Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Ζόρζε Αμάντου

«Έφυγε» ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Ζόρζε Αμάντου

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, ο συγγραφέας Ζόρζε Αμάντου, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη σύγχρονη πνευματική μορφή της Βραζιλίας.

31

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, ο συγγραφέας Ζόρζε Αμάντου, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη σύγχρονη πνευματική μορφή της Βραζιλίας.

Ο συγγραφέας ορισμένων αριστουργηματικών βιβλίων, όπως το «Γκαμπριέλα, Γαρύφαλλο και Κανέλλα» και «Ντόνα Φλόρ και οι δύο της άνδρες», είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο του Σαλβαντόρ ντι Μπαΐα, μετά τις ενοχλήσεις που είχε αισθανθεί. Στις 10 Αυγούστου ο Αμάντου θα γιόρταζε τα 89α γενέθλιά του.


Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας είχε νοσηλευθεί κατ επανάληψη τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο για μακρύ χρονικό διάστημα, εξαιτίας του πολύχρονου διαβήτη από τον οποίο έπασχε και του είχε δημιουργήσει επιπλοκές στη νεφρική και την αναπνευστική λειτουργία.


Ακρως καταβεβλημένος, ο Αμάντου δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι του, ενώ είχε χάσει και το 80% από την όρασή του. Το 1993 είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και από το 1996 έφερε βηματοδότη στην καρδιά.


Ο Ζόρζε Αμάντου γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1912, σε μία κακαοφυτεία κοντά στην πόλη Ιταμπουάνα, στο εσωτερικό της Πολιτείας της Μπαΐα. Συγγραφέας 40 έργων, που έχουν μεταφραστεί σε 54 γλώσσες, έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Η χώρα του καρναβαλιού» το 1931, λίγο μετά τη δραστηριοποίησή του στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Νυμφευμένος με την επίσης συγγραφέα Ζέλια Ζετάι, 84 ετών, ο Αμάντου είναι πατέρας δύο παιδιών. Ο Αμάντου ήταν πολλές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μέλος επί 30 χρόνια της Ακαδημίας της Βραζιλίας, ο Αμάντου θεωρείται ο συγγραφέας που εισήγαγε τη λογοτεχνία της χώρας του στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα.


Στο έργο του περιγράφεται με αδρά χρώματα ο λυρισμός, η τραγικότητα, τα βάσανα, ο αισθησιασμός και ο μυστικισμός που κυριαρχούν στην στη ζωή των μιγάδων κατοίκων της πολιτείας της Μπαΐα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο