Προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία στις ομιλίες στελεχών στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Έληξαν το Σάββατο οι εργασίες της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους και τα στελέχη δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών αλλά εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την υπέρβασή του.
Έληξαν το Σάββατο οι εργασίες της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους και τα στελέχη δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών αλλά εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την υπέρβασή του.
«Συντεταγμένη και δημιουργική ανατροπή ή ανταρσία» είναι το δίλημμα που χαρακτηρίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη. Σαφώς υπέρ της πρώτης εκδοχής, ο υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει «να προσανατολίσουμε και να επικεντρώσουμε την πολιτική μας από τους αριθμούς στους ανθρώπους, από τα έργα στην ποιότητα της ζωής τους».
Ο κ. Σκανδαλίδης, δεν παρέλειψε να στιγματίσει και τον εσωκομματικό «κλεφτοπόλεμο», καλώντας «όποιον πιστεύει ότι στραβά αρμενίζουμε σε ό,τι αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, να το πει καθαρά και να ζητήσει αλλαγή ηγεσίας».
«Δεν αποστρέφονται οι πολίτες την πολιτική μας, αποστρέφονται την πρακτική μας. Όταν η πρακτική μας αυτή, δεν εμπνέει ασφάλεια, δεν δημιουργεί αισιοδοξία, δεν είναι φιλική προς τον πολίτη, δεν επιφέρει καθημερινά τις αναγκαίες αλλαγές σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα» επεσήμανε ο Γιώργος Δρυς.
Στον πρωθυπουργό και την εφαρμοζόμενη πολιτική επέρριψε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, την πλήρη ευθύνη για την υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. «Δεν είπα ότι δεν χρειαζόμαστε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Όταν όμως αυτές καταργούν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε. Υπάρχει μεγαλύτερη υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ απο τις ιδιωτικοποιήσεις και την εισαγωγή της ελαστικοποίησης στον εργασιακό τομέα;» σχολίασε.
Επτά άξονες δραστηριοποίησης πρότεινε στη Συνδιάσκεψη, ο Κώστας Γείτονας: Εξάντληση της τετραετίας, μάχη για τη νίκη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έξοδο από τα κομματικά χαρακώματα με πορεία προς το λαό για ενημέρωσή του, πρωτοβουλίες για την ποιότητα της δημοκρατίας και τη διαφάνεια, προσέγγιση των συμμάχων του ΠΑΣΟΚ με ένα νέο λόγο, εμμονή στην ουσιαστική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και, τέλος, εμμονή στον ανοικτό διάλογο με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Απαξιωτικός υπήρξε ο Σταύρος Σουμάκης αναφορικά με τη σημερινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ. «Λες κι έχουμε αποφασίσει ότι θα χάσουμε και σπεύδουμε να επιβεβαιώσουμε. Αλλά γιατί αυτή η ηττοπάθεια;» αναρωτήθηκε το μέλος της ΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ, κατά τον κ. Κουτσούκο, μπορεί τα δύο επόμενα χρόνια να αναστρέψει τη δυσμενή γι` αυτό πραγματικότητα, εάν καταφέρει να αναδείξει την «κοινωνική ταυτότητα των μεταρρυθμίσεων» που προωθεί και όλα τα στελέχη του υπερασπίσουν ομοθυμαδόν την πολιτική του.
Νέο σύνθημα για το ΠΑΣΟΚ, προς αντικατάσταση της «αλλαγής» και του «εκσυγχρονισμού», πρότεινε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρόοδος με σιγουριά για όλους» ήταν η πρότασή του, η οποία -όπως επεσήμανε- σημαίνει πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση μετατρέπεται σε προσωπικό και οικογενειακό όφελος για τον κάθε Έλληνα.
Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την εκλογή προέδρου από τη βάση, αφού προηγουμένως ξεκαθαριστεί η ιδιότητα του μέλους και προσδιοριστεί ο ρόλος της οργάνωσης. Επίσης, συμφώνησε με την εκλογή του γραμματέα από το Συνέδριο, αλλά πρότεινε, αντί του ΕΓ, να εκλέγεται από το Συνέδριο το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Στα «συντροφικά μαχαιρώματα» αναφέρθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας: «Σήμερα οι πάντες στοχεύουν τους άλλους. Οι πιο πάνω δείχνουν τους πιο κάτω με το δάκτυλό τους, οι κάτω τους πιο πάνω και όλοι τον διπλανό τους» και για αυτό τόνισε ότι «δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές μέσα από την ήττα του ΠΑΣΟΚ και ουδείς δικαιούται να σχεδιάζει το προσωπικό του μέλλον, εάν δεν εισφέρει στη στρατηγική της νίκης». Ως απάντηση σε αυτό το κλίμα πρότεινε «τη διασφάλιση της δυνατότητας του κάθε μέλους να συμμετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης» και δήλωσε αισιόδοξη για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, τάχθηκε υπέρ της πρότασης για ένα «μαζικό, ανοικτό στην κοινωνία κόμμα«, υπό όρους όμως: «Να προβλέψουμε συλλογικές διαδικασίες κύρους, που να κρίνουν, πότε η συμπεριφορά ενός μέλους είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα αυτή», είπε. Αναφορικά δε, με τις προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές, ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε τον κίνδυνο ανάδειξης τριών κορυφαίων οργάνων (γραμματέας, Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο) με ενδεχόμενη, έτσι, την επικράτηση «παραλυτικών ισορροπιών».
Ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, θεώρησε εφικτό για το κυβερνών κόμμα «να λυτρωθεί από τον καθρέφτη που μας καταδυναστεύει» και από τις «αυτοδημιούργητες Κασσάνδρες που προβλέπουν δεινά, τους χαιρέκακους που βαθμολογούν με αρνητικούς βαθμούς την πολιτική μας, τους ανησυχούντες για το μέλλον της παράταξης». Επίσης, ο κ. Ρέππας έδωσε έμφαση στην ανάγκη προσέγγισης της «άλλης Αριστεράς».
«Σηκώνουμε το γάντι της ΝΔ» είπε από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο Χρήστος Πρωτόπαππας και τόνισε ότι «όποιος αισθάνεται κουρασμένος, δεν μπορεί με την τακτική του να βαραίνει την παράταξη». Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Τύπου ζήτησε να μην «βάλουμε πήχυ σε αυτές τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χαρίζουμε κανέναν δήμο και καμία νομαρχία».
Ειδική αναφορά στις πρόσφατες επιτυχίες για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη έκανε ο Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας για «πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης και πολιτική επιτυχία του υπουργού Δημόσιας Τάξης». Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τη «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα, που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της Αστυνομίας και της κυβέρνησης». Κατά τα άλλα, δήλωσε βέβαιος ότι «για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία της πολιτικής ανάκαμψης με σταθμό τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Τόνισε όμως πως για την ολοκλήρωση της ανάκαμψης αυτής, απαραίτητη είναι η επανασυσπείρωση του Κινήματος και η αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας.
Η μη καθαρότητα στόχων, είναι η αιτία των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, κατά τον Παντελή Οικονόμου, o οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να θέσει υψηλούς στόχους και να εξηγήσει στο λαό γιατί κυβερνά σήμερα και γιατί του ζητά να κυβερνήσει αύριο. «Είναι προτεραιότητά μας τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν οι στόχοι μας ήταν καθαροί, δεν θα σημειώνονταν οι διχογνωμίες ανάμεσα στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και τον υπουργό Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε πάντως την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνονται στην προοδευτική κατεύθυνση που κινούνται ήδη και όχι σε συντηρητική όπως εντάσσονται στην πολιτική της ΝΔ. Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, είναι να δει το ΠΑΣΟΚ τις κοινωνικές του συμμαχίες, το ΠΑΣΟΚ να είναι κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και να δει τα μέτωπα που πρέπει να οργανώσει απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Συνδιάσκεψη, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, συνέρχεται σε μια κρίσιμη φάση στην οποία δίνουν τον τόνο οι δημοτικές εκλογές, η Ολυμπιάδα, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Επίσης, επέμεινε στο θέμα της ενότητας, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να σταλεί ως μήνυμα και ως βάση μιας συγκροτημένης πολιτικής συμφωνίας, η οποία αν και υπήρξε στο Συνέδριο εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια. Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του που ο κ. Σημίτης, με τη χθεσινή του ομιλία, ξαναβρήκε το νήμα και, έτσι, επιβεβαιώθηκε η πολιτική συμφωνία του Συνεδρίου. Τόνισε ακόμα ότι η συμφωνία και υποστήριξη όλων πρέπι να είναι δεδομένη στην κατεύθυνση της ενότητας γιατί αυτή αποτέλεσε τη βάση για την επανένωση του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος στήριξε και θα στηρίξει μια τέτοια πολιτική, όπως δήλωσε.
Στην «εσωστρέφεια» αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Μιχάλης Νεονάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «ανοικτού κόμματος», με μεγάλο αριθμό πραγματικών μελών, ελαχιστοποίηση των κριτηρίων ένταξης, αυξημένα δικαιώματα και λίγες υποχρεώσεις για τα μέλη του.
Πέντε χαρακτηριστικά για το νέο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν στη συνέχεια, πρότεινε η Αννα Διαμαντοπούλου: Κόμμα ανοικτό, δικτυακού τύπου, όπου τα μέλη θα προσδιορίζουν τη σχέση τους με το κόμμα. Κόμμα συμμετοχικό (με συζήτηση για την εκλογή των οργάνων και τη διεξαγωγή των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων), κόμμα σχολείο («είμαστε το μόνο κόμμα που δεν έχουμε οργανωμένες μορφωτικές διαδικασίες για τα στελέχη μας»), κόμμα ψηφιακό, καθώς σήμερα, «χωρίς υπολογιστές και Internet δεν μπορεί να δικτυωθεί ένα κόμμα» και τέλος, κόμμα ευρωπαϊκό.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναρωτήθηκε «αν πάμε στις εκλογές με τον Κώστα Σημίτη, τότε, τι νόημα έχει αυτή η πρόωρη συζήτηση για την εκλογή του προέδρου;» και ανέφερε ότι «η περίφημη βάση του κόμματος, είναι ένας χώρος που φουσκώνει και ξεφουσκώνει».
Ο Κώστας Λαλιώτης χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη «κορυφαίο πολιτικό γεγονός» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «εάν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί δημοσκόπηση μετά τα τελευταία βήματα στον τομέα της τρομοκρατίας, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο θετικά για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ». Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι οι αντίπαλοί μας είναι έξω από το χώρο μας και ότι κυβερνούμε επειδή το αξίζουμε και όχι επειδή δεν μπορούν οι άλλοι ή επειδή είναι ανίκανοι οι αντίπαλοί μας.
O Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ, με τονισμό όλων των σημείων που ενώνουν τα στελέχη του, αναφέρθηκε στη διαδρομή του κόμματος, το οποίο «έκανε τεράστιο έργο και δεν πρέπει να επιτρέπουμε το έργο αυτό να υποβαθμίζεται από κάποιους». Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα των ημερών δήλωσε αισιόδοξος για την ανατροπή του. Ζήτησε, όμως, να υπάρξουν πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ που θα καθορίζουν την πολιτική αντζέντα, η οποία πρέπει να είναι η αντζέντα της κοινωνίας. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό, λέγοντας ότι ο λαός δεν κουράστηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά ζητά από αυτό να εγκαταλείψει τη μικροπολιτική και να ξαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο.