Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 24o
Ομιλία Καραμανλή στην Εύβοια για το αγροτικό και τη μικρομεσαία επιχείρηση

Ομιλία Καραμανλή στην Εύβοια για το αγροτικό και τη μικρομεσαία επιχείρηση

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου της ΝΔ αναφορικά με τον αγροτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχείρηση ανέπτυξε το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Εύβοιας.

71

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου της ΝΔ αναφορικά με τον αγροτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχείρηση ανέπτυξε το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Εύβοιας και σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι το «πακέτο Σημίτη» αποτελεί προεκλογική προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κόμματός του για μια νέα αναπτυξιακή πολιτική που θα διευκολύνει τους Έλληνες επιχειρηματίες και θα καταφέρνει να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό, πάντα στο πλαίσιο ωστόσο ενός μοντέλου ανάπτυξης που δεν θα συνθλίβει τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά θα οδηγεί σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Αναφερόμενος στους αγρότες, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι απόψεις που εκπέμπει η σημερινή κυβέρνηση «ότι δεν έχει μέλλον η αγροτική οικονομία, μας βρίσκουν παντελώς σε αντίθετη κατεύθυνση». Αντιθέτως, προσέθεσε, μια κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα, κάτι που προϋποθέτει ωστόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί του υπουργείου Γεωργίας

Έτσι, οι προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΝΔ στον αγροτικό τομέα, περιλαμβάνουν «βαθιά μεταρρύθμιση» του σημερινού υπουργείου Γεωργίας σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καίριο μέλημα τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, οριστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας της ΑΤΕ, καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ εντός τριμήνου, λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και επίδειξη διεκδικητικού πνεύματος στο πλαίσιο της ΕΕ.

Καταπολέμηση της ανεργίας και μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης σε μια οικονομική πολιτική με επίκεντρό της «τη δράση, την άνθιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, ως κύριο όχημα αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας», διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν αντιτίθεται στη λειτουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων, αλλά την εντάσσει σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Παράλληλα, μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στην άρση γραφειοκρατικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με το κράτος και σε μείωση των εισφορών.

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων

Ιδιαίτερα αυστηρός υπήρξε ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων: «Οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη είχαν οκτώ χρόνια στη διάθεσή τους και διαχειρίστηκαν τόσους πόρους όσους δεν είχαν όλες μαζί αθροιστικά οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Παρ όλα αυτά, σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η φτωχότερη της Ευρώπης».

«Μέχρι πρόσφατα» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «διαβεβαίωναν ότι το Β ΚΠΣ προχωρούσε χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, ισχυρίζονταν ότι είχαμε απορροφήσει περισσότερα από αυτά που δικαιούμασταν τάχα. Τελικά ο ίδιος ο κ. Σημίτης στη Βουλή, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι χάθηκαν οριστικά περί τα 240 δισ. δρχ.».

«Τα χαμένα είναι τόσα όσα οι πόροι του Γ ΚΠΣ για τις νησιωτικές μας περιοχές. Δηλαδή για τα νησιά του Ιουνίου, του Νότιου και του Βόρειου Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. «Μας διαβεβαίωναν μετά τις εκλογές ότι ξεκινούν με αναμμένες τις μηχανές, εννοώ για την αξιοποίηση του Γ ΚΠΣ. Σήμερα, ακόμα κι αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αν αφαιρέσουμε το 7% που είναι η προκαταβολή, προκύπτει ότι η απορροφητικότητα δεν ξεπερνά το 15%. Και έχουν περάσει 3,5 χρόνια από την έναρξη του Γ ΚΠΣ».

Συνεχίζοντας τις επικρίσεις του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Τα ίδια σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι και εκεί ουραγός, αφού μέχρι σήμερα της έχουν καταβληθεί μόνο το 17% των προαποφασισμένων συνολικών πόρων. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία έχουν φτάσει στο 67% απορρόφησης και στην Πορτογαλία στο 41%. Είναι καταλυτικές αυτές οι συγκρίσεις».

»Αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα είναι ουραγός. Στη διευρυμένη ΕΕ, εκεί που συμμετέχουν πια τα βαλτικά κράτη, τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, τα κράτη που υπέφεραν από τα καθεστώτα του ολοκληρωτισμού μόλις πριν από λίγα χρόνια, έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα στον προσανατολισμό ξένων επενδύσεων και είμαστε 24οι στους 25. Το 2001 είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα περίπου 1600 εκατ. δολάρια. Το 2002 φτάσαμε στα 50 εκατ. δολάρια. Όλα αυτά δείχνουν ότι παρά τα Ολυμπιακά έργα, παρά τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, η χώρα δεν διαθέτει σήμερα το αναγκαίο περιβάλλον για να προσελκύει και να συγκρατεί επενδύσεις. Αυτή είναι η αλήθεια».

»Το φορολογικό καθεστώς, η έλλειψη υποδομών, η γραφειοκρατία και η διαφθορά, αποδεικνύονται, για μία ακόμη φορά, εμπόδια, αγκάθια σε κάθε προσπάθεια για πραγματική ανάπτυξη».

«Τα μέτρα του πακέτου Σημίτη δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση αναδιανομή εισοδήματος» είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι επί κυβέρνησης Σημίτη χάθηκαν στο Χρηματιστήριο 30 τρισ. δρχ.

«Οι οικονομίες μιας ζωής 1.500.000 επενδυτών, μικροεπενδυτών, χάθηκαν, γιατί κατέληξαν στις τσέπες κάποιων που έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά και τους οποίους βέβαια ο κ. Σημίτης φοβάται να αποκαλύψει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies