Έκλεισε τα 135 χρόνια «ζωής» ο Πανιώνιος – Υπέροχα βίντεο από ΠΑΕ και ΚΑΕ (vids)
Με βίντεο που αποτυπώνουν την ιστορία και την καταγωγή του συλλόγου, οι ΠΑΕ και ΚΑΕ Πανιώνιος τίμησαν την ημέρα κατά την οποία ο «Ιστορικός» συμπληρώνει τα 135 χρόνια «ζωής».
Σεπτέμβριος 1890, Σμύρνη. Νεαροί Έλληνες της πόλης ιδρύουν τον μουσικό και γυμναστικό σύλλογο «Ορφέυς», ενώ τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται το «Γυμνάσιο», που δίνει περισσότερη έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες και διοργάνωσε τους Πανιώνιους Αγώνες. Το 1898, τα δύο σωματεία έγιναν ένα, και «γεννήθηκε» ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης.
Το κυανό και το ερυθρό, χρώματα που χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ορίστηκαν και στον σύλλογο, ωστόσο αργότερα η ερμηνεία των χρωμάτων ήταν βαθύτερη. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, το ερυθρό συμβολίζει το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε, ενώ το κυανό την Ελλάδα και το Αιγαίο που διέσχισαν οι πρόσφυγες.
Σήμερα, 14/9, που είναι ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, ο «Ιστορικός» κλείνει 135 χρόνια ζωής και δεν ξεχνάει την ιστορία του. Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ του συλλόγου δημοσίευσαν συγκινητικά βίντεο γεμάτα ιστορία, τόσο του συλλόγου, όσο και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Τα δύο βίντεο συνοδεύονται από τη φράση: «135 χρόνια, τρεις αιώνες, δύο ήπειροι, μία ομάδα».
Το βίντεο της ΠΑΕ Πανιώνιος
View this post on Instagram
Το βίντεο της ΚΑΕ Πανιώνιος
View this post on Instagram
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και …κατάγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ζέλσον στο «in» μετά το φιλικό με τη Λέουβεν: «Όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνεται καλύτερος» (vid)
- Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Τζόλης σε φιλικό (vid)
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα του δικεφάλου για το φιλικό παιχνίδι με την Τβέντε (pic)
- Θρήνος στη Νότια Αφρική: Πέθανε ο Τζέιντεν Άνταμς που είχε παίξει σε τρία ματς του Μουντιάλ (vid)
- Συγκινεί ο προπονητής της Άννας-Μαρίας: «Θα συνέχιζε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρο της»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442