Έρευνα Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς
Πλήγμα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025 και το 2026 προβλέπουν οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, καθώς οι δασμοί θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η έρευνα διεξήχθη στις 18-23 Απριλίου και συμμετείχαν 82 οικονομολόγοι.
Καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα
Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2025 και 1,5% το 2026 έναντι 2% και 1,9% στην δημοσκόπηση του περασμένου μήνα. Ο μέσος των ερωτηθέντων βλέπει τώρα 45% πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες, από 30% τον Μάρτιο.
Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 145% στην Κίνα, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και τουλάχιστον 10% δασμούς στις περισσότερες άλλες χώρες έχει οδηγήσει πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιούν για απότομη οικονομική επιβράδυνση, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που προβλέπουν ύφεση φέτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω της ζήτησης των νοικοκυριών, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ.
«Τα ισχυρότερα αποτελέσματα της ανάπτυξης απαιτούν ταχύτερη επίλυση του εμπορικού πολέμου και ανανέωση της εμπιστοσύνης στη χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Brett Ryan, ανώτερος οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Deutsche Bank AG.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος πάτησε το κουμπί της παύσης για 90 μέρες στους αμοιβαίους δασμούς πλην Κίνας ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής της χώρας ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 23%, ο υψηλότερος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αυτό έχει επηρεάσει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.
«Τσιμπάει» ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών
Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, θα κορυφωθεί στο 3,2% στο τέλος του 2025, από 2,7% που ήταν η εκτίμηση στην έρευνα του Μαρτίου. Ο δομικός δείκτης PCE, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμένεται να φθάσει το 3,3%.
«Ο πληθωρισμός φαίνεται να αυξάνεται, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο όσο το 2022» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της Comerica Bank Bill Adams και Waran Bhahirethan. «Από τις αυξήσεις των δασμών, η Fed προειδοποιεί ότι ο πήχης για τη μείωση των επιτοκίων είναι υψηλότερος με την άνοδο του πληθωρισμού από ό,τι κατά τη διάρκεια ενός συμβατικού οικονομικού σοκ, το οποίο μειώνει τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές».
Η αγορά εργασίας θεωρείται ότι θα αντέξει σε μεγάλο βαθμό στο εγγύς μέλλον, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ότι οι εργοδότες θα προσθέτουν 72.000 και 100.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα κατά μέσο όρο φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα. Βλέπουν το ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2025, υψηλότερο από το 4,3% που αναμενόταν τον Μάρτιο.
- «Βράζουν» στη Ρεάλ με τη διαιτησία: Την… έπεσαν στον Βίντσιτς με τη λήξη του ματς με την Μπάγερν (vid)
- Κεφαλονιά: Τα σκοτεινά σημεία γύρω από τον θάνατο της 19χρονης – Απολογούνται την Παρασκευή οι τρεις νεαροί
- Εθνική πόλο Γυναικών: Οι κλήσεις για τα προκριματικά του World Cup
- Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- «Δεν είναι κανένας σοβαρός θεσμός η ευρωπαϊκή εισαγγελία» για τον Γεωργιάδη – Νέα επίθεση κατά της Παπανδρέου
- Ανδρουλάκης: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη για τις υποκλοπές και το βλέμμα στις κάλπες
- Ο «Αυτόχειρας» έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442