Εκατοντάδες κουδουνίσματα κινητών τηλεφώνων αποσύρονται λόγω πνευματικών δικαιωμάτων
Ό,τι κατεβάσατε, κατεβάσατε. Πολλοί καλλιτέχνες διαφωνούν με την αξιοποίηση των έργων τους ως κουδουνισμάτων σε κινητά τηλέφωνα και απαιτούν την απόσυρση των σχετικών αρχείων από τους εξειδικευμένους στο αντικείμενο δικτυακούς τόπους.
Εκατοντάδες μουσικά τραγούδια διασκευασμένα σε κουδουνίσμα τηλεφώνου αποσύρονται από τους δικτυακούς τόπους που τα φιλοξενούσαν, επειδή αντέδρασαν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων γι αυτά.
Σύμφωνα με το BBC, περίπου 300 τέτοιες μουσικές υπάρχουν σε σχετικό κατάλογο που αποστάλθηκε ήδη στους υπευθύνους των εξειδικευμένων δικτυακών τόπων και πρόκειται πολύ σύντομα να αποσυρθούν. Πρόκειται για ρεφρέν τραγουδιών, ή μουσική από την τηλεόρασηκαι τον κινηματογράφο.
Η αγορά κουδουνισμάτων για το κινητό τηλέφωνο είναι ιδιαίτερα ακμαία στη Μεγάλη Βρετανία. Για το 2002 αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατομμύρια λίρες (27,5 δισ. δραχμές) από 1,4 δισ. δραχμές περίπου που ήταν το 2000. Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων για τα πρωτότυπα κομμάτια εισπράττουν το 10% περίπου του ποσού που πληρώνει αυτός που το «κατεβάζει».
Παρ όλα αυτά, κάποιοι καλλιτέχνες δεν θέλουν να ακούγονται τα κομμάτια τους στα κινητά, έστω και αν πληρώνονται γι αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της EMI Music Publishing που διαχειρίζεται παγκοσμίως πνευματικά δικαιώματα πολλών καλλιτεχνών.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.