Τα λαχανικά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή δεν μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι παραδέχονται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζονται ίσως από διάφορους παράγοντες. Τονίζουν παράλληλα πως οι τροφές αυτές είναι οι πιο υγιεινές που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, καθώς προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μορφές καρκίνου.
Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή δεν μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι παραδέχονται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζονται ίσως από διάφορους παράγοντες. Τονίζουν παράλληλα πως οι τροφές αυτές είναι οι πιο υγιεινές που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, καθώς προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μορφές καρκίνου.
Όπως αναφέρει το CNN, η δρ. Κάριν Μίτσελς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες της επεξεργάστηκαν τα στοιχεία περίπου 136.000 εργαζομένων στο χώρο της υγείας που παρακολουθήθηκαν στενά για μία περίοδο 16 ετών, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ.
Εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι, αντίθετα με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, τα άτομα που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά 4-5 φορές την ημέρα, όπως οι γιατροί συστήνουν, δεν παρουσίαζαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η δρ. Μίτσελς επισημαίνει, ωστόσο, πως τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι πιθανόν να επηρεάζονται από το χαμηλό ποσοστό των ατόμων που διατρέφονταν σωστά (μόλις το 2% του δείγματος), όπως και το υψηλό ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων. Τα αποτελέσματα, ενδεχομένως, προκύπτουν διαφορετικά σε χώρες όπου υπάρχουν εντελώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τη δρ. Μίτσελς, αλλά και άλλους επιστήμονες, τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν οι καλύτερες διαθέσιμες τροφές, καθώς προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη και, πιθανώς, άλλες μορφές καρκίνου.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.