Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και κεφαλαίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και κεφαλαίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2001, προκειμένου να εναρμονιστούν με την ΕΕ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

61

Σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2001, προκειμένου να εναρμονιστούν με την ΕΕ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιτύχει, με βάση το άρθρο 99 της Συνθήκης της, να εναρμονίσει για τα κράτη-μέλη τους έμμεσους φόρους ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ τώρα γίνεται μία προσπάθεια να εναρμονιστεί η φορολογία των τόκων από αποταμιεύσεις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υφυπουργός Οικονομικών, βάσει νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή πρόκειται να μειωθεί από 40% σε 35% ο συντελεστής φορολογίας των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών ανώνυμων εταιρειών, η έδρα των οποίων βρίσκεται σε κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ.


Αλλα μέτρα, τα οποία σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2001, αφορούν στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη εισηγμένων στο ΧΑΑ ανώνυμων εταιρειών κατά 5%, προκειμένου να μικρύνει η απόσταση που τις χωρίζει από το συντελεστή φορολογίας των εισηγμένων εταιρειών.


Επίσης, στο 25% θα διαμορφωθεί από το επόμενο έτος και ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες καθώς και για αυτές των Κοινωνιών Αστικού Δικαίου. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες εταιρείες, ήδη την τελευταία διετία είχε σημειώσει πτώση ο φορολογικός συντελεστής κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.


Σύμφωνα με τον Απ.Φωτιάδη, από την 1η Ιανουαρίου του 2001 θα μειωθεί το κόστος των δανείων με την κατάργηση του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης τραπεζικού δανείου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να εξοφλούν τις φορολογικές εισφορές τους. Παράλληλα, εξετάζεται και η κατάργηση του τεκμηρίου των πιστωτικών καρτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο