H «αδυναμία» του ΧΑΑ να ακολουθήσει μια σταθερά θετική πορεία δεν έχει μόνο επιφέρει ζημίες στο χαρτοφυλάκιο του ιδιώτη επενδυτή, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην κερδοφορία των τραπεζών.
H «αδυναμία» του ΧΑΑνα ακολουθήσει μια σταθερά θετική πορεία δεν έχει μόνο επιφέρει ζημίες στο χαρτοφυλάκιο του ιδιώτη επενδυτή, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην κερδοφορία των τραπεζών.
Τα έσοδα των τραπεζικών ομίλων από χρηματοοικονομικές πράξεις και προμήθειες στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών σημειώνουν σταδιακά μεγάλη υποχώρηση, επηρεάζοντας σημαντικά την κερδοφορία τους και οδηγώντας τις τράπεζες σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η μείωση των εσόδων της κατηγορίας αυτής στο πρώτο εξάμηνο ξεπερνά το 25%, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή στην τάση αυτή. Τα έσοδα από προμήθειες που σχετίζονται με τα αμοιβαία κεφάλαια, ιδιαίτερα τα μετοχικά και τα μεικτά, από τις αναδοχές και φυσικά από την κεφαλαιαγορά υποχωρούν σημαντικά, καθώς η Σοφοκλέους, επηρεαζόμενη και από τη διεθνή αρνητική συγκυρία μετά και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, δείχνει «αδύναμη» να ακολουθήσει μια σταθερά ανοδική πορεία.
Οι ιδιώτες επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους παρά τα ελκυστικά επίπεδα τιμών ορισμένων τίτλων, οι θεσμικοί απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι ξένοι, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δεν έκαναν δυναμική εμφάνιση όπως είχε προβλεφθεί.
Ο πολύ χαμηλός τζίρος (αρνητικό ρεκόρ τριετίας σημειώθηκε χθες) δείχνει ότι η μεταβολή του κλίματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες δίνουν έμφαση στην αύξηση των εσόδων από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και σκοπεύουν στη σημαντική αύξηση των εσόδων τους από τόκους. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν πολιτικές αυστηρότερης διαχείρισης του λειτουργικού κόστος και των εξόδων.
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι θετικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών από τις μειώσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στη διάρκεια του έτους, θα φανούν στα αποτελέσματα εννιαμήνου και φυσικά στα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2001. Τα έσοδα από τόκους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ως προς το σύνολο των εσόδων στα ετησιοποιημένα αποτελέσματα ήδη από το 2000.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για την Εθνική τα έσοδα από τόκους στο πρώτο εξάμηνο 2001 αφορούν στο 60% περίπου των συνολικών εσόδων της, όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2000 ήταν το 40%. Ανάλογες τάσεις υπάρχουν και στους υπόλοιπους τραπεζικούς ομίλους. Στον τομέα των λειτουργικών εξόδων οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα.
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στις οποίες προχώρησαν οι περισσότεροι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν προσωρινά οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών αυτής της κατηγορίας. Οι τραπεζικοί όμιλοι στην προσπάθειά τους για ενίσχυση της κερδοφορίας τους δίνουν έμφαση και πάλι στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά.
Ο απλός όμως αποταμιευτής-επενδυτής εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστικές εναλλακτικές και αποδοτικές επιλογές για την τοποθέτηση των όποιων κεφαλαίων του έχουν απομείνει, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πτωτικής πορείας του ΧΑΑ. Ταμιευτήριο, καταθετικοί λογαριασμοί, προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.λπ. στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων θετικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν το 4-5% σε ετήσια βάση.
Μια προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της κίνησης και της ευλυγισίας ώστε να ενισχυθεί η φυσική απόδοση, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε καθημερινές μας δραστηριότητες.