Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II

Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II

Ουάσινγκτον: Η κατανάλωση ειδών αρτοποιίας ολικής άλεσης καθώς και μαύρου ρυζιού θωρακίζει τον οργανισμό από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου II, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ουάσινγκτον: Η κατανάλωση ειδών αρτοποιίας ολικής άλεσης καθώς και μαύρου ρυζιού θωρακίζει τον οργανισμό από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου II, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.


Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Τερέζα Φανγκ του Κολεγίου Simmons της Βοστόνης, ανέλυσε στοιχεία από μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη.


Από το συνολικό δείγμα των 42.000 συμμετεχόντων στην έρευνα, η Δρ Φάνγκ επέλεξε 1.197 άνδρες που είχαν αναπτύξει ήδη διαβήτη τύπου II, και τους συνέκρινε με ισάριθμους υγιείς άνδρες, οι οποίοι περιελάμβαναν στη διατροφή τους προϊόντα ολικής άλεσης.


Εκείνοι που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία γεύματα ημερησίως με προϊόντα ολικής άλεσης είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου II συγκριτικά με όσους περιστασιακά έτρωγαν ψωμί ή ρύζι αυτού του είδους. Μάλιστα, οι υγιείς συμμετέχοντες έτειναν να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, να αθλούνται συστηματικά και να καταναλώνουν τροφές με λίγα λιπαρά, ενώ δεν κάπνιζαν ή δεν είχαν ιατρικό ιστορικό υπέρτασης.


Αντιθέτως, οι διαβητικοί συμμετέχοντες κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, δεν αθλούνταν, κάπνιζαν και από το διαιτολόγιό τους απουσίαζαν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.


Μιλώντας στο Reuters, η Δρ Φάνγκ εξήγησε ότι η ευεργετική δράση των προϊόντων ολικής άλεσης οφείλεται στην σημαντική περιεκτικότητά τους σε ακατέργαστους σπόρους (φύτρες σιταριού και πίτουρο), οι οποίοι επιβραδύνουν τη διαδικασία αποβολής της τροφής από το στομάχι, άρα και την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα. Η διαδικασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου, δηλαδή να ελέγξει καλύτερα τη διαδικασία του μεταβολισμού του.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο