Σοβαρές καταγγελίες για τους χειρισμούς του Λιμενικού στη Ρόδο – Στον ανακριτή οι δύο διακινητές
Σοβαρές καταγγελίες για τις κινήσεις του Λιμενικού στη Ρόδο, με την σύγκρουση των δύο πλωτών μέσων να είναι πλέον δεδομένη.
Όπως παραδέχεται το λιμενικό στην ανακοίνωσή του το σκάφος ΠΛΣ-609 συγκρούστηκε με το υπερφορτωμένο ταχύπλοο που μετέφερε τους Αφγανούς πρόσφυγες από την Τουρκία στη Ρόδο, ενώ από τον εντοπισμό, έως την σύγκρουση και τον θάνατο των 8 επιβαινόντων μεσολάβησαν 25 λεπτά, από τις 08:05 που εντοπίστηκε έως τις 08:30 την στιγμή της σύγκρουσης.
Προκαλεί απορία ο ισχυρισμός ότι ένα υπερφορτωμένο σκάφος μπόρεσε να ξεπεράσει σε ταχύτητα το σκάφος του Λιμενικού ή να έχει τόσο μεγάλη δυνατότητα ελιγμών. Ενώ έχουμε δύο διαφορετικές μαρτυρίες: πως οι πρόσφυγες έπεσαν στο νερό μετά την πρόσκρουση (νέα ανακοίνωση) και τη δεύτερη οτι έπεσαν πριν την πρόσκρουση λόγω των ελιγμών (πρώτη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος). Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα.
Πλέον μένει να γίνει σαφές αν το πλοίο του Λιμενικού πέρασε πάνω από τους 8 πρόσφυγες που έχασαν την ζωή τους και αν έσβησαν ή όχι τις μηχανές, από τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Στην ανακοίνωση του Λιμενικού ως αιτία θανάτου αναφέρεται ο πνιγμός.
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει δύο Τούρκους ως φερόμενους διακινητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Όμως την έρευνα και την προανάκριση την διεξάγει το ίδιο το Λιμενικό για τους χειρισμούς του οποίου έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες, ενώ μέθοδοί του έχουν αμφισβητηθεί με δημοσιεύματα και στον ξένο Τύπο.
Όσοι αντίκρισαν τα διαμελισμένα πτώματα στη Ρόδο δηλώνουν σοκαρισμένοι
Εθελοντές και διασώστες κάνουν λόγο για καταδίωξη και σύγκρουση, ενώ οι Ροδίτες εθελοντές δηλώνουν σοκαρισμένοι με την θέα των διαμελισμένων πτωμάτων. Τουλάχιστον 5 πρόσφυγες έχουν σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, με διασώστες να δηλώνουν πως είναι συχνές οι καταγγελίες επιβαινόντων για εμβολισμό πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες.
Σε κάθε περίπτωση μια σύγκρουση στη θάλασσα επιβαρύνει και τους δύο καπετάνιους, σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο, καθώς είναι δεδομένο πως το σκάφος του Λιμενικού δεν ήταν ακίνητο και δεν προσπάθησε να αποφύγει την σύγκρουση.
Το Αφγανιστάν θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χώρα που αναγνωρίζεται ως τόπος εκκίνησης προσφυγικών ροών, ειδικά αν οι πρόσφυγες είναι γυναίκες ή κορίτσια, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και δίδεται προστασία. Με την Γερμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να δίνουν σχεδόν αυτόματα άσυλο, σε άτομα προερχόμενα από την γη που κυβερνούν οι Ταλιμπάν.
Φως στην υπόθεση θα δώσει μονάχα μια πραγματογνωμοσύνη που θα δείχνει με σαφήνεια, ποιο πλοίο εμβόλισε το άλλο και ποιου πλοίου η προπέλα σκότωσε τους πρόσφυγες.
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442