Κυριακή 18 Μαϊου 2025
weather-icon 21o
«Θα μείνεις στην ιστορία ως καταστροφή!» Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ βλέπει στον Ντόναλντ Τραμπ τον δικτάτορα Φράνκο

«Θα μείνεις στην ιστορία ως καταστροφή!» Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ βλέπει στον Ντόναλντ Τραμπ τον δικτάτορα Φράνκο

O Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να παραλάβει το βραβείο Charlie Chaplin από τη ΜΚΟ, Film at Lincoln Center

Ο βετεράνος Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τελετή βράβευσης του στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στη σκηνή του Lincoln Center τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αλμοδόβαρ είπε ότι δεν ήταν καθόλου σίγουρος αν έπρεπε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το βραβείο Chaplin.

«Αμφέβαλα αν ήταν σκόπιμο να έρθω σε μια χώρα που κυβερνάται από μια ναρκισσιστική εξουσία, η οποία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

«Ο Τραμπ και οι φίλοι του, εκατομμυριούχοι και ολιγάρχες, δεν μπορούν να μας πείσουν ότι η πραγματικότητα που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια είναι το αντίθετο από αυτό που ζούμε, όσο κι αν διαστρεβλώνει τις λέξεις, ισχυριζόμενος ότι σημαίνουν το αντίθετο από αυτό που πραγματικά σημαίνουν. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Ήταν η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία».

Ο Αλμοδόβαρ συνέχισε: «Κύριε Τραμπ, σας μιλάω και ελπίζω να ακούσετε τι θα σας πω. Θα μείνετε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας. Η αφέλειά σας είναι συγκρίσιμη μόνο με τη βία σας. Θα μείνετε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες ζημιές στην ανθρωπότητα… Θα μείνετε στην ιστορία ως καταστροφή».

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος γύρισε σκηνές από την πιο πρόσφατη ταινία του, Το Δωμάτιο της Διπλανής Πόρτας, έξω από την αίθουσα όπου μιλούσε, συνέκρινε τις εμπειρίες του μεγαλώνοντας στην Ισπανία του Φράνκο με τις ΗΠΑ στο σήμερα.

«Είναι αδύνατο να εξηγήσω τι σήμαινε αυτό το αίσθημα απόλυτης ελευθερίας για έναν νέο που ήθελε να κάνει ταινίες», είπε ο Αλμοδόβαρ για τη στιγμή που η Ισπανία έγινε ξανά δημοκρατία τη δεκαετία του 70.

Μεταξύ αυτών που απέτισαν φόρο τιμής στον σκηνοθέτη ήταν η Ντούα Λίπα, ο Τζον Τουρτούρο, ο Τζον Γουότερς, η Ρόζε Ντε Πάλμα, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, η Tίλντα Σουίντον και ο Aντόνιο Μπαντέρας.

Ο Γουότερς αποκάλεσε τον Aλμοδόβαρ «τον καλύτερο σκηνοθέτη στον κόσμο», ενώ η Λίπα επαίνεσε την ικανότητά του να «κανονικοποιεί πλήρως τους τρανς και τους ομοφυλόφιλους ρόλους ή τις ιστορίες, κάτι που μοιάζει στις μέρες μας με μια αρκετά ριζοσπαστική πράξη».

View this post on Instagram

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)


Στο κλείσιμο της ευχαριστήριας ομιλίας του, ο Αλμοδόβαρ αφιέρωσε το βραβείο του «στους χιλιάδες απελαθέντες των τελευταίων εβδομάδων, στην όμορφη Χάντερ Σάφερ [την τρανς ηθοποιό που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο Euphoria] καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στον πόλεμο του Τραμπ κατά της γνώσης και του πολιτισμού».

«Η Χάντερ είναι γυναίκα ακόμα κι αν το διαβατήριό της λέει ότι είναι άνδρας» είπε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Μαϊου 2025
Απόρρητο