Ξεκινά το Σεπτέμβριο διάλογος για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
Διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών από το Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι άξονες της νέας φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση του φόρου φυσικών και νομικών προσώπων και στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
61
Διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών από το Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι άξονες της νέας φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση του φόρου φυσικών και νομικών προσώπων και στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης δήλωσε ότι βασικοί στόχοι της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και η άρση των ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, προβλέπει νέα τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με συντελεστή 5%. Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, η αύξηση των φορολογικών κλιμάκων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,6%, όσο δηλαδή ήταν ο μέσος πληθωρισμός το 1999.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει αποτέλεσμα ο φόρος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι φόρου για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2001, να είναι αισθητά μειωμένος από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θα αντιστοιχεί στον τιμάριθμο του 1999.
Οι φοροαπαλλαγές ανά κλίμακα
Από την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας προκύπτει:
1. Οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 2,5 εκατ. δρχ. θα πληρώσουν στην εφορία φόρο μειωμένο κατά 50% το 2001.
2. Για εισοδηματικά κλιμάκια μεταξύ 3,5-4 εκατ. δρχ., η μείωση του φόρου θα προσεγγίζει τις 18.000 δραχμές.
3. Για εισοδήματα από έξι έως επτά εκατ. δρχ. οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν 50.250 δρχ. λιγότερο φόρο.
4. Οι μισθωτοί το εισόδημα των οποίων κυμαίνεται από οκτώ έως δέκα εκατ. δρχ. θα πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 88.250 δραχμές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπορεί το χαβιάρι να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των McDonald’s;
- Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ κλείνουν το γραφείο της DEA στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά
- Συμφωνία Ταϊβάν – ΗΠΑ με μείωση των δασμών και αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων
- Γουατεμάλα: Ο δημοσιογράφος Ρουβέν Σαμόρα βγαίνει από τη φυλακή και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
- Από «ζόμπι» σε γίγαντα της AI – Πώς η SK Hynix έγινε ο κρυφός σύμμαχος της Nvidia
- Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος
- «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ» – «Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες» λέει ο Μαρκ Ρούτε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)









![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-128x85.jpg)




![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442