Κυριακή 12 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Ολομέτωπη επίθεση Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης, από τη Μυτιλήνη

Ολομέτωπη επίθεση Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης, από τη Μυτιλήνη

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί το Σάββατο και την Κυριακή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα τοπικά στελέχη του κόμματός του, ενώ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μίλησε στο δημοτικό θέατρο της Καλλονής. Η ομιλία του ήταν ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

38

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί το Σάββατο και την Κυριακή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα τοπικά στελέχη του κόμματός του, ενώ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μίλησε στο δημοτικό θέατρο της Καλλονής. Η ομιλία του ήταν ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στην πολιτική της απέναντι στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει και πάλι λόγο για «αφεντάδες» και «υπαλλήλους συμφερόντων».


Αναφερόμενος στην προοπτική ενσωμάτωσης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το κόμμα του ενθαρρύνει μεν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με γνώμονα πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.


Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κόμματός του για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά ότι «τα εθνικά ζητήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση κανενός. Η μυστική διπλωματία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Γεννά υπόνοιες το γεγονός ότι η πρώτη εντολή που πήραν οι διαπραγματευτές των ΜΟΕ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιτάσσει απόλυτη μυστικότητα. Οι εθνικές υποθέσεις δεν βρίσκουν δικαίωση στα καταγώγια των παρασκηνίων».


Στη συνέχεια, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα και προσέθεσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν έμπρακτη επανάληψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων».


Για την εταιρική σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι απουσιάζουν από το σχετικό κείμενο οι σαφείς και ξεκάθαροι όροι για την ένταξη της Κύπρου, άσχετα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.


«Η κυβέρνηση αγνοεί τα ακριτικά νησιά»


Ο Κώστας Καραμανλής, περιγράφοντας την κατάσταση στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει διευρύνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, ενώ η ανεργία στο Αιγαίο ξεπερνά το 25%. Παράλληλα, τόνισε ότι μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λέσβος και γενικότερα τα ακριτικά νησιά είναι η υπογεννητικότητα, η τάση φυγής των νέων προς τα ηπειρωτικά αστικά κέντρα και η γήρανση του πληθυσμού. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρότεινε το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας «Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής», με επιμέρους ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για κάθε νησί χωριστά.


Συγκεκριμένα, πρότεινε να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, να επαναπροσδιοριστούν οι διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να δοθούν αποτελεσματικά κίνητρα για επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ισχύσουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων νησιών με πληθυσμό κάτω των 6.000 κατοίκων και να υπάρξει πλήρης στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιστημόνων στα νησιά, να προωθηθεί μια νέα οργάνωση του Συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, με άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών των Νησιωτικών Νομαρχιών και των Επαρχιών με κατάλληλο προσωπικό, αλλά και να στηριχθεί αποτελεσματικά η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.


Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της εξάντλησης των υδάτινων πόρων στα νησιά, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, με σκοπό την ορθολογική χρήση του νερού, και να αναθεωρηθεί το καθεστώς υπολογισμού του ΕΛΓΑ για ζημιές από θεομηνίες.


Όσο για το σύστημα υγείας στα νησιά, είπε ότι χρειάζεται η καθιέρωση ενός νέου συστήματος παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, με έμφαση τόσο στα τοπικά νοσοκομεία και κέντρα όσο και στην οργάνωση έγκαιρης διακομιδής ασθενών. Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, ήταν και η θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων μας, με την οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος για τον περιορισμό της μεταφοράς ναρκωτικών στο ανατολικό Αιγαίο.


Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Μυτιλήνης, τόνισε ότι χρειάζεται να συνδυαστεί η προώθηση του Αγροτουρισμού με τη διάθεση τοπικών προϊόντων, με την επιβολή μέτρων ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου για την παραγωγή και διάθεση επώνυμων, αλλά και βιολογικά παραγόμενων προϊόντων, και με την καθιέρωση εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας.


Στο τελευταίο μέλος της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις ΔΕΚΟ, την Ολυμπιακή και το χρηματιστήριο, και επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες του κόμματός του για ύπαρξη φαινομένων διαπλοκής της κυβέρνησης με οργανωμένα συμφέροντα και μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, που, όπως είπε, δημιουργούν ένα «καταστροφικό για τον τόπο τρίγωνο.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Απριλίου 2026
Cookies