Το πετρέλαιο Brent πωλείται στο Λονδίνο στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων εννέα χρόνων
Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου Μπρεντ ανήλθαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην αγορά του Λονδίνου στα 27,25 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή ξεπέρασαν τη μέχρι στιγμής υψηλότερη τιμή για φέτος -τα 27,11 δολάρια που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο.
Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου Μπρεντ ανήλθαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην αγορά του Λονδίνου στα 27,25 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή ξεπέρασαν τη μέχρι στιγμής υψηλότερη τιμή για φέτος -τα 27,11 δολάρια που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο.
Να αναφερθεί ότι την Τετάρτη, η τιμή του βαρελιού είχε ήδη ανατιμηθεί κατά 55 σεντς.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές τείνουν σε κατάσταση δυνητικής έλλειψης ποσοτήτων για κατανάλωση και η τιμή του προϊόντος πιέζεται προς τα πάνω, λόγω του ότι παράλληλα φθίνουν παγκοσμίως τα αποθέματα.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ έχουν πλέον μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε διάστημα μιας γενιάς.
Τώρα, οι χρηματιστές του προϊόντος αναμένουν κάποιο νεώτερο σήμα εκ μέρους του ΟΠΕΚ, αλλά και του Μεξικού, το οποίο θα τους φανερώσει αν θα είναι χαλαρά, στο μέλλον, τα διαγράμματα σύγκρισης της προσφοράς πετρελαίου με τη ζήτησή του, όταν λήξει η συμφωνία του ΟΠΕΚ για περιστολή της ημερήσιας παραγωγής, στο τέλος Μαρτίου.
Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες την ανησυχία του για την αύξηση της τιμής, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αντλήσει από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα (SPR). Κατά τους αναλυτές, ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται.
Σήμερα τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου επί αμερικανικού εδάφους είναι περίπου 283 εκατομμύρια βαρέλια και συγκρίνονται με τα χαμηλά αποθεματικά του 1976, όταν σε μία φάση υποχώρησαν κάτω από τα 280 εκατομμύρια βαρέλια. Ομως τότε δεν υπήρχε τόσο υψηλή κατανάλωση στις ΗΠΑ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.