Πάγια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στo Twitter εν μέσω αυξανόμενης κριτικής στο Διαδίκτυο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

«Δικτυακά δεδομένα πραγματικού χρόνου δείχνουν ότι το Twitter έχει υποστεί περιορισμούς στην Τουρκία» αναφέρει το απόγευμα της Τετάρτης η Netblocks, οργανισμός εποπτείας που παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετά τον σεισμό

«Φίλτρα εφαρμόστηκαν σε μεγάλους παρόχους Διαδικτύου την ώρα που το κοινό βασίζεται στην υπηρεσία στον απόηχο μιας σειράς φονικών σεισμών».

Η πρόσβαση είναι αδύνατη μέσω των δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους, την TurkTelekom και την Turkcell, ενώ η πρόσβαση μέσω Vodafone είναι ακόμα διαθέσιμη αλλά αργή.

Το μπλόκο δεν έχει ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία είχε πάντως επιβάλει και παλαιότερα φραγή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, διαδηλώσεις και φυσικές καταστροφές.

Παράκαμψη μέσω VPN

Πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν ένωσαν τις φωνές τους με πολίτες που αντιδρούν στο μπλόκο.

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Twitter μέσω VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο), λογισμικό που αναδρομολογεί τις συνδέσεις μέσω διακομιστών σε άλλες χώρες.

«Είπα σε φίλους του χώρου να χρησιμοποιούν VPN για συντονισμό της συνεργασίας. Είναι τρελό […] η κυβέρνηση έκοψε τις επικοινωνίες μέσω κοινωνικών μέσων» έγραψε ο Κιλιντσάρογλου στο Twitter.

Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε τον θυμό του: «Περιορίζοντας την πρόσβαση στο Twitter αυτή την ώρα εμποδίζεις ή καθυστερείς τη βοήθεια για τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να την έχουν. Σκοτώνεις ανθρώπους εσκεμμένα» έγραψε ο Άλι Γκουλ, δικηγόρος και ακτιβιστής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 9.o00 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην Τουρκία μετά τον σεισμό και σχεδόν 53.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr