Χαμάς: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ισραηλινές όμηροι
Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τη Χαμάς οι νεαρές ονειρεύονταν τι θα ήθελαν να κάνουν επιστρέφοντας σπίτι - Σήμερα προσπαθούν να προσαρμοστούν ξανά στην καθημερινότητα
Τη φρίκη που έζησαν οι κόρες τους στα χέρια της Χαμάς περιέγραψαν οι γονείς τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων. Μιλώντας στο BBC, αναφέρθηκαν στην κακοποίηση που υπέστησαν τα παιδιά τους μέχρι να αφεθούν ελεύθερα από τους μαχητές τις ισλαμιστικής οργάνωσης και, όπως είπαν, λιμοκτονούσαν, εκφοβίζονταν και απειλούνταν από ένοπλους άνδρες ενώ εξαναγκάζονταν να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν.
Οι Ισραηλινές κρατούνταν σε υπόγειες σήραγγες και κτίρια και σπάνια έβλεπαν το φως της μέρας. Επίσης, έγιναν μάρτυρες σωματικής κακοποίησης και αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς. Σε ένα από αυτά, η όμηρος, ακολουθώντας τις εντολές των ένοπλων ανδρών, προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρή.
Σημειώνεται ότι καμία από τις ομήρους δεν έχει μιλήσει στα ΜΜΕ μετά την απελευθέρωσή τους ενώ οι γονείς τους αναφέρουν ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες για τα όσα υπέφεραν συνεχώς αποκαλύπτονται. Υπάρχουν, επίσης, πράγματα για τα οποία δεν μπορούν να μιλήσουν, καθώς φοβούνται ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.
Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες, των οποίων οι γονείς μίλησαν στο BBC, ήταν στρατιώτες που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη στρατιωτική βάση Nahal Oz, κοντά στη Γάζα.
Ο πατέρας της 20χρονης Αγκάμ Μπέργκερ είπε ότι η κόρη του βρέθηκε σε τούνελ αλλά και σπίτια. «Μερικά από τα μέρη είχαν καλό φαγητό, μερικά είχαν πολύ κακό φαγητό… απλά προσπάθησαν να επιβιώσουν».
Δήλωσε, επίσης, ότι η κόρη του τού είπε ότι τις παρακολουθούσαν συνεχώς ένοπλοι, οι οποίοι «έπαιζαν όλη την ώρα με τα όπλα και τις χειροβομβίδες τους. Τις ανάγκαζαν να καθαρίζουν και να ετοιμάζουν φαγητό».

Η όμηρος Αγκάμ Μπέργκερ
Η μητέρα της Ντανιέλα Γκιλμπόα τόνισε ότι οι όμηροι με τους απαγωγείς άλλαζαν διαρκώς μέρη καθώς βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη. «Ήταν πολύ επικίνδυνο να βρίσκεσαι εκεί», είπε. Η κόρη της υπέφερε και αυτή από την πείνα κατά τη διάρκεια της ομηρίας της.
«Έγινε πιο αδύνατη, έχασε πολύ από το βάρος της κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Αλλά τους τελευταίους δύο μήνες τους έδιναν πολύ φαγητό για να πάρουν βάρος», αποκάλυψε και αναφέρθηκε στο προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς, στο οποίο η κόρη της εμφανίστηκε ως νεκρή. Οι απαγωγείς έριξαν σκόνη πάνω στην κοπέλα για να φαίνεται σαν να σκοτώθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα.
Ο πατέρας της Άγκαμ αποκάλυψε ότι η Χαμάς απειλούσε την κόρη του και την ανάγκαζε να παρακολουθεί την κακοποίηση άλλων γυναικών. «Μερικές φορές βασάνιζαν άλλες γυναίκες ομήρους μπροστά στα μάτια της», είπε αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον της Αμίτ Σουσάνα, πρώην ομήρου που αφέθηκε ελεύθερη τον Νοέμβριο του 2023.
Το προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων
Hxmas publica imagens de propaganda mostrando soldados reféns Karina Ariev, Daniella Gilboa, Naama Levy e Liri Albag falando em árabe e acenando para uma multidão de moradores de Gaza e agentes terroristas em uma praça na Cidade de Gaza enquanto são libertados após 477 dias de… pic.twitter.com/xnzpRqtLVx
— Desiree Rugani (@desireerugani) January 25, 2025
Οι συνθήκες ήταν χειρότερες για τους άνδρες ομήρους
Συγκλονιστικές είναι και οι αποκαλύψεις που έκανε η μητέρα της Λίρι Αλμπάγκ. Η κοπέλα αποκάλυψε ότι μπορεί «τα κορίτσια υποφέραμε, αλλά τα αγόρια είναι χειρότερα».
Όπως επισημαίνει η Daily Mail, οι γυναίκες γνωρίζουν για τις συνθήκες κράτησης των ανδρών επειδή η Χαμάς καυχιόταν για τους ξυλοδαρμούς και τους έδειχναν φωτογραφίες από τα βασανιστήρια.
Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, οι νεαρές γυναίκες ονειρεύονταν τι θα ήθελαν να κάνουν όταν επέστρεφαν στο σπίτι, όπως να κουρευτούν και να φάνε σούσι.
Μία από αυτές είχε ζωγραφίσει μια πεταλούδα με τη λέξη «ελευθερία» όσο ήταν όμηρος και τώρα την έχει κάνει τατουάζ στο χέρι της.
Σήμερα, οι Ισραηλινές προσπαθούν να προσαρμοστούν ξανά στην καθημερινότητα, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους.
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442