Πρόταση Αμερικανού βουλευτή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Την πρόθεση να καταθέσει τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γνωστοποίησε ο δημοκρατικός βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ Ντόναλντ Πέιν, με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα Washington Post.
Την πρόθεση να καταθέσει τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γνωστοποίησε ο δημοκρατικός βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ Ντόναλντ Πέιν, με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα Washington Post.
Η πρόθεση του Πέιν φαίνεται ότι υποκινήθηκε από το ενδιαφέρον που επέδειξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τα Μάρμαρα κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη.
Στην τροπολογία για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο Πέιν θα ζητεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ακρόπολη μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε να συμπίπτει με την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.
Ο Αμερικανός βουλευτής απορρίπτει το επιχείρημα όσων εναντιώνονται στην επιστροφή των Μαρμάρων και σύμφωνα με το οποίο αυτή θα άνοιγε το δρόμο για την αφαίρεση σωρείας έργων τέχνης και από άλλα μεγάλα μουσεία.
Η περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική σημειώνει ο Πέιν εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μετακινούμενα έργα τέχνης, αλλά για ένα αναπόσπαστο τμήμα του ναού που κατασκευάστηκε πριν από 2500 χρόνια.
Τέλος, αφού επισημαίνει ότι τα Μάρμαρα δεν αγοράστηκαν νόμιμα, στην επιστολή του ο Πέιν υπενθυμίζει ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.