Διορία επτά ημερών δίνει στο Ιράκ το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ
To σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ προτείνει να δοθεί στο Ιράκ διορία επτά ημερών προκειμένου να αποδεχτεί λίστα αιτημάτων. Εάν η Βαγδάτη αρνηθεί, το ψήφισμα θα απειλεί με ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Το Ιράκ θα αγωνιστεί απαντά ο Αζίζ.
To σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας προτείνει να δοθεί στο Ιράκ διορία επτά ημερών προκειμένου να αποδεχτεί μία λίστα αιτημάτων. Εάν η Βαγδάτη αρνηθεί να συνεργαστεί, το ψήφισμα θα προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα απαραίτητα μέσα» -ένας διπλωματικός όρος που παραπέμπει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Τα αιτήματα που διατυπώνονται προς το Ιράκ αφορούν, μεταξύ άλλων, στο να αποκαλύψει η Βαγδάτη τα τυχόν προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής και να επιτρέψει την επιθεώρηση όλων των χώρων.
Το Ιράκ θα έχει κατόπιν στη διάθεση του 30 ημέρες για να δημοσιοποιήσει πλήρως τα προγράμματα πυρηνικών, χημικών, βιολογικών ή βαλλιστικών όπλων που ενδεχομένως έχει ακόμη.
Η δήλωση των όπλων πρέπει να γίνει από το Ιράκ πριν από την επιστροφή στη Βαγδάτη των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα συνοδεύονται από μια «δύναμη προστασίας». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η «δύναμη» αυτή δεν θα είναι στρατιώτες αλλά ένοπλοι φύλακες.
Οι επιθεωρητές θα λάβουν νέες οδηγίες για το τι θα μπορούν να κάνουν και πού να μεταβούν, αγνοώντας όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό. Οι οδηγίες αυτές θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν τα πάντα, περιλαμβανομένων και των προεδρικών μεγάρων. Δεν εξαιρείται κανένα γραφείο, κυβερνητικό ή κτίριο ασφαλείας, ακόμη και τζαμί.
Το εν λόγω σχέδιο διαπιστώνει ότι το Ιράκ έχει ήδη παραβιάσει τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών και εξουσιοδοτεί για χρήση βίας ακόμη και μονομερώς, αν η Βαγδάτη αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους όρους επιθεώρησης των όπλων μαζικής καταστροφής.
Το έγγραφο, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, έχει υποβληθεί στη Ρωσία, την Κίνα και τη Γαλλία, οι οποίες μαζί με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο, στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Όμως, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κείμενο που θεωρούν ότι είναι μόλις ένα βήμα πριν τον πόλεμο και κινητοποιούνται διπλωματικά για την τροποποίησή του. Ο πρόεδρος Μπους μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ το βράδυ της Παρασκευής και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν βρίσκεται καθ οδόν προς τη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με Γάλλους αξιωματούχους στο Παρίσι.
Ο… πραγματικός «Αξονας του Κακού»
Απαντώντας στην αμερικανική πρόταση ψηφίσματος ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ Αζίζ προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα υποστούν «απώλειες που δεν έχουν γνωρίσει εδώ και δεκαετίες», εάν αν επιτεθούν εναντίον της χώρας του.
«Το Ιράκ θα αγωνιστεί. Η επίθεση εναντίον του Ιράκ δεν θα είναι περίπατος για τους Αμερικανούς, αλλά ένας λυσσαλέος πόλεμος στη διάρκεια του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν απώλειες που δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Αζίζ.
Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σάμπρι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «ο πραγματικός "Αξονας του Κακού" είναι εκείνος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Τελ Αβίβ». «Οι πολίτες στα ισλαμικά έθνη θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ και θα καταδικάσουν την αμερικανική επιθετικότητα, γιατί η επιθετικότητα αυτή προκαλείται από το Ισραήλ», υποστήριξε ο Ν.Σάμπρι.
Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ έφτασε το Σάββατο στο Ιράν προκειμένου να αναζητήσει την υποστήριξη της Τεχεράνης. Οι σχέσεις Ιράν – Ιράκ εξακολουθούν να δηλητηριάζονται από τις αναμνήσεις του πολέμου των ετών 1980-1988, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.
Το Ιράν -το οποίο περιλαμβάνεται μαζί με το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα στον «Αξονα του Κακού» του Τζ.Μπους- είναι αντίθετο με τα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσινγκτον καθώς φοβάται ότι θα ότι ένα νέος πόλεμος θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.