Δασμοί: 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα επιβάλλει ο Nτόναλντ Τραμπ
Οι δασμοί «θα είναι μόνιμοι 100%» σε όλα τα οχήματα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δασμοί 25% σε όλα τα οχήματα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Ντάναλντ Τραμπ. «Αυτή είναι η αρχή της ημέρας απελευθέρωσης της Αμερικής», δήλωσε στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στο Οβάλ Γραφείο για τις δηλώσεις του σχετικά με τους νέους δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε, με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία κατά 100 δισ. δολάρια. Κάλεσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δημιουργήσουν εργοστάσια και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ακολούθως υπέγραψε μπροστά στις κάμερες το σχετικό διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Απριλίου. Οι δασμοί θα ισχύσουν για αυτοκίνητα, αλλά όχι για τα εξαρτήματα.
President Trump Delivers Remarks on Auto Tariffs https://t.co/h9rpjVCEyB
— The White House (@WhiteHouse) March 26, 2025
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμοί θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης στον εγχώριο τομέα αυτοκινήτων και θα αναγκάσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ.
Θα είναι «μόνιμοι»
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν οι δασμοί θα μπορούσαν να αρθούν πριν από το τέλος της θητείας του, ο Τραμπ είπε ότι ο νέος συντελεστής 25% στα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής είναι «μόνιμος, 100%». Ο πρόεδρος χαρακτήρισε «γελοίο» το ισχύον σύστημα.
Οι δασμοί στα αυτοκίνητα σηματοδοτούν κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισ. δολαρίων. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία.
Οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών άρχισαν να υποχωρούν με το που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν σχεδόν 6% την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία από την Ευρώπη έδειξαν επιβράδυνση των πωλήσεων τον περασμένο μήνα, και οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για το σχέδιο του προέδρου Τραμπ για δασμούς.
Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, είχε αναφέρει ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα επιβληθούν πριν και από τους ανταποδοτικούς δασμούς σε άλλα προϊόντα πολλών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
- Ρίγος Συγκίνησης για τη Μεγαλειώδη 200ή Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου
- Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
- Σπείρα με έδρα στη Βουλγαρία διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Εξιχνιάστηκαν 41 υποθέσεις
- Βγάζουν στη σέντρα τον Λανουά με διαρροές ορισμών
- Χατζηβασιλείου: Ελέγχομαι για αδίκημα που δεν διαπράχθηκε – Επανέρχεται περσινή υπόθεση χωρίς νέα στοιχεία
- Ο Μαγκουάιρ μένει στο Ολντ Τράφορντ
- «Εσύ τη σκότωσες» – Δαίμονες, εξάρτηση και μια θηλιά – Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μέσα από τα ημερολόγια του
- Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ ξέρει ότι αμφισβητείται, αλλά δεν έχει… ενημερωθεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442