Την Υεμένη είχαν προορισμό οι πύραυλοι Scud που εντόπισε το ισπανικό Ναυτικό
Οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει τις έρευνες για το πλοίο που εντοπίστηκε από το ισπανικό Ναυτικό να μεταφέρει πυραύλους Scud στη Θάλασσα της Αραβίας. Η Υεμένη υποστηρίζει ότι ήταν ο νόμιμος παραλήπτης του φορτίου και διαμαρτυρόμενη ζητά την επιστροφή του.
37
Οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει τις έρευνες για το πλοίο που εντοπίστηκε να μεταφέρει πυραύλους Scud και κιβώτια με χημικά όπλα που προορίζονταν για «κάποιο λιμάνι της Μέσης Ανατολής» και ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια νηοψίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα δύο σκάφη του ισπανικού πολεμικού ναυτικού σε σκάφος το οποιο έπλεε στα ανοικτά της Υεμένης.
Επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης Saba, το Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζει ότι ήταν ο παραλήπτης του φορτίου και διαμαρτυρόμενη ζητά την επιστροφή του.
«Το φορτίο αποτελεί τμήμα συμφωνιών που υπεγράφησαν προ καιρού. Ανήκει στην κυβέρνηση της Υεμένης και το στρατό της και προοριζόταν για αμυντικούς σκοπούς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπουμπακίρ αλ-Κιρμπί και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του ζητά την επιστροφή του φορτίου. Η Σανάα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, διαμαρτυρήθηκε προς την Ισπανία επειδή τα πολεμικά της πλοία εμπόδισαν την πορεία του βορειοκορεατικού πλοίου.
Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα ότι 15 πύραυλοι Scud, 15 συμβατικές κεφαλές εξαιρετικά μεγάλης ισχύος και 85 κιβώτια με χημικά όπλα. Τα όπλα ήταν κρυμμένα κάτω από 40 σάκους με τσιμέντο, όπως αναφέρει το BBC.
Το πλοίο So San το οποίο έπλεε χωρίς σημαία και είχε νηολογηθεί στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης, οδηγείται στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία, συνοδεία σκαφών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Φεντερίκο Τρίγιο, χωρίς να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι το πλοίο είναι βορειοκορεατικό, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί, διευκρίνισε ότι τελεί αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς όπως είπε, η χώρα αυτή ηγείται διεθνούς εκστρατείας για την πάταξη της «τρομοκρατίας».
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας οδηγούν σε ένα θετικό συμπέρασμα για τον προορισμό του πλοίου» δήλωσε και προσέθεσε ότι οι επιβαίνοντες, «κατά πάσα πιθανότητα Κορεάτες» (δεν διευκρίνισε πάντως αν επρόκειτο για Βορειοκορεάτες ή Νοτιοκορεάτες), αρνήθηκαν να δώσουν την ταυτότητά τους όταν τους ζητήθηκε από τα δύο σκάφη του ισπανικού Ναυτικού τα οποία έριξαν τρεις προειδοποιητικές βολές.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, μεταδίδει ότι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ομάδα ειδικών κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της μετά την ανακάλυψη του πραγματικού φορτίου του πλοίου
Στο Τζιμπουτί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγόρησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι είναι η κατ εξοχήν χώρα που ευθύνεται για την εξάπλωση της πυραυλικής τεχνολογίας στον κόσμο.
Συνομιλίες με την Υεμένη αρχίζει η Ουάσινγκτον
Πάντως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε συνομιλίες με την Υεμένη σχετικά με τους πυραύλους Scud.
«Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε τα επόμενα βήματα με την Υεμένη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν. Ο ίδιος τόνισε πως η ακινητοποίηση και ο έλεγχος του πλοίου, στα ανοικτά των ισπανικών ακτών, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ να εμποδίσουν τη διάδοση όπλων σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Υεμένη είναι μια από αυτές τις χώρες, ο Μακλίλαν είπε: «Οχι (…) γνωρίζουμε πως η Υεμένη είναι φίλος και σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Τελευταία ενημέρωση: 18:44
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Τέλος η σεζόν για τον Εμπαπέ; – Ποιος είναι ο λόγος που δεν θα αγωνιστεί με τη Ρεάλ και ο στόχος του Μουντιάλ
- Άγιος Δημήτριος: Διεκόπη για τις 20 Μαΐου η δίκη των τριών 20χρονων που κατηγορούνται για «υπόθαλψη εγκληματία»
- «Η γη της ελιάς»: Τα μυστικά αρχίζουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο
- «Μπαμπάκα μου, τόσο υπερήφανη για εσένα»: Η κόρη του Χρήστου Κόντη πανηγυρίζει για το Κύπελλο του ΟΦΗ (pic)
- Έτοιμο το θέατρο Κρήνης στην Πάτρα
- Κυπελλούχος Ελλάδας Betsson ο ΟΦΗ, σε έναν ιστορικό τελικό
- Ιράν: Η μαντίλα πέφτει σιγά-σιγά, αλλά οι περιορισμοί παραμένουν
- Πρωτοβουλία για την διάσωση ιστορικών κτιρίων της Λάρισας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442