Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Τρομακτική εκτίμηση για 184.000 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια από τούρκο σεισμολόγο

Τουρκία: Τρομακτική εκτίμηση για 184.000 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια από τούρκο σεισμολόγο

Με τη λέξη «Φοβάμαι» ολοκληρώνει ο τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν την τρομακτική εκτίμησή του για 184.000 εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.

Ο τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν (φωτογραφία, επάνω, από gazeteduvar) εκτιμά με βάση τους υπολογισμούς του ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

«Φοβάμαι»

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος προσθέτει ότι καθώς μόνο ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο, μόνο το 5% των ανθρώπων που περιμένουν να διασωθούν, έχουν την ευκαιρία της επιβίωσης. Διευκρινίζει, βέβαια, ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και με την προϋπόθεση πως οι υπολογισμοί του είναι σωστοί.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι έγκυρες φωνές λένε: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ετοιμότητα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

«Εάν είχαν συμμορφωθεί με τον κανονισμό»

Δηλώνει, άλλωστε, ότι σπάνια μεν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή, αλλά από την άλλη έχουμε στην πραγματικότητα «έναν καλό κανονισμό αντισεισμικής προστασίας».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί μ’ αυτόν τον κανονισμό, θα είχαν κατασκευάσει κτίρια που δεν θα κατέρρεαν. Το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι νεόδμητες οικοδομές» επισημαίνει σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Εμείς οι γεωφυσικοί μηχανικοί γνωρίζουμε πού και σε ποια χρονικά διαστήματα και περίπου τι μεγέθους σεισμοί θα συμβούν στην Τουρκία. Το 2001 έγραψα ένα βιβλίο, στο οποίο ανέφερα 33 σημεία όπου αναμένεται σεισμός.

»Αυτά περιλαμβάνουν το Van, την Isparta, τη Sisam (σ.σ.: Σάμος), το Midilli και το Kahramanmaraş (σ.σ.: όπου έγινε ο καταστροφικός σεισμός), τα Adana και το Ceyhan» τονίζει ο Δρ Ερτζάν. Φυσικά αυτά τα στοιχεία τα στέλνουμε και στους πολιτικούς», προσθέτει.

Ολα εξαρτώνται από τον πολιτικό άνθρωπο»

«Υπάρχει λοιπόν ένα τέτοιο βιβλίο. Αποκτήστε το και διαβάστε το. Οι επιστήμονες έχουν μια στάση κατανόησης για τη ζωή. Αλλά ένας σεισμός δεν έχει πολιτική θέση, δεξιά, αριστερά, θρησκευτική ή άθρησκη. Παρέχουμε πάντα πληροφορίες. Αυτό είναι το καθήκον μας.

»Ολα λοιπόν εξαρτώνται από τον πολιτικό άνθρωπο. Η παραγωγή γνώσης είναι καθήκον των πανεπιστημιακών, αλλά δεν μπορούμε ν’ αναλάβουμε δράση. Η εκτελεστική εξουσία είναι η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Τουρκίας» υπογραμμίζει με νόημα ο τούρκος επιστήμονας.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024