ΕΕ: «Η Ευρώπη να γίνει πιο κυρίαρχη και ικανή» – Το μήνυμα συσπείρωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου
Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή άμυνα και, φυσικά, στην Ουκρανία.
Αναγκαίο η Ευρώπη να γίνει πιο ικανή
«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ένα Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και στην Ουκρανία», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του Κόστα.
Αναφερόμενους σε όσα πρέπει να επιτευχθούν, τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, στόχος μου είναι να δώσω συνέχεια στην άτυπη συνάντησή μας της 3ης Φεβρουαρίου με σκοπό τη λήψη των πρώτων βραχυπρόθεσμων αποφάσεων, ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο κυρίαρχη, πιο ικανή και καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις για την ασφάλειά της».
Διαρκή ειρήνη ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αναφορικά με την Ουκρανία και με τις πρόσφατες εξελίξεις υποστήριξε ότι «υπάρχει μια νέα δυναμική, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Επομένως, είναι σημαντικό για εμάς να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα στηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και για τις αρχές που θα πρέπει να τηρούνται στο μέλλον. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή ευρωπαϊκή συμβολή στις εγγυήσεις ασφαλείας που θα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».
«Κάλεσα τον Πρόεδρο Ζελένσκι να έρθει στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσει μαζί μας τις τελευταίες εξελίξεις.»
Τι προβλέπεται για την συνάντηση
«Θα ξεκινήσουμε τη συνάντησή μας στις 12:30 με την παραδοσιακή μας ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του γεύματος. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και θα ακολουθήσει συζήτηση για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του είπε ότι ανυπομονεί για την συνάντηση της 6ης Μαρτίου.
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442