Εκστρατεία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από Έλληνες και Κύπριους βουλευτές
Οργανωμένη εκστρατεία προς τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποφάσισαν Έλληνες και Κύπριοι βουλευτές, μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Όπως τόνισαν, οι προϋποθέσεις για την ένταξη της νήσου στην Ένωση μπορεί να είναι καλές, αλλά το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.
Οργανωμένη εκστρατεία προς τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποφάσισαν Έλληνες και Κύπριοι βουλευτές, μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Όπως τόνισαν, οι προϋποθέσεις για την ένταξη της νήσου στην Ένωση μπορεί να είναι καλές, αλλά το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.
Οι βουλευτές επισήμαναν ότι όσο η Κύπρος θα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιάζονται στο πολιτικό σκηνικό. Για αυτόν το λόγο έκριναν αναγκαίο πως πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι, εάν η Κύπρος δεν είναι στο πρώτο κύμα ένταξης, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για το ελληνικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη σύμβαση διεύρυνσης της Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, Ντίνος Βρεττός, υποστήριξε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από τις λίγες φορές που έχει τέτοια ισχύ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες προσέγγισης και με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, και έχει ήδη προσκληθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία της βελγικής Βουλής.
Υπέρ της θεσμοθέτησης της συνεργασίας των δύο επιτροπών και της χάραξης κοινής στρατηγικής, εν όψει της διεύρυνσης της ΕΕ, τάχθηκε και ο Τάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τόνισε πάντως ότι, μπορεί η Κύπρος να έχει προχωρήσει -περισσότερο από κάθε άλλη χώρα- στα προενταξιακά κεφάλαια, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «ανησυχητικά μηνύματα», όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός ανέφερε ότι δεν προβλέπει ένταξη της Κύπρου πριν από το 2005 και εκτίμησε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αρνητικό κλίμα για τη διεύρυνση της ΕΕ.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι, μετά το ψήφισμα της αρμόδιας επιτροπής της ολλανδικής Βουλής για μη ένταξη της Κύπρου προ της επίλυσης του Κυπριακού, έπρεπε η ελληνική Βουλή και η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσουν με τη φράση: «Καμία κύρωση ένταξης, εάν δεν κυρωθεί η ένταξη της Κύπρου». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η πορεία του Κυπριακού δείχνει ότι έχει στρωθεί ένας επικίνδυνος δρόμος για τη συνομοσπονδία, πράγμα που σημαίνει κατοχή του Βορρά του νησιού και έλεγχος του Νότου».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα «μέσα στην ΕΕ» και υποστήριξε ότι η λύση θα προέλθει από τον κοινό αγώνα των δύο Κοινοβουλίων και των δύο λαών.
Την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ υποστήριξαν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη.
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα