Κίνα προς ΗΠΑ: «Θα αντιδράσουμε» εάν ο Αμερικανός πρόεδρος της Βουλής συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν
Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ, με το ζήτημα της Ταϊβάν να παραμένει στο προσκήνιο.
Η διπλωματία της Κίνας προειδοποίησε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης «διέλευσής της» από τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για αμερικανική «πρόκληση».
Η κυρία Τσάι αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για επίσημες επισκέψεις στη Γουατεμάλα και το Μπελίζ, ενώ θα κάνει ενδιάμεσους σταθμούς στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, σχεδιάζεται συνάντηση της κυρίας Τσάι με τον κ. Μακάρθι στην Καλιφόρνια, κάτι πάντως που δεν έχει επιβεβαιωθεί τυπικά.
«Αν έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Μακάρθι, θα πρόκειται για ακόμη μια πρόκληση που θα παραβιάσει κατάφωρα την αρχή της ενιαίας Κίνας, θα πλήξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και θα καταστρέψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Τζου Φεγκλιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Θα λάβουμε μέτρα»
«Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό και θα λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Μακάρθι πρακτικά επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να δει την κυρία Τσάι στην πολιτεία του, αποφεύγοντας προς το παρόν να επισκεφθεί την Ταϊπέι, κάτι που θα ήγειρε κίνδυνο να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη μεγάλη ένταση με την Κίνα.
Έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει στην Ταϊβάν, όπως έπραξε τον Αύγουστο του 2022 η προκάτοχός του στο αξίωμα, η δημοκρατική Νάνσι Πελόσι — εξωθώντας το Πεκίνο να προχωρήσει σε στρατιωτικά γυμνάσια άνευ προηγουμένου γύρω από τη νήσο.
Η Κίνα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ή στρατιωτική επαφή ανάμεσα σε ξένες κυβερνήσεις και τις αρχές της νήσου, την οποία θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της.
Η Ουάσιγκτον είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν παρότι επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διήμερη επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Βαρκελώνη – Θα συμμετάσχει στο Global Progressive Mobilization
- «Ξύπνησα από κραυγές και άκουσα μία τζαμαρία να σπάει» -Τι λέει ένοικος της πολυκατοικίας όπου βρέθηκε νεκρή η γυναίκα
- Ορμούζ: Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των Στενών στην ελληνική οικονομία – Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ
- Ολυμπιακός: Πότε θα μάθει τον αντίπαλό του – Οι ημερομηνίες των πλέι ιν της Euroleague
- «Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα στο Θέατρο ΕΛΕΡ
- Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες – Αιτία ο πόλεμος στο Ιράν
- Γλυφάδα: Συνελήφθη μητέρα ανηλίκου ο οποίος ταυτοποιήθηκε για τον βανδαλισμό του σχολικού συγκροτήματος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442