Η European Aquatics αλλάζει το πλάνο για το 2026: νέα μορφή στους ομίλους, διαφορετικές χώρες για τα δύο τουρνουά και προκρίσεις σε εξέλιξη για τη Γυναικεία διοργάνωση.
Πριν από τρία χρόνια, είχε ανακοινωθεί ότι το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών του 2026 στο πόλο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (European Aquatics) άλλαξε την απόφασή της. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα Πρωταθλήματα του 2026 θα διεξαχθούν σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες.
Το τουρνουά των ανδρών θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 10 έως τις 25 Ιανουαρίου, ενώ η τοποθεσία και οι ημερομηνίες για το γυναικείο τουρνουά θα ανακοινωθούν σύντομα.
Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν το καλοκαίρι, τα Πρωταθλήματα του 2026 μεταφέρθηκαν στον χειμώνα, όπως συμβαίνει συνήθως τα Ολυμπιακά έτη.
«Τα επιτυχημένα τουρνουά του 2024 επίσης διεξήχθησαν σε δύο χώρες – η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στους άνδρες στην Κροατία, ενώ η Ολλανδία κέρδισε τον τίτλο στις γυναίκες στο Άιντχοφεν», αναφέρει η European Aquatics.
Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία δεν θα φιλοξενήσει τελικά το γυναικείο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2026, και συνεπώς η εθνική ομάδα γυναικών της Σερβίας θα πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των προκριματικών. Αν και είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι η Σερβία είχε προκριθεί ως οικοδέσποινα, αυτό φαίνεται πλέον να έχει αλλάξει.
Νέα αλλαγή στη μορφή του τουρνουά
Το ανδρικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Belgrade Arena, που είχε φιλοξενήσει και τη διοργάνωση του 2016, με πάνω από 18.000 θεατές στον τελικό όπου η Σερβία είχε νικήσει το Μαυροβούνιο.
Η μορφή του τουρνουά αλλάζει ξανά (δεύτερη φορά από το 2022):
Ανδρικό τουρνουά
Α’ Φάση (Group Stage I): 4 όμιλοι των 4 ομάδων, με 2 ομάδες από την οκτάδα του 2024 και 2 από τα προκριματικά.
Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου περνούν στη Β’ Φάση (Group Stage II), σχηματίζοντας δύο νέους ομίλους των 6 ομάδων (E και F).
Οι βαθμοί μεταφέρονται και κάθε ομάδα δίνει 3 νέους αγώνες.
Οι τελευταίοι κάθε ομίλου της Α’ Φάσης θα αγωνιστούν μεταξύ τους για τις θέσεις 13–16.
Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου της Β’ Φάσης προκρίνονται στα ημιτελικά. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν για τις θέσεις 5–12.
Γυναικείο τουρνουά
Διάρκεια: 11 ημέρες
Α’ Φάση: 4 όμιλοι των 4 ομάδων (όπως στους άνδρες).
Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου προχωρούν στη Β’ Φάση με δύο νέους ομίλους (Ε και F), παίζοντας δύο επιπλέον αγώνες.
Οι 1οι και 2οι πάνε στα ημιτελικά για τις θέσεις 1–4, ενώ οι 3οι και 4οι διεκδικούν τις θέσεις 5–8.
Οι ομάδες που δεν προκρίνονται στη Β’ Φάση θα διαγωνιστούν για τις θέσεις 9–16.
Ο καθηλωτικός μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη «ΤΑΠ ΑΟΥΤ» ανεβαίνει στο ανανεωμένο Μικρό Γκλόρια. Το κείμενο ζωντανεύει στη σκηνή με τον Τάσο Κορκό στην ερμηνεία, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Θανάσης Ισιδώρου.
Ραντεβού με την ΑΕΚ έκλεισε ο ΟΦΗ στα προημιτελικά του Κυπέλλου καθώς επικράτησε με 2-0 του Αστέρα στο Παγκρήτιο. Από το 40′ με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Γιαμπλόνσκι οι Αρκάδες.
Μετά από ένα παιχνίδι με χαρακτήρα ντέρμπι, ο Αθηναϊκός πήρε την πρόκριση στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών, επικρατώντας με 82-70 του Ολυμπιακού στον προημιτελικό.
Δημοσιογράφος από την Αργεντινή υποστηρίζει πως η Γοδόι Κρουζ βρίσκει χαμηλή την πρόταση του Παναθηναϊκού για τον Σαντίνο Αντίνο και δημιουγεί νέα δεδομένα στη μεταγραφή του 20χρονου εξτρέμ.