Πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας η σημερινή και οι διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων επισημαίνουν ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοί τους έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια· ταυτόχρονα, κατονομάζουν τους πολέμιους του Τύπου ανά τον κόσμο.
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας η σημερινή και οι διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων επισημαίνουν ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοί τους έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια· ταυτόχρονα, κατονομάζουν τους πολέμιους του Τύπου ανά τον κόσμο.
Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της ανακήρυξης της 3ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθεροτυπίας από τον ΟΗΕ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενη για τη δολοφονία εκατοντάδων δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
«Οι δημοσιογράφοι υπόκεινται διαρκώς σε ταπεινώσεις και συχνά απειλείται η ζωή τους, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να λογοκρίνονται. Σε πολλά μέρη του κόσμου η δημοσιογραφία παραμένει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της IFJ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηλιτεύει επίσης το γεγονός ότι πολλοί από τους υπευθύνους για τις δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητοι. Στη Γαλλία, η οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF) εξέδωσε λίστα με 30 «εχθρούς του Τύπου», κατονομάζοντας -μεταξύ άλλων- αρχηγούς κρατών, καθώς και τρομοκρατικές και αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο.
Τον κατάλογο με τους «Δέκα χειρότερους εχθρούς του Τύπου για το 2001» έδωσε στη δημοσιότητα και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το όνομα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «πρωταίτιος μιας αδυσώπητης εκστρατείας εναντίον του μεταρρυθμιστικού Τύπου της χώρας, κλείνοντας δεκάδες εφημερίδες και φυλακίζοντας πολλούς δημοσιογράφους».
Οι υπόλοιποι πολέμιοι του Τύπου που κατονομάζει η CPJ είναι ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν, της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, καθώς και οι ηγέτες της Τυνησίας και της Μαλαισίας.
«Δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών των δέκα τυράννων του Τύπου, ελπίζουμε να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας επάνω τους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στις χώρες αυτές» καταλήγει η ανακοίνωση της CPJ.