Με 250.000 ευρώ ενισχύει η Ελλάδα τον αγώνα καταπολέμησης του AIDS
Παρίσι: Με τη συνεισφορά 250.000 ευρώ, η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, μέσω του Παγκόσμιου Ταμείου Υγείας (ΠΤΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας Β. Κοντογιαννόπουλου.
Παρίσι: Με τη συνεισφορά 250.000 ευρώ, η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, μέσω του Παγκόσμιου Ταμείου Υγείας (ΠΤΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας Β. Κοντογιαννόπουλου.
Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια, ο κ. Κοντογιαννόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μείζονα απειλή, καθώς αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις τρεις αυτές ασθένειες. Το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, σκοτώνουν κάθε χρόνο 5 εκατ. άτομα και προσβάλλουν 250 εκατομμύρια. Από το AIDS και μόνο πεθαίνουν 8.000 άτομα την ημέρα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Αφρική».
Η ελληνική Προεδρία της ΕΕ -είπε ο κ. Κοντογιαννόπουλος- συμπεριέλαβε το πρόβλημα αυτό στις προτεραιότητές της και το ενέταξε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο. «Συνεπής στη δέσμευσή της και συμμεριζόμενη την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα συνεισφέρει στο ΠΤΥ το ποσό των 250.000 ευρώ. Η χώρα μας πιστεύει οτι το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεραπευτικό, αλλά κατ’εξοχήν πρόβλημα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό».
Είναι μία πρόκληση -κατέληξε ο κ. Κοντογιαννόπουλος- για τη διεθνή κοινότητα και τον ανεπτυγμένο κόσμο, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν με γενναιοδωρία και αποτελεσματικότητα.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία και η ομιλία του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Ν. Μαντέλα, ο οποίος κάλεσε τις πλούσιες χώρες να δείξουν την κατανόηση, συμπαράσταση και γενναιοδωρία που απαιτείται, για την καταπολέμηση του AIDS ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, πράγμα που μακροπρόθεσμα θα είναι και προς όφελος των χωρών του Βορρά.
Το ΠΤΥ ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την αντιμετώπιση των ασθενειών που αποτελούν παγκόσμιες απειλές για την υγεία. Κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχει διαθέσει 15 δισ. δολάρια για προγράμματα σε 92 χώρες, με έμφαση στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 5.000 επιστήμονες, ερευνητές και εμπειρογνώμονες απ’ όλους τους τομείς, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι γύρω από τα θέματα της υγείας, αλλά και εκπρόσωποι των ανά τον κόσμο πολιτικών ηγεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- «Μας παίζουν και μας κοροϊδεύουν»: Σφοδρές αντιδράσεις στη Σίφνο που μένει χωρίς παιδίατρο
- Λέσβος: Αναπτυξιακή αγωνία
- Ισπανία: Οι τελευταίες στιγμές της 25χρονης που πέθανε με ευθανασία έπειτα από 601 ημέρες αναμονής
- Μέση Ανατολή: Χερσαία επίθεση στο Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ με τον Νετανιάχου να δείχνει ξανά την Χεζμπολάχ
- Εθνική Ελλάδας: Δυνατό φιλικό στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Παραγουάη
- Κατώτατος μισθός: Υπολείπεται του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης – Τι δηλώνουν οικονομολόγοι
- Η ευλογιά των αιγοπροβάτων χτυπά τη… φέτα – Μείωση παραγωγής κατά 15.000 τόνους
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (27/3): Πού θα δείτε Παναθηναϊκός-Μονακό και Εθνική Ελλάδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/bangkit-prayogi-bcMjZd0BzQk-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442