογισμού. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Επιτροπή μάλλον βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαφορετικές εκτιμήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις από την Ελλάδα, ώστε να συμπέσουν οι εκτιμήσεις.

Για φέτος η Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 1,7% έναντι 1,4% που κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας.

Ισχυρή ανάπτυξη

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ και θα κινηθεί στο 4,2% το 2004 και στο 3,4% το 2005. Φέτος θα προσεγγίσει το 4%. Στους «15» θα είναι 2% το 2004 και 2,4% το 2005 και στην ευρωζώνη 1,8% και 2,3%.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, κινητήρια δύναμη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η εσωτερική ζήτηση και κυρίως οι ιδιωτικές επενδύσεις,οι οποίες θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση λόγω των έργων υποδομής που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η μεγάλη χρηματοδοτική βοήθεια που θα προέλθει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Επιβράδυνση

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων αναμένεται πάντως να επιβραδυνθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναμενόμενη όμως βελτίωση στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον από το 2004 και τα μειωμένα επιτόκια μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα την περίοδο μετά τους Αγώνες.

Παράλληλα, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου θα παρουσιάσει βελτίωση, καθώς η αύξηση των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι περιορισμένη, ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αυξηθούν σημαντικά χάρη στους Αγώνες και την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός στη χώρα μας και θα ανέλθει στο 3,7% το 2004 για να μειωθεί ελαφρά στο 3,4% το 2005. Για το 2003 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,6%. Στους «15» θα φτάσει το 1,9% το 2004 και το 1,7% το 2005 και στην ευρωζώνη στο 2% και το 1,7% αντίστοιχα.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επιρροή του «εισαγόμενου» πληθωρισμού θα είναι περιορισμένη, ενώ οι εξελίξεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αβέβαιες. Επισημαίνεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους ενδέχεται να επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο και τις γενναίες, όπως τις χαρακτηρίζει η Επιτροπή, αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Η προγραμματισμένη αύξηση στους ελάχιστους ονομαστικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα της τάξεως του 10% για την περίοδο 2004-2005 μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική και το κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2004 και κατά 2,5% το 2005.

Έλλειμμα

Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέπεται ότι το 2004 θα είναι 2,4% του ΑΕΠ (2,6% στην ΕΕ και 2,7% στην ευρωζώνη), για να μειωθεί ελαφρά στο 2,3% το 2005 (2,4% στην ΕΕ και 2,7% στην ευρωζώνη). Η αύξηση του ελλείμματος το 2004 σε σχέση με το 2003 (αναμένεται να κλείσει στο 1,7%) οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην αύξηση των μισθών και τα κοινωνικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι σε σχέση με το 2002 οι επιδόσεις των χωρών μελών σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα έχουν επιδεινωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση το Βέλγιο. Η Επιτροπή κατατάσσει μάλιστα τους «15» σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Στην τρίτη κατηγορία (Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) περιλαμβάνονται οι χώρες των οποίων το έλλειμμα προβλέπεται να διατηρηθεί κάτω του 1,75% του ΑΕΠ το 2003.

Στα σχόλιά της η Επιτροπή διαπιστώνει ακόμη ότι λόγω των υπερβάσεων που έχουν διαπιστωθεί στην ιδιωτική κατανάλωση οι κίνδυνοι για σημαντική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας είναι ισχυροί. Ακόμη, είναι εξαιρετικά υψηλοί οι κίνδυνοι για μη επίτευξη των στόχων αύξησης της πρωτογενούς κατανάλωσης. Το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 4,3% του ΑΕΠ το 2003 στο 3,1% του ΑΕΠ το 2004.

Ανεργία

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, προβλέπεται ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να μειώνεται, παραμένοντας όμως σε υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο επίπεδα: To 2004 αναμένεται να φτάσει στο 9,2% (8,2% στην ΕΕ και 9,1% στην ευρωζώνη) και 9% το 2005 (8,1% στην ΕΕ και 8,9% στην ευρωζώνη). Το 2003 η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 9,5% και να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Η μείωση της ανεργίας, εκτιμά η Επιτροπή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως στους νέους και τις γυναίκες, αποδεικνύουν ότι οι σημαντικές δυσκαμψίες που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας δεν έχουν καταργηθεί με ικανοποιητικό ρυθμό.

Δημόσιο χρέος

Τέλος, σχετικά με το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τα δύο επόμενα χρόνια έστω και με αργό ρυθμό: Το 2004 θα είναι 97,1% του ΑΕΠ (64,4% στην ΕΕ και 70,7% στην ευρωζώνη) και το 2005 θα είναι 95% (64,4% στην ΕΕ και 70,7% στην ευρωζώνη). Το 2003 το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει το 100,6%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο