Εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας στις 20 Ιουνίου
Ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι πρόσφυγες, διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων- στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 το απόγευμα.
Ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι πρόσφυγες, διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων- στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 το απόγευμα.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία. Στόχος της εκδήλωσης είναι να μεταδοθεί το μήνυμα της αλληλεγγύης, της επαφής και του σεβασμού απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και της ανάγκης για την ένταξή τους και τη δυνατότητα θετικής προσφοράς τους στην κοινωνία.
Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, είναι ανοικτή για παιδιά και μεγάλους. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά συγκροτήματα, χορωδίες και παιδικό θέατρο. Παράλληλα, θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας προσφύγων καλλιτεχνών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, τα οποία διαθέτει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου 2000 έφτανε τα 6.653 άτομα. Ο αριθμός αυτός, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ατόμων στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.