Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με συνδιοίκηση η επιχείρηση «Ασπίδες»

Με συνδιοίκηση η επιχείρηση «Ασπίδες»

Γιατί η προσφορά μας για το στρατηγείο της Λάρισας εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας - Τι ρόλο θα έχουν Γαλλία και Ιταλία

Το ερώτημα είναι εάν με την ελληνική πρόταση για τη διάθεση του στρατηγείου στη Λάρισα στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας η χώρα μας εμπλέκεται περισσότερο σε μια διαμάχη που δεν την αφορά.

Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, αλλά το στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο προσφέρουμε στην επιχείρηση «Ασπίδες», δεν είναι άλλο από το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με διοικητή έλληνα υποναύαρχο που εδρεύει στην Α’ Στρατιά.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όταν ο Νίκος Δένδιας πρότεινε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ τη Λάρισα για στρατηγείο, αμέσως ανταποκρίθηκαν χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που και αυτές θα στείλουν φρεγάτες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση το έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν, το 2014 σε μικρής κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς καν να υπάρξει υποψία ότι η χώρα μας εμπλέκεται σε πόλεμο.

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι περισσότερο ενδιαφέρον για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή έδειξαν πρωτίστως χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που είχαν ζωτικά συμφέροντα ώστε να περνούν τα κάθε λογής πλοία με ασφάλεια από τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, χωρίς τον κίνδυνο των πυραύλων και των drones των Χούθι.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όταν ο Νίκος Δένδιας πρότεινε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ τη Λάρισα για στρατηγείο, αμέσως ανταποκρίθηκαν χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που και αυτές θα στείλουν φρεγάτες.

Αλλά θα πείτε με τρεις φρεγάτες γίνεται «αρμάδα» για «Ασπίδα» στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα;

Οχι βεβαίως, αλλά έως τις 19 Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ασπίδες», θα καταβληθεί προσπάθεια για να προστεθούν και άλλες χώρες, που βρίσκονται μεν πιο μακριά από το κανάλι του Σουέζ, αλλά έχουν και αυτές συμφέροντα αλλά και ισχυρό στόλο.

Οπως για παράδειγμα η Ισπανία, η οποία πέραν των φρεγατών διαθέτει και ένα αεροπλανοφόρο.

Συνεπώς η προσφορά μας για το στρατηγείο της Λάρισας εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, όπως και η αποστολή της φρεγάτας «Υδρα».

Ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, δηλαδή πόσα τελικά θα είναι τα πλοία που θα συμμετάσχουν, πού θα βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα και ποιοι θα είναι διοικητές της επιχείρησης «Ασπίδες».

Γιατί τη διοίκηση στο στρατηγείο της Λάρισας θα την έχει ο έλληνας υποναύαρχος, στη θαλάσσια περιοχή όμως ζητείται διοικητής εν πλω, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κυβερνήτης της γαλλικής ή της ιταλικής φρεγάτας.

Ο διοικητής εν πλω θα έχει και τον κύριο ρόλο (το πρόσταγμα) της επιχείρησης, αφού το στρατηγείο της Λάρισας, έτσι όπως είναι εφοδιασμένο, θα προσφέρει κυρίως τηλεπικοινωνιακές και δορυφορικές υπηρεσίες.

Η φρεγάτα «Υδρα» ήδη κάλυψε τα κενά σε πλήρωμα (μετά τις 17 παραιτήσεις), έχει εφοδιαστεί με anti-drones συστήματα και με ΟΥΚάδες

«Φρουρός της ευημερίας»

Παράλληλα με την επιχείρηση «Ασπίδες», βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και η επιχείρηση «Φρουρός της ευημερίας» (Prosperity Guardian, OPG) των Αγγλοαμερικανών, η οποία ξεκίνησε μετά την εκτόξευση ενός «κύματος drones» από την Υεμένη που ώθησε το «USS Carney» να εμπλακεί με επιτυχία και να καταρρίψει 14 μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα χωρίς να έχει αναφερθεί ζημιά ή τραυματισμός και τα βρετανικά Eurofighters να εξορμούν από τη βρετανική βάση της Επισκοπής της Κύπρου και να βομβαρδίζουν βάσεις των Χούθι.

Η Ελλάδα είχε αρχικά εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», με δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν.

Δεν πρόκειται η χώρα μας να μετέχει με δύο πλοία, παρά μόνο με ένα και μόνο στην επιχείρηση «Ασπίδες», ωστόσο οι δύο επιχειρήσεις θα συντονίζονται με έναν τρόπο μεταξύ τους.

Στην περιοχή ήδη βρίσκονται αμερικανικά αντιτορπιλικά με ισχυρή δύναμη πυρός που στοχεύουν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drones των Χούθι.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024