Η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία στην Κοπεγχάγη, διαβεβαιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου
«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και θα την στηρίξει και στην Κοπεγχάγη» δήλωσε την Πέμπτη ο Γ.Παπανδρέου, μήνυμα που διαβίβασε και προς τον Τούρκο ομόλογό του, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους επικοινωνία.
«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και θα την στηρίξει και στην Κοπεγχάγη» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μήνυμα που διαβίβασε και προς τον Τούρκο ομόλογό του, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Μία ημέρα μετά την -δίχως καμμία αναφορά ως προς συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα- ιστορική για τη διεύρευνση της ΕΕ έκθεσης της Κομισιόν, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέφερε προς τον κ.Γκιουρέλ το μήνυμα πως «στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν θετικά στοιχεία για την Τουρκία από τη μια πλευρά, που δείχνουν τον ευρωπαϊκό δρόμο και κρατούν ανοιχτή την πόρτα, αλλά και από την άλλη μεριά, στοιχεία που ουσιαστικά αξιολογούν και το τι πρέπει να κάνει».
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, η επικοινωνία αυτή έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και κρίθηκε σκόπιμη για να ενημερωθεί η Αθήνα γύρω από τις πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου επισήμανε για άλλη μια φορά στον Τούρκο ομόλογό του το στρατηγικό ενδιαφέρον που αποδίδει η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
«Και γιατί όχι;»
Όσον αφορά στο εάν θα πρέπει να δοθεί στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μιλώντας στον Flash 96 ότι «αυτό αφορά στην αξιολόγηση της Επιτροπής· πιστεύω ότι ένα θετικό μήνυμα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία στην Κοπεγχάγη, το κατά πόσον μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή όχι νομίζω πρέπει να το συζητήσουμε με τους υπολοίπους 14».
Στην παρατήρηση, πάντως, του δημοσιογράφου ότι το σχόλιο αυτό διπλωματικά ισοδυναμεί με ένα «και γιατί όχι», ο υπουργός απάντησε: «Και γιατί όχι; Ναι. Νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε και αυτό».
«Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θέση της. Θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει συμβάλλει πρώτα απόλα στη μείωση της έντασης μεταξύ δυο χωρών, έχει ανοίξει μια νέα δυναμική στην επίλυση του Κυπριακού, είτε αυτό γίνει προ της ένταξης της Κύπρου είτε μετά την ένταξη της Κύπρου. Έχει ανοίξει έναν εσωτερικό διάλογο στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία και που ανοίγει μια ελπίδα εν πάση περιπτώσει, για έναν ουσιαστικό εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας» σημείωσε.
«Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια»
Εξάλλου, σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό 105.8 , ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία σε «μία μικρή επανάσταση», επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικά τα ελλείμματα και είναι αντικειμενική η κρίση της Επιτροπής, η οποία επισημαίνει πάρα πολλούς τομείς όπου πρέπει να κάνει πρόοδο η Τουρκία. Και νομίζω ότι αυτό, έτσι πρέπει να αξιοποιηθεί και από την Τουρκία, να μείνει ανοιχτή η πόρτα από την Ευρώπη, αλλά να γίνει και μεγαλύτερη προσπάθεια».
Κατά τον υπουργό Εξωτερικών «έγινε μια σημαντική προσπάθεια το προηγούμενο καλοκαίρι, με αλλαγές σημαντικές, νομοθετικές, από την Τουρκία. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Η Ελλάδα στηρίζει αυτή την πορεία της Τουρκίας και θα την στηρίξει και στην Κοπεγχάγη, όπου θα κληθούμε να πάρουμε μία σημαντική απόφαση για την Τουρκία μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών για τις οποίες θα συζητήσουμε».
Οι απειλές, αδιέξοδο τις τουρκικής πολιτικής
Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές Γκιουρέλ ότι με αυτή την απόφασή της η Κομισιόν ενδέχεται να βάλει τη σφραγίδα για το διαμελισμό της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «πρώτα απ όλα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι σχέσεις με τη χώρα μας, όλα αυτά οπωσδήποτε είναι πια σημαντικά στοιχεία που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.
»Πιστεύω, δε, ότι θα πρέπει αυτή η έκφραση, ή αν θέλετε, αυτές οι δηλώσεις, να εκφράζουν περισσότερο ένα αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής των τελευταίων ετών και επιτέλους, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, που όπως έχω τονίσει, επανειλημμένως, αποτελεί το πρόβλημα στις σχέσεις μας» σημείωσε, συμπληρώνοντας:
«Δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά κατά καιρούς επηρεάζει και τις σχέσεις μας. Η επίλυση του Κυπριακού, πιστεύω, ότι θα είναι καταλυτική εξέλιξη και στις διμερείς μας σχέσεις -που βεβαίως έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια-, αλλά θα μειώσουμε πάρα πολύ την ένταση, ώστε και θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, εύκολα να μπορούμε να βρούμε λύση».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι το Κυπριακό δεν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Γκιουρέλ, προσέθεσε απλώς ότι το θέμα των δηλώσεων του κ. Γκιουρέλ για την Κύπρο, απασχολεί και ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά.
Κάλεσμα σε «μία μικρή επανάσταση»
Όσον αφορά στο εάν θα ικανοποιηθεί τελικώς η Αγκυρα εάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο υπάρξει κάποιο θετικό γι αυτήν μήνυμα, όπως επιζητά και η Ελλάδα-, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει η ίδια για τις ευθύνες που έχει σε μία πορεία πολύ δύσκολη.
»Καλούμε την Τουρκία να κάνει μια μικρή επανάσταση, αν θέλετε, στο εσωτερικό της αλλά και στη σχέση της με τις γείτονες χώρες. Αυτή η πορεία εν τέλει θα βοηθήσει τον Τουρκικό λαό, θα βοηθήσει τις διμερείς μας σχέσεις, θα δώσει μια νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού, όπου και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι και αυτοί πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βοηθήσει και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στην οικονομική ευμάρεια τόσο της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής».
Και κατέληξε: «Νομίζω ότι αξίζει να συνεχιστεί αυτή η ευρωπαϊκή πορεία. Είναι ένα δίλημμα για το οποίο συζητά σήμερα η τουρκική κοινωνία στον προεκλογικό της αγώνα. Είμαστε υπέρ των φιλο-Ευρωπαϊκών δυνάμεων που παλεύουν για μια ευρωπαϊκή Τουρκία, στέλνουμε και αυτό το μήνυμα κι εμείς με κάθε τρόπο προς την γείτονα χώρα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτή η πορεία συμφέρει και την Ευρώπη και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».
Το Art Project Space παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Μαΐου τη συλλεκτική έκδοση Πειρατές, με πρωτότυπα χαρακτικά του Νίκου Κυριακόπουλου. Εκεί όπου η τέχνη είναι τρόπος ζωής