Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά του αμφιλεγόμενου νόμου της κυβέρνησης

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά του αμφιλεγόμενου νόμου της κυβέρνησης

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ρώμη, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και ο οποίος πιστεύεται ότι θα «προστατεύσει» τον Ιταλό πρωθυπουργό σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν.

31

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ρώμη, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και ο οποίος πιστεύεται ότι θα «προστατεύσει» τον Ιταλό πρωθυπουργό σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν.

Επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης δεν τέθηκε -όπως θα ήταν αναμενόμενο- ένας πολιτικός της Αριστεράς, αλλά ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης, Νάνι Μορέτι, ο οποίος -μαζί με τον τιμημένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ντάριο Φο- εκτιμά ότι ο νέος νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μπερλουσκόνι.

«Οι Ιταλοί που ψήφισαν τον Μπερλουσκόνι ακολουθούσαν ένα όνειρο και ξύπνησαν από έναν εφιάλτη. Ο Μπερλουσκόνι πιστεύει ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι άνευ λόγου και αυτό τον κάνει να γελά. Τον ερωτώ λοιπόν: για ποιο πράγμα ακριβώς γελά;» είπε ο Μορέτι απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι αηδιαστική. Φτάνει πια!» επισημαίνει από την πλευρά της μία συνταξιούχος δασκάλα, που ήρθε από το Τορίνο στη Ρώμη για να πάρει μέρος στη διαδήλωση. Η δήλωση της αντικατοπτρίζει πλήρως το κλίμα της συγκέντρωσης…

Το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε εσπευσμένα από την Γερουσία τον Αύγουστο, μία ημέρα πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στους κατηγορούμενους να ζητήσουν ακύρωση της δίκης ή παραπομπή της σε άλλο δικαστήριο στην περίπτωση που υπάρχει «νόμιμη υποψία» ότι οι δικαστές είναι προκατειλημμένοι.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος είναι απαραίτητος, καθώς δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Ιταλούς για μία δίκαιη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τσέζαρε Πρεβίτι, αναμένεται να δικαστούν σε μερικούς μήνες στο Μιλάνο με την κατηγορία ότι δωροδόκησαν δικαστές στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας εταιρίας τροφίμων. Ο Μπερλουσκόνι και ο Πρεβίτι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι είναι θύματα πολιτική σκευωρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies