63

Το 11ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας και διήρκεσε 23 ημέρες, δεν προκάλεσε μόνο την ευχαρίστηση των ποδοσφαιρόφιλων, μα και εκείνη της ΕΡΤ. Τα διαφημιστικά έσοδα από την προβολή των αγώνων ανήλθαν σχεδόν σε 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές, με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο.

Η τηλεθέαση της ΕΡΤ αυξήθηκε εντυπωσιακά από τις 10 Ιουνίου που ξεκίνησε το EURO 2000 έως τις 2 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε. Από το 4-4,5%, που ήταν το μερίδιο τηλεθέασης, το κανάλι κατάφερε να πετύχει μέση τηλεθέαση 11%, με τον τελικό Γαλλίας – Ιταλίας να έχει σημειώσει το μεγαλύτερο ρεκόρ μεταξύ των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ένα εκατομμύριο Ελληνες παρακολούθησαν την κανονική διάρκεια του τελικού, ενώ, όταν Γαλλία και Ιταλία οδηγήθηκαν στην παράταση, ο αριθμός των τηλεθεατών ανερχόταν σε 1.300.000.


Ο Τζίρος της ΕΡΤ έφτασε το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές και, με δεδομένο ότι κατέβαλε 523 εκατομμύρια δραχμές στην EBU, την ένωση κρατικών τηλεοράσεων της Ευρώπης, για τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων στην Ελλάδα, τα καθαρά κέρδη άγγιξαν το ένα δισεκατομμύριο.


Οι διαφημίσεις που απευθύνονταν στο ανδρικό αγοραστικό κοινό είχαν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των μηνυμάτων που μετέδιδε η ΕΡΤ πριν από τους αγώνες, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους.


Αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, κυρίως ουίσκι, αλλά και μηνύματα για αγορά προϊόντων κινητής τηλεφωνίας αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των διαφημιστικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του EURO 2000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ