Νέος δορυφόρος για τη μελέτη των ηλιακών καταιγίδων
Η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τo απόγευμα του Σαββάτου τον πρώτο δορυφόρο που έχει αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη της επίδρασης της ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα της Γης.
28
Η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τo απόγευμα του Σαββάτου τον πρώτο δορυφόρο που έχει αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη της επίδρασης της ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα της Γης.
Το πλήρες όνομα του δορυφόρου είναι Imager for Magnetosphere to Aurora Global Exploration. Κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία αεροπορικών και διαστημικών εφαρμογών Lockheed Martin και κόστισε, όπως αναφέρει το BBC, 54 δισεκατομμύρια δραχμές.
Βασικός σκοπός της διετούς αποστολής του είναι η μελέτη της μαγνητόσφαιρας, ενός αόρατου μαγνητικού πεδίου που απλώνεται πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.
Κάθε δευτερόλεπτο, η μαγνητόσφαιρα βομβαρδίζεται με φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον ήλιο. Το νέφος των σωματιδίων αυτών παίρνει τη μορφή είτε αυτή που ονομάζεται ηλιακός άνεμος και είναι η πλέον ομαλή μορφή τους, είτε βιαιότερες μορφές έπειτα από εκρήξεις στην κορώνα του ήλιου.
Τέτοιου είδους φαινόμενα επηρεάζουν και τη Γη. Συχνά, προκαλούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θεωρούνται υπεύθυνα για βραχυχρόνιες αλλαγές στο κλίμα της Γης και προβλήματα στους τεχνητούς δορυφόρους.
Κατά την τελευταία έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας το 1989, προκλήθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στο Κεμπέκ του Καναδά, ενώ πολλοί από τους δορυφόρους του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας.
Η αποστολή του δορυφόρου εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά. Ωστόσο, θα χρειαστούν σαράντα ημέρες, ώσπου να είναι σε θέση να στείλει πλήρεις απεικονίσεις της μαγνητόσφαιρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Από τον Ομπράντοβιτς στον Σπανούλη: Πόσες ομάδες της Euroleague έχουν αλλάξει προπονητή από την αρχή της σεζόν
- Περσικός Κόλπος: Καλά στην υγεία τους οι 22 ναυτικοί έπειτα από επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο
- Νεκρή 15χρονη από ρωσικό πλήγμα στη βόρεια Ουκρανία – Επιθέσεις με drones στη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ
- Η AI ηθοποιός Τίλι Νόργουντ κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι – Και μάλλον οι καλλιτέχνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι
- Ώρα… Ευρώπης: O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπέτις, εκτός έδρας κόντρα στην Τσέλιε η ΑΕΚ
- Ηράκλειο: Φωτιά σε κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη στο κέντρο της πόλης
- Η τρομερή επιθετική απόδοση του Ολυμπιακού κόντρα στην Παρί και η πεντάδα «φωτιά»
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής – Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442