Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο

Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο

Οι ερευνητές της Mayo Clinic ανέπτυξαν τεστ που δείχνει ποια γονίδια του DNA μας ευθύνονται για την παχυσαρκία μας, προσωπικά

Θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας με ένα μόνο τεστ;

Οι πιθανότητες είναι σημαντικά αυξημένες, καθώς ένα τεστ σάλιου δημιουργήθηκε από τους ερευνητές της Mayo Clinic με στόχο την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που κοστίζει ακριβά, τόσο σε πόρους, όσο και σε ψυχολογική επιβάρυνση.

Μόνο το 2021 διατέθηκαν στις ΗΠΑ περίπου 14 δις. δολ., ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει τα 32 δις. δολ. ως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Polaris.

Το νέο τεστ ελέγχει τα γονίδια μέσω του σάλιου μας, χωρίζει την παχυσαρκία σε τέσσερις τύπους και δείχνει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για κάθε τύπο, ώστε οι ασθενείς -που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από το πρόβλημά τους τόσο οικονομικά, όσο και από το στίγμα που τους ακολουθεί- να πετύχουν μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση.

Ο επίκουρος καθηγητής και ερευνητής στο τμήμα Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας της Mayo Clinic Αντρές Ακόστα και οι συνεργάτες του, ξεχώρισαν τέσσερις φαινοτύπους παχυσαρκίας, με στόχο να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Με ένα απλό δείγμα σάλιου και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ελέγχονται περίπου 6.000 διαφοροποιήσεις στα νουκλεοτίδια του DNA μας ή στα γονίδιά μας. Και μπορεί ο αριθμός αυτός να φαίνεται μεγάλος, όμως τι θα λέγατε αν γνωρίζατε ότι οι διαφοροποιήσεις στα νουκλεοτίδιά μας μπορεί να κυμαίνονται από 0 μέχρι 5-6 εκατομμύρια;

Με βάση τις συνθήστερες διαφοροποιήσεις οι ειδικοί χώρισαν τις αιτίες της παχυσαρκίας στις εξής:

  • Πεινασμένο έντερο – στους ανθρώπους αυτούς, το στομάχι αδειάζει γρηγορότερα, οπότε η πείνα είναι συχνότερη,
  • Πεινασμένος εγκέφαλος – εδώ ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το σήμα ότι το στομάχι γέμισε,
  • Συναισθηματική πείνα – όπου η όρεξη καθορίζεται από αρνητικά συναισθήματα και άγχος και
  • Μειωμένες καύσεις – όπου ο μεταβολισμός είναι χαμηλός όπως και τα επίπεδα ενέργειας.

Ο κ. Ακόστα, επεσήμανε ότι το ένα τρίτο των ασθενών στους οποίους χορηγούνται αγωνιστές GLP-1, (των αντιδιαβητικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παχυσαρκία), δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Ο λόγος είναι ότι την καλύτερη ανταπόκριση έχουν οι παχύσαρκοι που υπάγονται στον φαινότυπο του «πεινασμένου εντέρου».

Αντίθετα, οι παχύσαρκοι που εμπίπτουν στις άλλες τρεις κατηγορίες, μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από άλλες στρατηγικές αδυνατίσματος όπως διατροφικές αλλαγές ή παρεμβάσεις όπως το γαστρικό μπαλόνι.

Για τον έλεγχο του τεστ, ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο μια πιλοτική μελέτη σε τρεις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ ο στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση του τεστ στην καθημερινή πρακτική για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του σε όλους τους φαινότυπους, οι οποίοι περιορίστηκαν σε τέσσερις από 11 που είχαν αρχικά εντοπιστεί ήδη από το 2015.

Όπως εξήγησε ο Ακόστα, ο στόχος είναι να αιτιολογηθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία βάσει των φαινοτύπων, αλλά και να προσδιοριστεί μια ισχυρή γενετική τάση, η οποία θα αποτελεί μια βιολογική βάση για την παχυσαρκία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος της ύπαρξης της παχυσαρκίας.

Οι έρευνες του Ακόστα ξεκίνησαν από το 2015, οπότε έγιναν τα πρώτα τεστ μεταξύ ατόμων με κανονικό βάρος και ατόμων με παχυσαρκία. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η παχυσαρκία κατηγοριοποιήθηκε σε 11 τύπους. Καθώς όμως οι πολλαπλοί αυτοί τύποι δεν ήταν πρακτικοί, οι 11 κατηγορίες συντμήθηκαν σε 4.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024