Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 12 δισ. δολαρίων για την Τουρκία

Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 12 δισ. δολαρίων για την Τουρκία

Πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισ. δολαρίων ενέκρινε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η χειρότερη ύφεση που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

27

Πιστώσεις συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 12 δισ. είναι νέα κονδύλια, ενέκρινε τη Δευτέρα το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η παραπαίουσα τουρκική οικονομία.


Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η χώρα του έχει βγεί «από την μονάδα εντατικής θεραπείας».


«Η Τουρκία αξίζει τη βοήθεια που της χορηγείται. Έχει βγει από την εντατική. Αρχίζει μια νέα περίοδος για μας», δήλωσε ο Ντερβίς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.



Όπως μεταδίδει το BBC, από τα 16 δισ. δολάρια τα 12 αποτελούν νέα πίστωση και τα υπόλοιπα 4 δισ. δολ. αφορούν στο «ξεπάγωμα» δόσης υπάρχοντος δανείου, καθιστώντας έτσι την Τουρκία το μεγαλύτερο δανειζόμενο του διεθνούς πιστωτικού οργανισμού.


Σημειώνεται ότι η Αγκυρα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 31 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας και την Αργεντινή, οι υποχρεώσεις της οποίας προς το Ταμείο ανέρχονται στα 22 δισ. δολάρια.


Από το σύνολο του πακέτου που ενέκρινε το ΔΝΤ, η Τουρκία μπορεί να αντλήσει άμεσα 9 δισ. δολάρια, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.


Η τουρκική οικονομία συνεχίζει να «υποφέρει» από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν μια σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας Νεζτέντ Σεζέρ και Μπουλέντ Ετσεβίτ υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.


Έκτοτε, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» στο 80% και χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο