Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
weather-icon 20o
in.gr

Η αποσκίρτηση του Μαυροβουνίου θα οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη

Μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου θα πυροδοτούσε τον πόλεμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΦοΝετ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

40

Μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου θα πυροδοτούσε τον πόλεμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΦοΝετ.

Ο υπερεθνικιστής ηγέτης δήλωσε στη συνέντευξή του ότι θεωρεί πως η αποσκίρτηση του Μαυροβουνίου θα οδηγούσε σε μια πολύνεκρη εμφύλια σύρραξη στη συγκεκριμένη δημοκρατία και, πιθανόν, σε μια νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Σέσελι αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας στο Μαυροβούνιο για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, καθώς το Ριζοσπαστικό Κόμμα του (SRS) μοιράζεται την εξουσία με τους Σοσιαλιστές του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) της Μίρα Μάρκοβιτς-Μιλόσεβιτς.

Το Μαυροβούνιο διεκδικεί ίσα δικαιώματα με τη Σερβία στους κόλπους της Ομοσπονδίας, την οποία έχουν συμπήξει οι δύο Δημοκρατίες από το 1992.

Το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας δεν προβλέπει καθεστώς Συνομοσπονδίας σύμφωνα με τον Σέσελι, ο οποίος προσθέτει πως για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, γεγονός αδύνατο κάτω από τις παρούσες συνθήκες, μια και είναι δεδομένη η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Μιλόσεβιτς και το φιλοδυτικό μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

Ο Μιλόσεβιτς αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής του Τζουγκάνοβιτς και των βουλευτών του, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του Σέσελι και αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, διαβεβαίωσε το Σάββατο, πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στη βία για να λύσει τις διαφορές του με το Μαυροβούνιο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
Cookies