Νέα συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς την Παρασκευή στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών
Χωρίς προκαθορισμένη ατζέντα πραγματοποιείται την Παρασκευή νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Εντούτοις, ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να ζητήσει προγραμματισμένη ελληνοκυπριακή στρατιωτική άσκηση.
Νέα συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, πραγματοποιείται την Παρασκευή στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.
Όπως ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα ο κατοχικός ηγέτης, κατά τη συνάντηση θα αξιώσει την αναβολή άσκησης της Εθνικής Φρουράς που θα διεξαχθεί στην περιοχή Τηλλυρίας σε μια προσπάθεια προφανώς να δημιουργήσει κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης για να εξυπηρετήσει δικούς του σκοπούς.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την προγραμματισμένη άσκηση είπε οτι οι ασκήσεις αυτές δεν τελούν υπό την έγκριση της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας διευκρίνισε ότι στις 7 Αυγούστου θα διεξαχθούν τελικά από την Εθνική Φρουρά βολές στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας και όχι στις οκτώ του μηνός, ημέρα κατά την οποία το κατοχικό καθεστώς οργανώνει εκδήλωση στα Κόκκινα, με αφορμή την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από τουρκικά μαχητικά.
Όσον αφορά την σημερινή συνάντηση ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Αναμένεται ωστόσο ότι θα συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων και ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει απαντήσεις επί του εγγράφου που επέδωσε η ελληνική κυπριακή πλευρά στην προηγούμενη συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό,Αλβαρο ντε Σότο.