
«Όλο λάθος!» Ο Οδυσσέας του Ματ Ντέϊμον είναι μια κραυγαλέα ιστορική ανακρίβεια
Ανακρίβειες και λάθη εντόπισαν ιστορικοί και χρήστες του διαδικτύου μετά την πρώτη φωτογραφία του Οδυσσέα/Ματ Ντέϊμον στο κινηματογραφικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν
Ο Οδυσσέας του Ματ Ντέϊμον έφερε αντιδράσεις από το ελληνικό διαδίκτυο αλλά και από χρήστες στο εξωτερικό στην πρώτη ανάρτηση του ήδη διχαστικού κινηματογραφικού έπους του Κρίστοφερ Νόλαν που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την Οδύσσεια του Ομήρου.
Στη φωτογραφία (που πλέον δεν είναι διαθέσιμη στο Χ) απαθανατίζεται ο Ματ Ντέϊμον που υποδύεται τον Οδυσσέα με περικεφαλαία και μανδύα, τυπική απεικόνιση των ηρώων της Αρχαίας Ελλάδας σε παραγωγές Χόλιγουντ.
Ωστόσο επειδή αυτή τη φορά η απόδοση οφείλει να έχει ιστορική ακρίβεια (η Οδύσσεια θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα όλων των εποχών) η διαδικτυακή κοινότητα από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ιστορικούς επιτέθηκε στο πορτρέτο για την εντελώς λάθος επιλογή περικεφαλαίας.

Ο Όμηρος έχει ήδη δώσει ακριβή περιγραφή της περικεφαλαίας του ήρωα του στην Ιλιάδα που έχει προηγηθεί της Οδύσσειας επισήμανε ο χρήστης @witte_sergei.
The relevant passage, from book 10. pic.twitter.com/WHm3Ca4ch1
— Big Serge ☦🇺🇸🇷🇺 (@witte_sergei) February 17, 2025
«Η Ιλιάδα περιγράφει κυριολεκτικά τον Οδυσσέα να φοράει ένα δερμάτινο κράνος, στολισμένο με χαυλιόδοντες αγριόχοιρου, αλλά το Χόλιγουντ δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων της αρχαίας περικεφαλαίας με λοφίο. Αυτό το σχέδιο είναι σαν κοκαΐνη για τους ενδυματολόγους», σχολίασε.
Ο χρήστης παραπέμπει την παραγωγή της ταινίας στο απόσπασμα από την Ιλιάδα (10, στ. 218-294, σε μετάφραση εδώ των Ν. Καζαντζάκη – Ι. Θ. Κακριδή), όπου ο Όμηρος γράφει με ακρίβεια:
Δοξάρι κι ο Μηριόνης έδωκε, σπαθί και σαϊτολόγο
στον Οδυσσέα, και στο κεφάλι του κράνος φοράει, φτιαγμένο
από τομάρι, κι από μέσα του λουριά πολλά το δέναν,
στέρια πολύ, κι απόξω τό ᾽σκεπαν ολούθε γύρω δόντια
λευκά, από ασπρόδοντο αγριογούρουνο, με μαστοριά αρμοσμένα
μεγάλη, κι από μέσα τό ᾽ντυνε μαλλί πατικωμένο.
Ο χρήστης @sanstitre2000 σχεδίασε τη δική του απόδοση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια πιο ακριβή απόδοση της στολής του Οδυσσέα/Ματ Ντέϊμον.
Ο @GreekMythComix επίσης επισημαίνει ότι η πανοπλία του Οδυσσέα/Ντέϊμον μοιάζει να έχει ως αναφορές έργα τέχνης του 6ου έως του 4ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν σε αγγεία εκείνης της εποχής — ενώ η Ιλιάδα και η Οδύσσεια διαδραματίζονται στην Εποχή του Χαλκού, περίπου τον 12ο αιώνα π.Χ.
View this post on Instagram
Ο χρήστης @WeeboJones σημείωσε ότι «η Οδύσσεια διαδραματίζεται κατά την εποχή των ηρώων (ή αλλιώς τη μυκηναϊκή εποχή) κάπου γύρω στο 1200 π.Χ. οπότε και δεν θα ήταν δυνατόν να φορούσε Κορινθιακό κράνος. Το Κορινθιακό κράνος δεν άρχισε να χρησιμοποιείται μέχρι την αρχαϊκή περίοδο, γύρω στο 700 π.Χ.».
This better not be for real 😤
The Odyssey is set during the age of heros (aka the Mycenaean period) some time around 1200 BC and so the helmets would have been of the boar tusk style, not the corinthian style. The corinthian helmet didn’t come into use until the Archaic period,… https://t.co/3falTjjTeQ pic.twitter.com/55mQt5Ssgn
— Mrs. Jones (@WeeboJones) February 18, 2025
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το Κορινθιακό κράνος εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. και είναι γνωστό μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το κράνος αυτό έχει την καταγωγή του από την Κόρινθο, αν και ήταν διαδεδομένο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αναφέρεται επίσης σε λατρευτικό δρώμενο όπου νεαρά κορίτσια σκοτώνονταν σε κάποιο αγώνισμα . Όσες πέθαναν τις στόλιζαν με κορινθιακό κράνος και ελληνική πανοπλία.
Ο χρήστης σημείωσε «Όταν το AI είναι πιο δημιουργικό από τους δημιουργικούς» στη λεζάντα εικόνας που δημιούργησε με το μοντέλο ΑΙ Grok του Χ:
When AI is more creative than the creatives. BTW, this is Grok based on the book description, no input from myself. pic.twitter.com/zzsuAIrRru
— Dr Ragin (@WardNumber6) February 17, 2025
Άλλοι χρήστες επισημαίνουν ότι ο Οδυσσέας φορά ρωμαϊκη στολή και δηλώνουν ξεκάθαρα «όχι»:
Τέλεια η ρωμαϊκή στολή 🤦🏻♂️
— How dare you (@rex_says_woof) February 18, 2025
Απόλυτα λάθος ο Νολαν γι’ αυτήν την ταινία, απολυτα λάθος καστ (μηδενική σύνδεση με Μεσόγειο), κορινθιακου/ρωμαϊκού τύπου περικεφαλαια μια χιλιετία πριν την εποχή τους. Και κλασσικά, wristband bro πανοπλία από generic Hollywood production no. #3152.
Από εμένα είναι όχι.
— Clippaki (Clippy ο Συνδετήρας) 👑👑👑 (@clippaki) February 18, 2025
Οι αντιδράσεις φέρεται να ανάγκασαν το λογαριασμό να αποσύρει τη φωτογραφία από το feed.
Matt Damon is Odysseus. A film by Christopher Nolan, #TheOdysseyMovie is in theaters July 17, 2026. pic.twitter.com/7a5YbfqVfG
— odysseymovie (@odysseymovie) February 17, 2025
Το debate για την ιστορική ακρίβεια της κινηματογραφικής Οδύσσειας από τον Νόλαν θα συνεχίσει για πολύ καιρό. Κρατήστε σημειώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις