Τη Δευτέρα οι προσφορές για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ
Λήγει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για την εξαγορά του 43% και του μάνατζμεντ της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Λήγει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για την εξαγορά του 43% και του μάνατζμεντ της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Οι υποψήφιοι αγοραστές της ΕΛΒΟ θα διεκδικήσουν μειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης, αφού η κυβέρνηση επέλεξε τελικά το πιο συντηρητικό σενάριο για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τεύχη των συμβάσεων για την πώληση της επιχείρησης, που οριστικοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε πρώτη φάση θα πωληθεί ποσοστό μειοψηφίας της ΕΛΒΟ. Στη συνέχεια, ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει επιπλέον 17%, εφόσον υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.
Προσφορά για την ΕΛΒΟ αναμένεται να καταθέσουν η βρετανική Vickers, η αμερικανική General Dynamics, η γερμανική Krauss Maffei, η Steyr, η Μηχανική του ομίλου Εμφιετζόγλου, η κοινοπραξία Κόκκαλη-Μυτιληναίου, η Π.Πετρόπουλος, αντιπρόσωπος των φορτηγών Scania στην Ελλάδα, και η κοινοπραξία Σιγγελίδη-Μπήτρου και της αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Zhilka.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής τεχνικών προσφορών, που κανονικά εξέπνεε στις 31 Ιανουαρίου, έλαβε παράταση δύο εβδομάδων και ορίστηκε για τις 14 Φεβρουαρίου, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές της ΕΛΒΟ δεν είχαν λάβει εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα.
Μετά την παραλαβή των τεχνικών προσφορών, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνουν επιχειρησιακό σχέδιο, οι σύμβουλοι της μετοχοποίησης θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, διαμορφώνοντας τη λίστα των επιλεχθέντων υποψηφίων. Oι υποψήφιοι αυτοί θα είναι πιθανώς τρεις ή τέσσερις και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά, συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή ύψους 500 εκατ. δραχμών από ελληνική ή ξένη τράπεζα που λειτουργεί νομίμως στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, δεδομένου ότι η ναυαρχίδα της ΕΛΒΟ είναι η παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων και αμυντικού εξοπλισμού, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την επιλογή αγοραστή που να συνδέεται τόσο με τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την παραγωγή του νέου άρματος μάχης Κένταυρος, το οποίο έχει σχεδιάσει η ελληνική εταιρεία.
Στη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΕΛΒΟ μετέχουν σε ποσοστό 39,85% η ΔΕΚΑ, 35,01% η ΕΤΒΑ και 13,29% η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος. Το 5,85% κατέχει το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το υπόλοιπο 6% η εταιρεία Ι.Λαϊνόπουλος.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας