Δανία: Όσοι πίνουν κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κίρρωση του ήπατος σε σχέση με εκείνους που πίνουν μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Alcohol Research Center στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Δανία: Όσοι πίνουν κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κίρρωση του ήπατος σε σχέση με εκείνους που πίνουν μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Alcohol Research Center στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Η κίρρωση του ήπατος είναι μια εν δυνάμει θανατηφόρα νόσος, που συχνά προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και συνίσταται στη μη αναστρέψιμη καταστροφή της φυσιολογικής δομής του ήπατος με αποτέλεσμα την αντίστοιχη λειτουργική έκπτωση.
Όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη μεταξύ 300 Δανών με κίρρωση του ήπατος η οποία είχε αποδοθεί σε υπερκατανάλωση αλκοόλ, μόνο το 9,6% από αυτούς έπινε κρασί, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ασθενείς που έπιναν μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Η ομάδα των επιστημόνων αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της νόσου μεταξύ των ατόμων που έπιναν κρασί στην ουσία πολυφαινόλη, η οποία βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και σε πολλές περιπτώσεις ίσως να προστατεύει το ήπαρ από την κίρρωση. Η ίδια ουσία εμπεριέχεται στο πράσινο τσάι και στο μπαχαρικό κάρυ.
Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Δρ. Μόρτεν Γκρόνμπαεκ, επικεφαλής της μελέτης, το 40,8% των πασχόντων από κίρρωση είχαν καταναλώσει κρασί σε αμελητέες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.