Οι Λατινοαμερικανοί παραγωγοί μπανάνας συσπειρώνονται ενάντια στην ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), επτά Λατινοαμερικανικές χώρες-παραγωγοί μπανάνας συσπειρώθηκαν για να καταδικάσουν τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που, όπως πιστεύουν, πυροδοτούν εμπορικό πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), επτά Λατινοαμερικανικές χώρες-παραγωγοί μπανάνας συσπειρώθηκαν για να καταδικάσουν τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που, όπως πιστεύουν, πυροδοτούν εμπορικό πόλεμο.
Η Κολομβία, η Νικαράγουα, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, η Βενεζουέλα και η Ονδούρα παρέπεμψαν, την Πέμπτη, στην κοινή τους απόφαση που εμμένει στην αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ. Η ανακοίνωση διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο WTO.
Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ ήδη επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις στην ΕΕ για την πολιτική της αναφορικά με τις εισαγωγές μπανάνας.
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ανακηρύχθηκαν από τον WTO άδικοι, επειδή ευνοούν τις εισαγωγές από τις πρώην ευρωπαϊκές αποικίες στην Αφρική και την Καραϊβική εις βάρος των παραγωγών της Λατινικής Αμερικής και των Αμερικανών διανομέων τους.
Πριν από μερικές ημέρες, η ΕΕ εισηγήθηκε σχέδιο, βάσει του οποίου οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μπορούν να αυξήσουν σταδιακά τις εξαγωγές τους. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι.
Ο Ισημερινός, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μπανάνας στον κόσμο, ζήτησε έγκριση προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις ύψους 450 εκατ. δολαρίων (135 δισ. δρχ. περίπου) στην ΕΕ για τις απώλειές της. Σημειώνεται όμως ότι ο Ισημερινός δεν υπέγραψε την λατινοαμερικανική ανακοίνωση.
Οι επτά χώρες δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν διαβουλεύσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο του WTO αλλά, εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα προβούν και αυτές σε πιο δραστικά μέτρα.