Κακοκαιρία Daniel: SOS για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες εκπέμπουν οι ειδικοί
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», δήλωσε ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης.
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν στις πληγέντες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel.
Συγκεκριμένα, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εξήγησε πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel δεν θα πρέπει να πίνουν πόσιμο νερό τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του. Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες, κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών»
Ο κ. Μαριολής τόνισε πως πρέπει να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής και να γίνει απολύμανση στο νερό, πριν οι κάτοικοι καταναλώσουν πόσιμο νερό.
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, για παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά. Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας μετά από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442