Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών η ανάπτυξη στη Βρετανία
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών το πρώτο τρίμηνο του 2001, καθιστώντας περισσότερη πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
27
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών το πρώτο τρίμηνο του 2001, καθιστώντας περισσότερη πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,3% (σε μηνιαία βάση) και σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,5%, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2000, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είχε αγγίξει το 2,6%.
Παρ όλα αυτά, η οικονομική επέκταση κινείται εντός των κυβερνητικών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,25% με 2,75%.
Όπως μεταδίδει το BBC, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα επεκταθεί φέτος κατά 2,3% περίπου, έναντι 3% το 2000.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις τελευταίες εκτιμήσεις του αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στις χώρες της G7, προσεγγίζοντας το 2,6%.
Η επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Από τις αρχές του έτους η βρετανική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές, διαμορφώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,5%.
Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Έντι Τζορτζ, είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι «έτοιμοι να δράσουν», εφόσον παρουσιαστούν νέα σημάδια εξασθένησης της βρετανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της Morgan Stanley, Μαρκ Μίλερ, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού κατά 0,25% το Μάιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η κόρη της Αντζελίνα Τζολί, Ζαχάρα, λέει πως «είναι τιμή της να την αποκαλεί μητέρα της»
- Κρίση χωρίς προηγούμενο στη Φενέρμπαχτσε
- Δίκη Τεμπών: Μήνυση κατά Κυρανάκη και νομική κίνηση κατά Καραμανλή προανήγγειλε κατηγορούμενος
- Ποιες θεωρούνται οι πρώτες «κλεισμένες» μεταγραφές της Euroleague: Ο ΜακΙντάιρ, ο Πίτερς και οι τρεις κινήσεις της Μπαρτσελόνα
- Κρήτη: Ένα 5χρονο παιδί πάτησε αναμμένα κάρβουνα σε παραλία – Στο εξωτερικό με ειδική πτήση
- Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ και Ντέμπι Ρόου – Οι δύο σύζυγοι του Μάικλ Τζάκσον
- Ο 89χρονος αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε υπάλληλο στον ΕΦΚΑ πήγε στο Ειρηνοδικείο στη Λουκάρεως και πυροβόλησε άλλα 4 άτομα – Άφησε σημειώματα
- Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Ζητάμε την επιβράβευση της καινοτομίας, όχι μόνο την πρόσβαση!»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442