Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Γάζα: Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα - Απλώνεται το κίνημα των φοιτητών στις ΗΠΑ παρά την καταστολή

Γάζα: Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα – Απλώνεται το κίνημα των φοιτητών στις ΗΠΑ παρά την καταστολή

Live οι εξελίξεις στο in - Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν - Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Ράφα στη νότια Γάζα όπου υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε την έκκληση του ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα, καθώς περισσότερα από 300 πτώματα ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο και φοβούνται τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή, η οποία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, «προχωράει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο για πακέτο μέτρων ασφαλείας ύψους 95 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει 26 δισ. δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη για το Ισραήλ και ένα δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:16 Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα – «Βράζουν» οι πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:30 «Το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τους στόχους του με την εισβολή στη Ράφα»

Μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Γάζι Χαμάν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει «αυτό που θέλει».

«Ακόμη κι αν (το Ισραήλ) μπει στη Ράφα, εισβάλει, δεν θα επιτύχει (…) τους δυο κύριους στόχους του, που είναι να εξαλείψει τη Χαμάς, ή να βρει» τους ομήρους που πήραν παλαιστίνιοι μαχητές όταν επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνόψισε ο Γάζι Χαμάντ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας μαζί του στο Κατάρ από τη Γάζα.

Η Χαμάς προειδοποίησε «την Αίγυπτο, το Κατάρ», καθώς και «αραβικές και άλλες χώρες στο εξωτερικό» για «τον κίνδυνο που εγείρει η εισβολή στη Ράφα» και πως «το Ισραήλ ετοιμάζεται να διαπράξει κι άλλες σφαγές», τόνισε ο κ. Χαμάντ (περισσότερα εδώ).

04:30 Πιθανή πρόταση Ισραήλ για απελευθέρωση μερικών ομήρων

Τηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ μετέδωσε πως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να προτείνει περιορισμένης έκτασης συμφωνία στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση το λιγότερο είκοσι ομήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Κανάλι 12, η πρόταση θ’ αφορά συγκεκριμένα γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους. Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσφερθεί να επιτρέψει σε εκτοπισμένους Γαζαίους να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, υπό πολιορκία για πάνω από έξι μήνες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να παρακάμψει την αξίωση της Χαμάς να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπάρξει απελευθέρωση ομήρων.

Το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 δεν διευκρινίζει ούτε αν η πρόταση θα συμπεριλάβει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ούτε ποια θα είναι η διάρκειά της, ούτε εάν ή πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θ’ αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα (περισσότερα εδώ).

03:25 Οι ταξιαρχίες της Ράφα περιμένουν με εκπλήξεις λέει η Χαμάς

Οι ταξιαρχίες της Ράφα δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο, ωστόσο είναι προετοιμασμένες για μια πιθανή αντιπαράθεση, δήλωσε την Τετάρτη στο Al Mayadeen ο Ali Baraka, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Χαμάς.

Ο Baraka τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει, οι Ταξιαρχίες της Ράφα έχουν διατηρήσει τον εξοπλισμό και τις δυνατότητές τους, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από προηγούμενες μάχες.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα πρέπει να αναμένει σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και στρατιωτικά μέσα.

02:50 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι έβαλαν στόχο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

Ο εκπρόσωπος της συμμαχικής με το Ιράν ομάδας, Γιαχία Σαρί, δηλώνει ότι η Ανσάρ Αλλάχ στοχοθέτησε ένα ισραηλινό πλοίο, το MSC Darwin, στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους και κατά του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη ότι το πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Diamond κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη με στόχο εμπορικό πλοίο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς αντίδρασης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθις εναντίον εμπορικών πλοίων, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε διεθνείς ναυτικούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς

Ο Σαρί είπε ότι η ομάδα είχε επίσης εκτοξεύσει έναν αριθμό «βαλλιστικών και άλλων πυραύλων» σε διάφορους στόχους γύρω από το Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

02:30 Μεταξύ των συλληφθέντων σήμερα ήταν και η Noelle McAfee, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Emory

Συλλαμβάνονται φοιτητές αλλά και όσοι πανεπιστημιακοί υπερασπίζονται την ελευθερία του Λόγου στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η ταυτότητα της κυρίας MaAfee επιβεβαιώνεται.

02:00 Ειρωνεία: Οι άνδρες των σεκιούριτι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μόδας απαγορεύουν την διανομή φαγητού στους έγκλειστους φοιτητές

Την ώρα που οι φοιτητές διαμαρτύρονται και για την ανθρωπιστική καταστροφή και τον λιμό στη Γάζα. Οι άνδρες της ασφάλειας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μόδας, απαγορεύουν την διανομή φαγητού στους έγκλειστους φοιτητές.

01:30 Στο UCLA οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές έχουν περικυκλώσει την κατασκήνωσή τους με οδοφράγματα και έφτιαξαν ομάδα περιφρούρησης

01:00 Το πρόσωπο του πολέμου

Προσοχή σκληρές και ρεαλιστικές εικόνες.

Ένα παιδάκι από την Παλαιστίνη τρέμει από τον πόνο μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χθες το βράδυ στη Γάζα.

00:30 Σχεδόν 8.500 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι υποφέρουν στις ισραηλινές φυλακές από την έναρξη του πολέμου

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσαν ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 αυξήθηκε σε περισσότερους από 8.455.

Εξήγησαν, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τουλάχιστον 12 πολίτες από τη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην κρατούμενους, από χθες το βράδυ μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο κυβερνείο της Τουλκάρμ, καθώς και στα κυβερνείο της Ραμάλα, της Χεβρώνας και της Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών συλλήψεων, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκτεταμένες επιδρομές και κακοποιήσεις, καθώς και επιθέσεις εναντίον κρατουμένων και των οικογενειών τους, δολιοφθορές και καταστροφές σπιτιών πολιτών.

Οι συλλήψεις περιλαμβάνουν όσους συνελήφθησαν από τα σπίτια τους, μέσω στρατιωτικών σημείων ελέγχου, όσους αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό πίεση και όσους κρατήθηκαν όμηροι.

00:05 Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι παρέχει στήριξη στην CENTCOM για την κατασκευή προβλήτας

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ενέκρινε τις προσπάθειες συνεργασίας για την πρωτοβουλία Joint Logisitics Over-the-Shore (JLOTS) υπό την ηγεσία της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM).

Δήλωσε ότι θα παρέχει ασφάλεια και υλικοτεχνική υποστήριξη για την πρωτοβουλία JLOTS, η οποία περιλαμβάνει μια προσωρινή πλωτή προβλήτα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, μια ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την προβλήτα αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο «για αρκετή ώρα» χθες, αφού η περιοχή δέχθηκε πυρά.

23:50 Η Πολιτική Προστασία της Γάζας προειδοποιεί για τη ζέστη τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη στη Λωρίδα της Γάζας, η Πολιτική Άμυνα προειδοποίησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για «την επέκταση της εξάπλωσης επιδημιών και ασθενειών μεταξύ [των εκτοπισμένων Παλαιστινίων], ιδίως μεταξύ των παιδιών και των εγκύων γυναικών».

«Πίνετε άφθονο νερό, προσπαθήστε να αερίζετε τον χώρο, κρατήστε τα παιδιά μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, ιδίως τις ώρες αιχμής της ζέστης, και φροντίστε να σκουπίζετε συνεχώς το σώμα τους με κρύο νερό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ σε δήλωσή του στο Telegram, απευθυνόμενος στους χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αυτή τη στιγμή βρίσκουν καταφύγιο σε σκηνές.

23:36 Επιστρέφουν οι διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο του Τέξας παρά την καταστολή

Μεγάλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και πάλι στην Main Plaza μπροστά από τον πύργο UT στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Περίπου δώδεκα αστυνομικοί της σχολής ήταν ορατοί στη βάση του πύργου.

Το μέρος, όπου έγιναν συλλήψεις κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία, ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειο, εκτός από τους φοιτητές που πήγαιναν στο μάθημα.

Μια διαδηλώτρια, η οποία δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί το όνομά της επειδή εργάζεται στο UT, κρατούσε μια πινακίδα που καλούσε σε κατάληψη όλων των πανεπιστημιουπόλεων. Ήταν παρούσα στη χθεσινή διαμαρτυρία.

«Δεν φοβήθηκα να ξαναβγώ έξω γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι κάτι σημαντικό και λένε ότι ό,τι ξεκινάει από εδώ, αλλάζει τον κόσμο. Οπότε ξεκινάμε από εδώ», δήλωσε στο NBC News.

Είπε ότι η παρουσία της ήταν επίσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο τερμάτισε τα προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης και απέλυσε δεκάδες καθηγητές και προσωπικό, προσθέτοντας: «Είναι ένας αγώνας για απλές πολιτικές ελευθερίες».

23:22 Άρχισε η κατασκευή προβλήτας βοήθειας στη Γάζα, λένε οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατασκευή της προβλήτας, που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει αρχίσει.

Η προβλήτα θα δέχεται πλοία που θα μεταφέρουν βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας, χιλιάδες από τους οποίους αντιμετωπίζουν επικείμενο λιμό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το USNS Benavidez, έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν τα αρχικά στάδια της προσωρινής προβλήτας και της γέφυρας στη θάλασσα», δήλωσε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό και έχει παραπονεθεί για «συντριπτικά εμπόδια» στην είσοδο και τη διανομή της βοήθειας στον θύλακα.

Ο Ράιντερ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί κάποιου είδους επίθεση με όλμους στη Γάζα, η οποία προκάλεσε ελάχιστες ζημιές στην περιοχή προετοιμασίας της προβλήτας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι μία από τις ομάδες τους, που επιθεωρούσε τον χώρο συγκέντρωσης, αναγκάστηκε να καλυφθεί για αρκετές ώρες όταν βόμβες έπεσαν σε κοντινή απόσταση.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν αρχίσει ακόμη να μετακινούν οτιδήποτε στην περιοχή αυτή και ότι δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος.

23:09 Δημοσιογράφος στριμώχνει εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις Νετανιάχου

Δημοσιογράφος πιέζει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να πατάξουν οι ΗΠΑ τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Ο Νετανιάχου, σε τηλεοπτική του δήλωση, κατήγγειλε τους φοιτητές αυτούς ως «αντισημίτες», κατηγορώντας τους ότι στοχοποίησαν Εβραίους φοιτητές και περιουσίες και τάχθηκαν υπέρ της «εξόντωσης των Εβραίων».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον δημοσιογράφο ότι δεν θεωρεί παρέμβαση τις δηλώσεις Νετανιάχου, αλλά απλώς σχόλιο που ο κάθε ηγέτης δικαιούται να κάνει.

22:52 Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διορισμένους από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρητές να επισκεφθούν τα κέντρα κράτησης που κρατούν μαχητές της Χαμάς

Μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης, το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διορισμένους από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρητές να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις κράτησης όπου κρατούνται οι μαχητές της Χαμάς που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Το αίτημα διατυπώθηκε μετά από αναφορές ότι οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι παρατηρητές, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα εισέλθουν στις εγκαταστάσεις κράτησης με τη συνοδεία ισραηλινού δικαστή και θα κάνουν δειγματοληπτικές εξετάσεις με τους κρατούμενους για να μάθουν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ αντιτάχθηκαν στην απόφαση και επέκριναν όσους την υποστήριξαν.

Όπως αναφέρει η Haaretz, οι κρατούμενοι της Χαμάς στα κέντρα κράτησης έχουν δεμένα τα μάτια τους 24 ώρες το 24ωρο και χειροπέδες για μέρες. Τρέφονται με καλαμάκι.

22:41 Οι φοιτητές στην Ουάσιγκτον λένε ότι αντιμετωπίζουν καταστολή από τα πανεπιστήμιά τους

Φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν τη διακοπή των δεσμών των σχολείων τους με το Ισραήλ και τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα.

Η Yasmine, φοιτήτρια που ηγείται των διαδηλώσεων, λέει ότι ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους να «αποεπενδύσουν από κάθε εταιρεία που πουλάει όπλα ή τεχνολογία» στο Ισραήλ.

Ζητούν επίσης από τα πανεπιστήμιά τους να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον φοιτητών «που μίλησαν ή φοιτητών που είναι υπέρ της Παλαιστίνης», δήλωσε η Yasmine στο Al Jazeera.

«Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν καταστολή, κατηγορίες και πειθαρχικά από τα πανεπιστήμιά μας επειδή απλώς διαμαρτυρόμαστε», είπε.

Πολλοί από τους διαδηλωτές, πρόσθεσε, φορούν μάσκες εξαιτίας της «έντονης στοχοποίησης εναντίον μας».

Οι φοιτητές αναμένουν ότι η αστυνομία θα επέμβει αργότερα σήμερα σε μια προσπάθεια να διαλύσει τη συγκέντρωση, σύμφωνα με την Πάτι Κουλχέιν του Al Jazeera, που μεταδίδει από την Ουάσιγκτον.

22:30 Σπάνιο το καθαρό νερό στη Ράφα

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς ποσότητας καθαρού νερού και διάθεσης αποβλήτων στη Ράφα.

Σε ανάρτησή της στο X, ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αυτές τις ελλείψεις «προκαλούν νέους φόβους για ξέσπασμα ασθενειών».

22:17 Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τα ευρήματα για τους ομαδικούς τάφους

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε ως «εντελώς ψευδείς» τις ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι οι δυνάμεις του έθαψαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους σε ομαδικούς τάφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δήλωσή έρχεται λίγες ώρες αφότου οι ομάδες πολιτικής προστασίας της Γάζας δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, όπου αποκάλυψαν σημάδια εκτελέσεων και ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί.

Το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας Mohammed al-Moghier δήλωσε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να συντάξει μια έκθεση για μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ομαδικούς τάφους, καθώς οι εκκλήσεις του ΟΗΕ, των ομάδων δικαιωμάτων και κρατών συνεχίζουν να αυξάνονται για μια ανεξάρτητη έρευνα.

Στην ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής των δυνάμεών του στη Χαν Γιούνις «εξετάστηκαν πτώματα που είχαν θαφτεί από Παλαιστίνιους στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό απαχθέντων και αγνοουμένων».

Η λεγόμενη «διαδικασία εξέτασης», αναφέρει, πραγματοποιήθηκε με «οργανωμένο τρόπο, διατηρώντας την αξιοπρέπεια των νεκρών».

Όταν δεν αναγνωρίστηκαν όμηροι στα πτώματα, οι ισραηλινές δυνάμεις στη συνέχεια «επέστρεψαν» τις σορούς στον τόπο τους.

Υποστήριξε επίσης ότι η στρατιωτική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο έγινε «χωρίς να βλάψει το νοσοκομείο, τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό». Όμως, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, σε αυτούς που ανασύρθηκαν από τους τάφους περιλαμβάνονταν γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

22:07 Σε λίγες ώρες λήγει το τελεσίγραφο στο Κολούμπια – Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις φοιτητών με τη διοίκηση

Το Κολούμπια είναι στο επίκεντρο του αμερικανικού φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας από την περίοδο για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1968, όταν συνέβη το ίδιο πράγμα.

Τώρα οι φοιτητές διαπραγματεύονται με τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Το τελεσίγραφο για να εκκενώσουν τον κεντρικό χώρο της σχολής όπου κατασκήνωσαν και έστησαν σκηνές λήγει σε λίγες ώρες.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται ενώ οι φοιτητές έχουν μία σειρά από αιτήματα: θέλουν το πανεπιστήμιο να αποκαλύψει τις επενδύσεις του και στη συνέχεια να αποεπενδύσει οποιεσδήποτε επενδύσεις στο Ισραήλ ή οποιεσδήποτε επενδύσεις συνεχίζουν να βοηθούν τις πολεμικές προσπάθειες, όπως οι κατασκευαστές όπλων, και θέλουν αμνηστία για όλους τους φοιτητές που διαμαρτύρονται.

Έτσι διαμαρτύρονται κατά του πολέμου στη Γάζα, αλλά διαμαρτύρονται και κατά των ίδιων των πανεπιστημίων.

Προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στο πανεπιστήμιο, αλλά και άλλοι άνθρωποι ασκούν πίεση σε αυτά τα πανεπιστήμια. Ο Ρόμπερτ Κραφτ, ο ιδιοκτήτης της [αμερικανικής] ποδοσφαιρικής ομάδας Patriots, αποφάσισε να σταματήσει να κάνει δωρεές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι δισεκατομμυριούχος, και αυτό ασκεί πίεση στο πανεπιστήμιο από άλλη πλευρά.

21:53 Η αστυνομία συλλαμβάνει και την πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας του Έμορι

Δεκάδες συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα που επίσης κινητοποιείται σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να συλλαμβάνει την πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας Noelle McAfee.

21:44 Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο των Χούθι

Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε έναν πύραυλο των ανταρτών Χούθι που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και είχε στόχο ένα εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας, το πλήρωμα του HMS Diamond – πολεμικού πλοίου που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν για να «εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των διεθνών υδάτων» – χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Sea Viper για να καταρρίψει τον πύραυλο των Χούθι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι σε εμπορικά πλοία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε ναυτικούς πολλών εθνικοτήτων», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, σύμφωνα με ανακοίνωση.

21:32 Οκτώ νεκροί από επίθεση στην πόλη της Γάζας – Αδιάκοπες οι επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ταλ αλ Χάουα της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα χτυπήματα συνεχίζονται αδιάκοπα στη βόρεια και κεντρική Γάζα, ενώ τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι επιθέσεις και στη Ράφα.

21:19 Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ δεν κατάφερε να κάνει αυτοψία γιατί το μέρος όπου βρισκόταν δέχτηκε επίθεση

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ αναφέρει ότι μια ομάδα του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας που επισκέφθηκε τον χώρο που αναμένεται να κατασκευαστεί προβλήτα και τον χώρο συγκέντρωσης για επιχειρήσεις θαλάσσιας βοήθειας αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγι «για αρκετή ώρα» χθες, αφού η περιοχή δέχθηκε πυρά.

Δύο χτυπήματα έγιναν 100 μέτρα μακριά, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η ομάδα μπόρεσε τελικά να συνεχίσει την περιήγηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Η προβλήτα έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις βοήθειας ως μια περίπλοκη λύση για την παράδοση βοήθειας, καθώς συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να επιτρέψει επαρκή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των χερσαίων συνόρων του.

21:05 Μπέρνι Σάντερς: «Όχι κ. Νετανιάχου, δεν είναι αντισημιτισμός να αντιτίθεται κανείς στην πολιτική σου»

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς απέκρουσε τη χθεσινή δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία χαρακτήρισε αντισημιτική την κριτική στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Όχι, κύριε Νετανιάχου. Δεν είναι αντισημιτικό ή φιλο-Χαμάς να επισημαίνεις ότι σε κάτι περισσότερο από έξι μήνες η εξτρεμιστική κυβέρνησή σου έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 77.000 – το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε σήμερα ο Σάντερς.

Ο Σάντερς επεσήμανε ότι οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των υποδομών της Γάζας, όπως το νερό, τον ηλεκτρισμό και τα νοσοκομεία, και κατέστρεψαν τα σπίτια σχεδόν του μισού πληθυσμού της Γάζας.

«Κύριε Νετανιάχου. Ο αντισημιτισμός είναι μια χυδαία και αηδιαστική μορφή μισαλλοδοξίας που έχει κάνει ανείπωτη ζημιά σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Σάντερς.

«Αλλά, σας παρακαλώ, μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη του αμερικανικού λαού προσπαθώντας να μας αποσπάσετε την προσοχή από τις ανήθικες και παράνομες πολεμικές πολιτικές της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής κυβέρνησής σας», συνέχισε. «Μην χρησιμοποιείτε τον αντισημιτισμό για να αποσπάσετε την προσοχή από το ποινικό κατηγορητήριο που αντιμετωπίζετε στα ισραηλινά δικαστήρια. Δεν είναι αντισημιτικό να σας καθιστούμε υπόλογους για τις πράξεις σας».

20:55 Η βόρεια Γάζα εξακολουθεί να οδεύει προς την πείνα

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Carl Skau, δηλώνει ότι το βόρειο τμήμα της Γάζας οδεύει προς λιμό και ότι ο οργανισμός δεν έχει δει στοιχεία για την «αλλαγή στάσης που απαιτείται για την αποτροπή του λιμού».

«Χρειαζόμαστε περισσότερο όγκο και συνεχή προσπάθεια για να λάβουμε πιο ποικίλη βοήθεια στο βόρειο τμήμα [της Λωρίδας της Γάζας]», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη «σοβαρή ανησυχία» του οργανισμού για την προοπτική μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Ο οργανισμός εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ένας θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνολική βοήθεια, δήλωσε ο Skau, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την παροχή βοήθειας από τη στεριά και εκεί πρέπει να παραμείνει η προσοχή.

20:39 Αποδοκιμασίες σε Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια – Απείλησε με την Εθνοφρουρά

O εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, και άλλοι Ρεπουμπλικανοί αντιμετώπισαν τις αποδοκιμασίες των φοιτητών πριν το τέλος συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου χιλιάδες διαμαρτύρονται εδώ και μέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα  απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς του με το Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης στη Γάζα.

Ο Τζόνσον τάχθηκε για ακόμα μία φορά υπέρ του Ισραήλ ενώ κατηγόρησε τους φοιτητές που διαδηλώνουν ως αντισημίτες. Ακόμα ζήτησε την παραίτηση της προέδρου του Κολούμπια γιατί «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των φοιτητών».

Ο Μάικ Τζόνσον απείλησε ακόμα να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο έλεος ενός «ιού αντισημιτισμού».

Η προειδοποίηση του Μάικ Τζόνσον ξυπνά οδυνηρές μνήμες στις ΗΠΑ: την 4η Μαΐου του 1970, η Εθνοφρουρά του Οχάιο είχε ανοίξει πυρ στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν.

20:26 Παραιτήθηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμαρτυρόμενη για τη στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα

Η Hala Rharrit, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραιτήθηκε από τη θέση της λόγω της αντίθεσής της στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Γάζα.

Η Hala Rharrit ήταν επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια του περιφερειακού κόμβου μέσων ενημέρωσης του Ντουμπάι και εντάχθηκε στην υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 2006.

«Παραιτήθηκα τον Απρίλιο του 2024 μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας, αντιτιθέμενη στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γάζα. Διπλωματία, όχι όπλα. Να είστε μια δύναμη για την ειρήνη και την ενότητα», έγραψε η Rharrit στη σελίδα της στο LinkedIn.

Σε συνέντευξή της στη Nadia Bilbassy-Charters του Al Arabiya, η Rharrit προειδοποίησε για τον κύκλο της βίας από γενιά σε γενιά και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη διπλωματία και όχι σε περισσότερες μεταφορές όπλων.

Το βιογραφικό της στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Rharrit είναι «παθιασμένη με τη διπλωματία και την άρση των εμποδίων μέσω της επικοινωνίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

20:14 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Khalil al-Hayya, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας, επανέλαβε ότι η ομάδα δεν θα δεχτεί συμφωνία εκεχειρίας χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Οι έρευνες σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας, με επικεφαλής τις ομάδες πολιτικής προστασίας της Γάζας, έχουν αποκαλύψει σημάδια εκτελέσεων και ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί.
  • Το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας Mohammed al-Moghier λέει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ετοιμάσει μια έκθεση για μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους μαζικούς τάφους.
  • Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι οι γεννήτριες θα σταματήσουν να λειτουργούν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης καυσίμων.
  • Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Κάιρο, Diab Allouh, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν περάσει από τη Γάζα στην Αίγυπτο.
  • Η ταξιαρχία Nahal, μια από τις βασικές μονάδες πεζικού του ισραηλινού στρατού, έχει αποσυρθεί από τη Γάζα για να προετοιμαστεί για μια επικείμενη εισβολή στη Ράφα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός στους Times of Israel.
  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι κατήγγειλε την «αναγκαστική μετανάστευση», αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην πόλη Ράφα, όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

20:01 Πατέρας του ομήρου Γκόλντμπεργκ-Πολίν: Αν δεν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι σημαίνει ότι κανένας ηγέτης δεν δούλεψε αρκετά

Ο Τζον Πολίν, πατέρας του κρατούμενου από τη Χαμάς ομήρου Hersh Goldberg-Polin, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση την Τρίτη, δήλωσε ότι περιμένει από τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Πολίν δήλωσε στο ισραηλινό Κανάλι 12 ότι «υπάρχουν όμηροι που προέρχονται από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο και αναρωτιόμαστε – πού είναι όλοι οι ηγέτες; Όχι μόνο αυτοί που έχουν ομήρους, όλοι οι ηγέτες. Μέχρι να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα τους, κανείς δεν κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου».

Ο Πολιν απέρριψε την κριτική που διατυπώθηκε κατά των οικογενειών των ομήρων που διαμαρτύρονται και δήλωσε ότι «οι οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, δεν μπορείτε να τους πείτε τι είναι σωστό. Κάθε οικογένεια μπορεί να αποφασίσει τι είναι σωστό για αυτούς, πρέπει να ανατρέψουμε κάθε πέτρα, να μιλήσουμε με κάθε ηγέτη, να προσευχηθούμε, οτιδήποτε».

Πρόσθεσε ότι το βίντεο του γιου του του έδωσε δύναμη, ειδικά όταν ο Hersh ζήτησε από την οικογένειά του να παραμείνει δυνατή. Είπε, «αφού τον είδαμε και τον ακούσαμε, πρέπει να πιέσουμε όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε συμφωνία».

19:52 Τέιζερ και σπρέι πιπεριού σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει σκηνές αστυνομικής ενέδρας με σπρέι πιπεριού και τέιζερ εναντίον φοιτητών σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Οι ακτιβιστές που βρίσκονται στο σημείο λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης δακρυγόνα κατά της διαδήλωσης.

19:41 Και το UCLA της Καλιφόρνια μπαίνει στον χορό των κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA προσχώρησε σήμερα στο κίνημα «Κατασκηνώσει για την Παλαιστίνη».

Ένα φυλλάδιο από την ομάδα Students for Justice in Palestine στην πανεπιστημιούπολη ανέφερε: «Ελάτε μαζί μας τώρα στο Royce Quad. Δεν φεύγουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας»

«Σήμερα, το UCLA ενώνεται με τους φοιτητές όλης της χώρας που απαιτούν από τα πανεπιστήμιά μας να αποεπενδύσουν από τις εταιρείες που επωφελούνται από την κατοχή, το απαρτχάιντ και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη«, ανέφερε η ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

19:30 Στο Ισραήλ μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η Haaretz μεταδίδει ότι μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας θα μεταβούν την Παρασκευή στο Ισραήλ.

19:16 Χαμάς: Δεν κλείνουμε εμείς την πόρτα στις διαπραγματεύσεις – Το Ισραήλ δεν θέλει μόνιμη κατάπαυση πυρός

Ο Khalil al-Hayya, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας, επανέλαβε ότι η ομάδα δεν θα δεχθεί συμφωνία εκεχειρίας χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη διακοπή της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημείωσε ακόμα ότι η οργάνωση βλέπει σοβαρά την απελευθέρωση ομήρων και έχει δώσει την απάντησή της στις 13 Απριλίου στις προτάσεις των ΗΠΑ, ενώ περιμένει ακόμα την αντίδραση του Ισραήλ.

«Είμαστε επικεφαλής σοβαρών συνομιλιών και μεταξύ των αιτημάτων μας είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα», δήλωσε ο al-Hayya στο Al Jazeera Arabic σε τηλεοπτική συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας το πού βρίσκεται η παλαιστινιακή οργάνωση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις:

  • Η Χαμάς κρατά σοβαρή στάση για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει επίσης την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
  • Η Χαμάς δεν έχει κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, αντίθετα, η οργάνωση είναι ανοιχτή σε μια ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος.
  • Μεταξύ των στόχων είναι επίσης η απρόσκοπτη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους σε όλα τα μέρη της Λωρίδας, η ανοικοδόμηση της Γάζας και ο τερματισμός της πολιορκίας.
  • Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στην τελευταία πρόταση που περιλάμβανε μια αμερικανική τροπολογία στις 13 Απριλίου και εξακολουθεί να περιμένει απάντηση από το Ισραήλ και τα μεσολαβητικά μέρη.
  • Το αγκάθι που έχει καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις είναι η άρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Η Χαμάς έχει ήδη συμβιβαστεί σε πολλά θέματα, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής που δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

18:58 «Μεγάλο σοκ και απογοήτευση» μεταξύ των οικογενειών με συγγενείς που ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους

Οι έρευνες σε μαζικούς τάφους, υπό την καθοδήγηση των ομάδων πολιτικής προστασίας της Γάζας, αποκάλυψαν σημάδια εκτελέσεων και ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί στους χώρους δύο από τα κυριότερα νοσοκομεία της Λωρίδας.

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 από αυτούς των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις θάφτηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα θύματα αυτά «λάμβαναν θεραπεία στο νοσοκομείο Nasser. … Η πλειονότητα των πτωμάτων έχει αποσυντεθεί μερικώς ή πλήρως», δήλωσε ο Abu Azzoum.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πτώματα που δεν έχουν ανασυρθεί.

Υπάρχει «μεγάλο σοκ και απογοήτευση» μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους, είπε.

Σύμφωνα με τον Αμπού Αζούμ, υπάρχουν οικογένειες που δεν γνωρίζουν ακόμη την τύχη των συγγενών τους που είχαν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Νάσερ και από άλλα σημεία της Χαν Γιούνις από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής τους στη νότια πόλη της Γάζας.

«Η πραγματικότητα επί τόπου είναι ότι ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», είπε.

18:41 Έως 100 χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Κάιρο, Diab Allouh, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι Παλαιστίνιοι πέρασαν τα σύνορα χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται απευθείας υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Το Κάιρο έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα στην Αίγυπτο από το Ισραήλ, συγκρίνοντας ένα τέτοιο σενάριο με τη Νάκμπα του 1948.

Έχει επίσης οχυρώσει μια νεκρή ζώνη με τσιμεντένια τείχη στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

18:28 Ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν παιδιά στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συλλαμβάνουν παιδιά κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό al-Jalazone βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

18:05 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία ξεμένουν από καύσιμα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι οι γεννήτριες θα σταματήσουν να λειτουργούν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, διεθνείς και ανθρωπιστικούς φορείς να παρέμβουν και να παράσχουν γρήγορα τα απαραίτητα καύσιμα για να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και να διαφυλαχθούν οι ζωές τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μεταφορά καυσίμων στη Γάζα ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα, επειδή το Ισραήλ ταξινομεί τα καύσιμα ως ένα είδος «διπλής χρήσης» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς.

17:51 Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση για ανεξάρτητη έρευνα στη Γάζα

Η έλλειψη πόρων και οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα θα εμποδίσουν τις προσπάθειες διερεύνησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει η Ντονατέλα Ροβερά, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η τεχνογνωσία, οι δεξιότητες, οι πόροι – όπως η δυνατότητα διεξαγωγής εξετάσεων DNA – τίποτα από αυτά δεν είναι διαθέσιμο [στη Γάζα] και οι συνεχείς βομβαρδισμοί χειροτερεύουν την κατάσταση», δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα στο Al Jazeera.

«Όπου υπάρχουν αποδείξεις για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε χθες μπορεί να καταστραφούν από έναν βομβαρδισμό που διαπράχθηκε σήμερα», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε η Ροβέρα, δεν έχει επιτραπεί στους ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στη Γάζα εδώ και χρόνια.

«Κάτι μπορεί να γίνει άμεσα, δηλαδή η ισραηλινή αρχή να επιτρέψει άμεσα την είσοδο ανεξάρτητων ερευνητών, αν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν δεν θα πρέπει να έχουν κανένα λόγο να τους εμποδίζουν να μπουν στη Γάζα», πρόσθεσε.

17:46 Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους αιχμαλώτους πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Sami Abu Zuhri, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι η πίεση των ΗΠΑ προς τη Χαμάς «δεν έχει καμία αξία».

Νωρίτερα αναφέραμε ότι 18 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ζητούν από τη Χαμάς την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων ως απαραίτητο βήμα για να υπάρξει διέξοδος στην κρίση.

Στην επιστολή των 18 χωρών δεν αναφέρεται τίποτα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ ενώ γίνεται λόγος για άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση πυρός.

17:30 Ο Μπάιντεν διορίζει νέο ειδικό απεσταλμένο για τα ανθρωπιστικά θέματα στη Μέση Ανατολή

Η νεοδιορισθείσα απεσταλμένη είναι η Lise Grande, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Grande, η οποία θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, είναι σήμερα επικεφαλής του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς θητείας της στον ΟΗΕ, η εργασία της περιελάμβανε τη διαχείριση επιχειρήσεων βοήθειας στην Υεμένη, το Ιράκ και το Νότιο Σουδάν.

17:17 Οι αρχές της Γάζας δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν για μια ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα σοκαριστικά ευρήματα σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ. Οι αρχές της πολιτικής προστασίας της Γάζας δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας.

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των μερών, δηλαδή και του Ισραήλ.

Το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας Mohammed al-Moghier δηλώνει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ετοιμάσει μια αποδεικτική έκθεση για μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στο νοσοκομείο Nasser της Γάζας.

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θα διεξαχθούν από μια διεθνή επιτροπή έρευνας – είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το έργο τους προκειμένου να ωθήσουμε τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά των ανθρώπων στη Γάζα», δήλωσε ο al-Moghier στο Al Jazeera.

Ο Al-Mughier περιέγραψε επίσης τις επιπτώσεις της εργασίας των τελευταίων μηνών στη Γάζα, λέγοντας ότι ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν υποστεί τραύματα μετά την αποτυχία τους να σώσουν ανθρώπους που προσπάθησαν να διασώσουν.

«Ορισμένα από τα μέλη μας υποφέρουν από τραύματα, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας», δήλωσε.

Άλλοι μολύνθηκαν από ασθένειες όταν ανέσυραν πτώματα κάτω από τα χαλάσματα χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω της έλλειψης εξοπλισμού, πρόσθεσε.

17:05 Πιέσεις στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους εδώ και τώρα – Η επιστολή 18 χωρών, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και άλλες 17 χώρες πιέζουν τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους τώρα, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε μία άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση πυρός.

Η επιστολή που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία αναφέρει ότι ουσιαστικά είναι στο χέρι της Χαμάς να δοθεί λύση.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο:

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα για πάνω από 200 ημέρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πολίτες μας. Η τύχη των ομήρων και του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, οι οποίοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αποτελεί αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τονίζουμε ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων θα επιφέρει άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα διευκολύνει την παροχή πρόσθετης αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα και θα οδηγήσει σε αξιόπιστο τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στα εδάφη τους, με προηγούμενες προετοιμασίες για την εξασφάλιση στέγης και ανθρωπιστικών προμηθειών.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να επιστρέψουν οι άνθρωποί μας στην πατρίδα μας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και ας τερματίσουμε αυτή την κρίση, ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής:

Αργεντινή, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο.

16:59 Επικοινωνία του επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ μίλησε με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ σχετικά με την επίσημη πλέον έκτακτη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λαπίντ λέει ότι «τον ευχαρίστησε για τις άοκνες προσπάθειές του να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια του Ισραήλ»

«Πρόκειται για κρίσιμη στήριξη υπό το πρίσμα των περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Η ειδική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι ένα βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε», πρόσθεσε ο Lapid.

Ο Σούμερ, από τα πιο σημαντικά φιλοϊσραηλινά στελέχη στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και ο υψηλότερα ιστάμενος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος όλων των εποχών, προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα, όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει «χάσει τον δρόμο του»

16:53 Δεν ξέρουν που να πάνε οι Παλαιστίνιοι – «Φεύγουμε από μια παγίδα για να πέσουμε σε άλλη»

Ο Mohammad Nasser, 34 ετών, πατέρας τριών παιδιών, λέει ότι έφυγε από τη Ράφα πριν από δύο εβδομάδες και τώρα ζει σε ένα καταφύγιο στο κέντρο της Deir el-Balah για να αποφύγει να αιφνιδιαστεί από μια ισραηλινή εισβολή και να μην μπορέσει να διαφύγει.

«Πάμε από τη μια παγίδα στην άλλη, αναζητώντας μέρη που το Ισραήλ αποκαλεί ασφαλή πριν μας βομβαρδίσουν και εκεί. Είναι σαν το παιχνίδι με τον αρουραίο και την παγίδα. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, ελπίζοντας ότι θα γίνει καλύτερη. Αλλά αμφιβάλλω αν θα γίνει», δήλωσε ο Νάσερ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναχωρούν από τη Ράφα παραμένει μικρός, ενώ πολλοί είναι μπερδεμένοι για το πού πρέπει να πάνε, λέγοντας ότι η εμπειρία τους από τις τελευταίες 200 ημέρες πολέμου τους δίδαξε ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές.

Ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εκκενώσει τους αμάχους πριν από την επίθεσή του και ότι έχει αγοράσει 40.000 σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν 10-12 άτομα η καθεμία. Το μόνο που απέμενε ήταν να δώσει την εντολή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, είπε.

16:44 Το Ισραήλ αποσύρει ταξιαρχία πεζικού για να προετοιμαστεί για την εισβολή στη Ράφα

Η ταξιαρχία Nahal, μια από τις βασικές μονάδες πεζικού του ισραηλινού στρατού, έχει αποσυρθεί από τη Γάζα για να προετοιμαστεί για μια διαφαινόμενη εισβολή στη Ράφα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός στους Times of Israel.

Η ταξιαρχία, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε πέντε επιχειρήσεις στην κεντρική Γάζα, έχει τώρα χρόνο να ξεκουραστεί, να εκπαιδευτεί και να επανεξετάσει τα σχέδια για «μελλοντικές επιθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel.

Χθες, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός ήταν πλήρως έτοιμος να μετακινηθεί στη Ράφα και περίμενε μόνο την έγκριση της κυβέρνησης.

Ιατρικοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι μια ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή «πέρα από κάθε φαντασία».

16:30 Τα σοκαριστικά ευρήματα των ομαδικών τάφων στο νοσοκομείο Νάσερ

Εδώ και μια εβδομάδα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ξεθάβουν πτώματα από ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν τον Φεβρουάριο.

Ακολουθούν τα κύρια ευρήματά:

  • Υπάρχουν τρεις ομαδικοί τάφοι στους χώρους του νοσοκομείου Νάσερ, οι οποίοι περιέχουν συνολικά τουλάχιστον 392 πτώματα που ήταν «στοιβαγμένα μεταξύ τους».
  • Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, η πλειονότητα των πτωμάτων δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, είτε επειδή είναι πολύ άσχημα αποσυντεθειμένα είτε επειδή είναι ακρωτηριασμένα.
  • Ορισμένα πτώματα φέρουν σημάδια εκτέλεσης ή βασανισμού.
  • Έως και 20 άτομα μπορεί να έχουν θαφτεί ζωντανά, λένε αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας.

16:13 Al Jazeera: Αυτοί είναι οι μαζικοί τάφοι που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ

Το Al Jazeera έχει δημοσιεύσει ένα γράφημα, με το οποίο αναφέρεται στις φρικιαστικές ανακαλύψεις των μαζικών τάφων στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 392 πτώματα από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τους χώρους του νοσοκομείου, ωστόσο μόνο 65 από αυτά έχουν αναγνωριστεί.

Πηγή: Al Jazeera

16:03 Το Βέλγιο κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη μετά τη δολοφονία εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών, Χάντζα Λαμπίμπ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Βέλγιο μετά τον θάνατο ενός υπαλλήλου του βελγικού οργανισμού ανάπτυξης Enabel και του γιου του σε ισραηλινό πλήγμα στη νότια Γάζα.

«Οι βομβαρδισμοί αμάχων περιοχών και πληθυσμών είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Θα καλέσω τον Ισραηλινό πρέσβη για να καταδικάσω αυτή την απαράδεκτη πράξη και να απαιτήσω εξηγήσεις», δήλωσε ο η Λαμπίμπ στο X.

15:54 Βέλγος που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Βέλγο εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση και τον επτάχρονο γιο του σε επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Αστικής Πολιτικής, Καρολίν Ζενέζ.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι χθες το βράδυ ένας από τους υπαλλήλους μας σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό», έγραψε η Ζενέζ στο X.

«Ο Αμπντάλα Ναμπάν και ο 7χρονος γιος του Τζαμάλ σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Ράφα», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το χτύπημα σε κτίριο που φιλοξενούσε περίπου 25 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

Δείτε  τη σχετική ανάρτηση:

15:44 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Ιράν για την επίθεση στο Ισραήλ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Ιράν μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ.

Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με πλειοψηφία 357-20, ενώ περιλαμβάνει την έκκληση να προστεθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν στον πετρελαϊκό και τραπεζικό τομέα, την αναγνώριση της ανυπακοής του Ιράν στην τήρηση του πυρηνικού νόμου, την παροχή τελεσίγραφου σχετικά με την τήρησή του και την αναγνώριση του ρόλου του Ιράν στην κλιμακούμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

15:35 Αποχωρούν ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία;

Ιρανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από βάσεις στη Δαμασκό και τη νότια Συρία και ενδεχομένως θα αντικατασταθούν από ιρακινούς μαχητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Asharq Al-Awsat.

15:27 Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» καθώς η επίθεση στη Ράφα πλησιάζει

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επανέλαβε την Πέμπτη τη σταθερή στάση της χώρας του κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την προαναγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Το Κάιρο ανησυχεί ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή εισβολή στη συνοριακή πόλη Ράφα, το τελευταίο εναπομείναν προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, θα προκαλέσει μαζική έξοδο στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

«Η Αίγυπτος έχει υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στάση από το πρώτο λεπτό του πολέμου, απορρίπτοντας πλήρως την αναγκαστική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους στο Σινά ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, προκειμένου να διαφυλάξει την παλαιστινιακή υπόθεση από την εκκαθάριση και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

15:17 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων

  • Ο Γιαμίν Αμπού Σουλαϊμάν, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας στη Χαν Γιουνίς, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Νάσερ, δήλωσε ότι έχουν βρεθεί τρεις ξεχωριστοί ομαδικοί τάφοι στην ιατρική εγκατάσταση
  • Από τα 392 πτώματα που ανασύρθηκαν στους ομαδικούς τάφους της Γάζας, μόνο 65 έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς, δήλωσε ο Αμπού Σουλαϊμάν
  • Δέκα πτώματα που βρέθηκαν στους ομαδικούς τάφους της Γάζας είχαν δεμένα τα χέρια τους, ενώ άλλα είχαν ακόμη πάνω τους ιατρικά σωληνάκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν θαφτεί ζωντανοί, δήλωσε το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας, Μοχάμεντ Μουγκιέρ, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα πτώματα ανήκουν σε παιδιά
  • Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε ότι η οργάνωση θα ήταν πρόθυμη να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ή περισσότερων ετών με το Ισραήλ και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, εάν εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press
  • Ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει ωθήσει τον Λίβανο στο «χείλος της κατάρρευσης»

15:08 Οι διαδηλώσεις για τους ομήρους στο Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε αντικυβερνητικές

Η Χάμντα Σαλούτ του Al Jazeera μεταδίδει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ:

«Η ισραηλινή κυβέρνηση διατήρησε τη θέση της ότι η στρατιωτική και η πολιτική πίεση είναι οι μόνοι τρόποι για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Όμως οι οικογένειες των ομήρων και το κίνημα Bring Them Back Now – το κίνημα διαμαρτυρίας που διαδηλώνει εδώ και μήνες – λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει μια νέα συμφωνία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο αφορούσε απλώς την επιστροφή των ομήρων, έχει μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ζητώντας νέα διακυβέρνηση στο κράτος του Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να συνάψουν συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Χαμάς είναι ο λόγος που δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ η Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ είναι ο λόγος που δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικογένειες των ομήρων είναι απίστευτα κουρασμένες από την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, ένας από τους οποίους είναι η επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Αυτή την ώρα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου συνεδριάζει στην Κίρια – αυτή είναι η ισραηλινή εκδοχή του Πενταγώνου – στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, και υπάρχουν διαμαρτυρίες ακριβώς απ’ έξω, ζητώντας μια συμφωνία για την άμεση επιστροφή τους».

14:59 Εκπρόσωπος της Χαμάς για τις διαπραγματεύσεις: «Το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει το 20% της Λωρίδας της Γάζας»

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους, δήλωσε ότι το Ισραήλ παρουσίασε στις χώρες που μεσολαβούν χάρτες που δείχνουν ότι σκοπεύει να καταλάβει το 20% της Λωρίδας της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Σε συνέντευξή του στο Asharq Al-Awsat στην Κωνσταντινούπολη, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να συνεχίσει να κυριαρχεί στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Λωρίδα και να κατέχει εδάφη περίπου μισό μίλι βόρεια και ανατολικά από αυτόν, μαζί με αρκετές περιοχές στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.

14:50 Εννιά Ισραηλινοί στρατιώτες  τραυματίες σε μάχη εκτός Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη από την Παρασκευή εκτός Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τη Haaretz.

14:40 Οι IDF ενημέρωσαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι είναι έτοιμοι για την επιχείρηση στη Ράφα μόλις αυτή εγκριθεί

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι οι δυνάμεις του έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μια επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα και ότι η ημερομηνία μιας τέτοιας επιχείρησης θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η Ταξιαρχία 162, που έχει τοποθετηθεί στα βόρεια και στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, έχει μετακινηθεί πιο κοντά στη νότια πόλη Ράφα. Θα αντικατασταθεί από δύο μονάδες εφέδρων.

Οι IDF περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης και όταν αυτή έρθει, θα αρχίσουν την εκκένωση της Ράφα.

Μέχρι σήμερα, περίπου 150.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν φύγει από τη Ράφα προς τη Χαν Γιούνις και την Αλ-Μαουάσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του στρατού, η απομάκρυνση του υπόλοιπου πληθυσμού της Ράφα – περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – θα διαρκέσει εβδομάδες και οι δυνάμεις θα εισέλθουν στο έδαφος μόνο αφού ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

14:29 Το Ισραήλ επιτέθηκε σε βυτιοφόρο με καύσιμα στον Λίβανο

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε βυτιοφόρο με καύσιμα κοντά στην πόλη Ντούρις, κοντά στην Μπααλμπέκ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Mayadeen, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οδηγός του βυτιοφόρου σκοτώθηκε στην επίθεση, την οποία το Al Jazeera αποδίδει στο Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:19 Η Χεζμπολάχ διαψεύδει το Ισραήλ για τους θανάτους των «μισών διοικητών της» στον νότιο Λίβανο

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ διέψευσε σήμερα ότι οι μισοί του διοικητές στον νότιο Λίβανο έχουν «εξουδετερωθεί», όπως ισχυρίστηκε το Ισραήλ, ενώ διαβεβαίωσε ότι μικρός αριθμός στελεχών του έχει σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων που διαρκούν περισσότερους από έξι μήνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:04 Τέσσερις Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης

Στο κέντρο της Γάζας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο.

Μέλη της οικογένειας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς τη βόρεια Γάζα, όπου ο στρατός του Ισραήλ εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Οι σοροί 43 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα έχουν μεταφερθεί στα τοπικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες. Τα νοσοκομεία παρέλαβαν επίσης 64 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Καπνός φαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινό χτύπημα.

13:55 Ο Λίβανος «στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

Ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει ωθήσει τον Λίβανο «στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

«Απλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Έγκελαντ, μετά από επίσκεψή του στη χώρα.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τα χωριά στον νότο σε αναζήτηση ενός ασφαλούς μέρους καταλήγουν σε υπερπλήρη καταφύγια. Τα μέσα διαβίωσής τους έχουν καταστραφεί, αλλά δεν έχουμε επαρκή χρηματοδότηση για να τους βοηθήσουμε», τόνισε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου. Υπάρχουν σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.

Την Τρίτη, η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι χτύπησε την Άκρα, σηματοδοτώντας τη βαθύτερη επίθεσή της σε ισραηλινό έδαφος από την έναρξη της σύγκρουσης.

13:43 Φρίκη – «20 πτώματα σε ομαδικούς τάφους ενδέχεται να έχουν θαφτεί ζωντανά»

Δέκα πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Γάζα είχαν δεμένα τα χέρια τους, ενώ άλλα είχαν ακόμη ιατρικά σωληνάκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είχαν θαφτεί ζωντανοί, δήλωσε το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας, Μοχάμεντ Μουγκιέρ.

«Χρειαζόμαστε ιατροδικαστική εξέταση για περίπου 20 πτώματα για ανθρώπους που πιστεύουμε ότι θάφτηκαν ζωντανοί», δήλωσε ο Μουγκιέρ.

13:34 Παιδιά μεταξύ αυτών που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Γάζα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία

Ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ ανήκουν σε παιδιά, δήλωσε το μέλος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας, Μοχάμεντ Μουγκιέρ, ο οποίος παρείχε φωτογραφικές και βιντεοσκοπημένες αποδείξεις αρκετών από τα λείψανά τους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

«Γιατί έχουμε παιδιά σε ομαδικούς τάφους;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με βίντεο που μεταδίδει το Quds News Network, Παλαιστίνια μητέρα αναγνώρισε το πτώμα του γιου της Ναμπίλ, το οποίο βρέθηκε σε μαζικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

13:24 Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ παρά την καταστολή των αρχών

Παρά την καταστολή των αμερικανικών αρχών και τις συλλήψεις φοιτητών και μελών του προσωπικού των πανεπιστημίων, πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και να διακοπούν οι σχέσεις των ιδρυμάτων με ισραηλινές εταιρείες.

Δείτε χάρτη με τα πανεπιστήμια στα οποία έχουν κινητοποιήσεις:

Πηγή: Al Jazeera

13:14 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης

Το Quds News Network μεταδίδει ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί πορεία από εποίκους μέσα στην πόλη.

Το Μέσο που σχετίζεται με τη Χαμάς σημειώνει ότι αυτή η κίνηση θα προκαλέσει τον ντόπιο πληθυσμό.

13:05 Δεκάδες διαδηλώνουν έξω από το αρχηγείο των IDF ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων

Δεκάδες άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, διαμαρτύρονται έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ ζητώντας την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφτασαν με τα χέρια τους δεμένα. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 11:30 η ώρα την Πέμπτη.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz / Danor Aharon

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς με τον όμηρο Χερς Γκόλντμπεργκ – Πολίν προβάλλεται στην κοντινή λεγόμενη Πλατεία Ομήρων στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον Γκόλντμπεργκ – Πολίν, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ και άναψαν φωτιά κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

12:55 Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση θα κατέθετε τα όπλα για μια λύση δύο κρατών και την επιστροφή των προσφύγων – Ωστόσο χθες είπε ότι αυτό θα ήταν προσωρινό

Σάλο έχει προκαλέσει συνέντευξη του Χαλίλ αλ-Χάγια, αξιωματούχου της Χαμάς, στο Associated Press ότι η ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία πέντε ετών ή περισσότερο με το Ισραήλ και ότι θα καταθέσει τα όπλα και θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα εάν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967.

Σε συνέντευξή του στο AP, ο αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς με έδρα το Κατάρ αναφέρει ότι η ένοπλη οργάνωση θα ήταν πρόθυμη να καταθέσει τα όπλα της και να διαλύσει τις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ «εάν υπάρξει ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας» κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ πριν από το 1967, με «την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις».

«Όλες οι εμπειρίες των ανθρώπων που πολέμησαν ενάντια στους κατακτητές, όταν έγιναν ανεξάρτητοι και απέκτησαν τα δικαιώματά τους και το κράτος τους, τι έκαναν αυτές οι δυνάμεις;

Μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι δυνάμεις που υπερασπίζονταν τους μαχητές τους μετατράπηκαν στον εθνικό στρατό», περιέγραψε.

Το AP σημειώνει ότι ο αλ-Χάγια δεν λέει αν η τοποθέτησή του σχετικά με τη λύση των δύο κρατών θα ισοδυναμούσε με τερματισμό των συγκρούσεων με το Ισραήλ ή θα αποτελούσε απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα προς τον διακηρυγμένο στόχο της ομάδας να καταστρέψει το Ισραήλ.

«Δικαίωμα επιστροφής»

Το παλαιστινιακό αίτημα για το λεγόμενο «δικαίωμα επιστροφής» προβλέπει την είσοδο στο Ισραήλ έως και έξι εκατομμυρίων απογόνων προσφύγων – ένα αίτημα που απορρίπτεται από το Ισραήλ ως επιδίωξη να καταστραφεί ως κράτος με εβραϊκή πλειοψηφία.

Σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα Asharq News που εδρεύει στο Ντουμπάι, ο αλ-Χάγια δήλωσε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967 θα θεωρηθεί μόνο ως προσωρινή λύση και επέμεινε στο «ιστορικό δικαίωμα των Παλαιστινίων σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη», υποδηλώνοντας ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της για την καταστροφή του Ισραήλ, σχολιάζουν οι Times of Israel.

12:42 Η Centcom λέει ότι ο συνασπισμός κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλο με στόχο σκάφος υπό αμερικανική σημαία

Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Χ ότι ο πύραυλος είχε πιθανότατα ως στόχο το MV Yorktown, ένα πλοίο υπό αμερικανική σημαία. Τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν επίσης.

«Διαπιστώθηκε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων και τα UAV αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε η Centcom.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές. Τα συγκεκριμένα περιστατικά ακολούθησαν την ανακοίνωση των Χούθι ότι η αντάρτικη οργάνωση θα συνεχίσει «να αναλαμβάνει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες εναντίον όλων των εχθρικών στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό».

Οι Χούθι, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους τον Νοέμβριο, δήλωσαν ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο Χ:

12:32 Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία: Το 85% των πτωμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους είναι αγνώστων στοιχείων

Από τα 392 πτώματα που ανασύρθηκαν από τους ομαδικούς τάφους της Γάζας, μόνο 65 έχουν ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο Γιαμίν Αμπού Σολαϊμάν, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Χαν Γιουνίς.

Τα υπόλοιπα πτώματα παραμένουν αγνώστου ταυτότητας λόγω προχωρημένης αποσύνθεσης ή ακρωτηριασμού, δήλωσε ο Αμπού Σολαϊμάν, επισημαίνοντας στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα θύματα μπορεί να έχουν βασανιστεί.

Ο αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις ώστε «να δοθεί άμεσος τερματισμός σε αυτή την επίθεση εναντίον του λαού μας», καθώς και να επιτραπεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης να εισέλθουν στη Γάζα για να «εξετάσουν αυτά τα εγκλήματα».

12:23 Πατέρας του ομήρου Χερς Γκόλντμπεργκ – Πολίν: «Δεν ξέραμε ότι ήταν ζωντανός μέχρι χθες, το βίντεο μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε»

Ο Τζον Πόλιν, πατέρας του ομήρου της Χαμάς, Χερς Γκόλντμπεργκ – Πολίν, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο που δημοσίευσε χθες η ένοπλη οργάνωση, δήλωσε στο δημόσιο ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan ότι το βίντεο του γιου του έδωσε στον ίδιο και στη σύζυγό του Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ ακόμη περισσότερα κίνητρα για να αγωνιστούν για την απελευθέρωσή του.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έγραψε αυτά που είπε», ανέφερε ο Πόλιν, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πιθανότητα ο γιος του να διάβαζε κείμενο που είχαν γράψει οι απαγωγείς του. «Το σημείο στο οποίο εστιάζω είναι το τελευταίο μέρος, όταν, ακόμη κι αν το διάβασε από μια σελίδα, μίλησε κατευθείαν σε μένα και τη Ρέιτσελ, στις κόρες μας».

Στο τέλος του σχεδόν τρίλεπτου βίντεο, ο όμηρος απευθύνθηκε στην οικογένειά του, λέγοντας ότι γνωρίζει ότι «κάνετε τα πάντα για να επιστρέψω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό» και τους ζήτησε να παραμείνουν δυνατοί για εκείνον και να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

12:13 Στις 34.305 οι νεκροί στη Γάζα – 43 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 34.305 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.293 έχουν τραυματιστεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 43 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου.

Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 14.500 παιδιά και 9.500 γυναίκες στη Γάζα.

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες πτώματα πιστεύεται ότι είναι θαμμένα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών.

12:04 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού στη Νουσεϊράτ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους Παλαιστίνιους βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του επί τόπου.

Παράλληλα, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε σπίτι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ προκαλώντας θύματα.

11:54 Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων: «Ο Μπάιντεν έχει προδώσει την ψυχή του έθνους μας»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν «περάσει το ηθικό σημείο χωρίς επιστροφή» παρέχοντας άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει να σκοτώνει και να ακρωτηριάζει Παλαιστίνιους στη Γάζα, λέει το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR).

«Υπογράφοντας νομοθεσία που δίνει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου άλλη μια λευκή επιταγή 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη γενοκτονία του, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόδωσε την ψυχή του έθνους μας και αγνόησε τη βούληση του αμερικανικού λαού, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός και αντιτίθεται στην άνευ όρων βοήθεια προς το Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ.

«Το να δίνουμε στην ισραηλινή κυβέρνηση δισεκατομμύρια περισσότερα σε όπλα, παρά όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου, είναι ασυνείδητο… Συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό της κατοχής που πυροδοτεί κύκλους βίας εδώ και γενιές… Πρέπει να τελειώσει μια για πάντα, εδώ και τώρα», τόνισε.

11:45 Οι IDF διόρισαν επιτροπή για να καθορίσει την αναγνώριση των ομήρων και των πολιτών που συμμετείχαν στις μάχες ως πεσόντων στρατιωτών

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι IDF ανακοίνωσαν τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής σχετικά με την αναγνώριση των ομήρων και των αμάχων που συμμετείχαν στις μάχες «ως πεσόντων στρατιωτών και θυμάτων της τρομοκρατίας».

Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ότι επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο υποστράτηγος Μότι Μπαρούτς και ότι αναμένεται να υποβάλει τις συστάσεις της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Χέρζι Χαλέβι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

11:35 Ο γιος του ακροδεξιού Μπεν-Γκβιρ για τους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ: «Η αστυνομία θα έπρεπε να τους είχε σπάσει στο ξύλο»

Ο γιος του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Σουβαέλ σχολίασε τους διαδηλωτές που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά του πατέρα του έξω από τη συναγωγή της Ιερουσαλήμ όπου προσευχόταν, και δήλωσε ότι «η ισραηλινή αστυνομία θα έπρεπε να είχε πάει εκεί με γκλομπ και να τους είχε σπάσει στο ξύλο».

Δείτε σχετικό βίντεο:

11:26 Συνεχίζονται οι έρευνες στον ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Είναι η έκτη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από αυτόν τον ομαδικό τάφο – πτώματα παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων. Σώματα ασθενών με επιδέσμους και καθετήρες συνδεδεμένους.

Οι επιζώντες έχουν περιγράψει τη φρίκη της ισραηλινής επιδρομής στο νοσοκομείο με τους ανθρώπους να σύρονται έξω και να εκτελούνται. Όταν επισκεφτήκαμε τους ομαδικούς τάφους είδαμε μέλη οικογενειών να αναζητούν αγνοούμενους αγαπημένους τους. Κάποιοι αναγνώρισαν τους συγγενείς τους από τα ρούχα που φορούσαν, επειδή τα πτώματα ήταν πολύ άσχημα αποσυντεθειμένα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μαζικός τάφος, με έναν άλλο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα με περίπου 400 ανθρώπους που φαίνεται να έχουν σκοτωθεί και θαφτεί εκεί.

Σύντομα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από παραϊατρικό προσωπικό της πολιτικής προστασίας που θα παρουσιάσει τα στοιχεία που έχουν συλλέξει».

Το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για πάνω από 140 ομαδικούς τάφους, που περιέχουν εκατοντάδες πτώματα, οι οποίοι βρέθηκαν στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση, προσοχή σκληρές εικόνες:

11:16 «Η αλλαγή ξεκινά από τις πανεπιστημιουπόλεις», από τη διαμαρτυρία για το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ

Η Σεϊρέθ Τζαουάιντ ήθελε την ευκαιρία να υποστηρίξει τη μεγαλύτερη αδελφή της και να συμμετάσχει στις φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Η αδελφή της Τζαουάιντ φοίτησε στο USC στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν συγκινημένη που οι σημερινοί φοιτητές διοργάνωναν διαδήλωση κατά του πολέμου.

Όμως, καθώς το ζευγάρι των αδελφών προσπάθησε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, εμποδίστηκε η είσοδός τους – οι ίδιες θορυβήθηκαν από τον αριθμό του προσωπικού ασφαλείας που είδαν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αστυνομικών αυτοκινήτων, δύο πυροσβεστικών οχημάτων και φρουρών ασφαλείας που επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε όσους έφεραν φοιτητική ταυτότητα, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

Ορισμένοι από τους αστυνομικούς φάνηκε να είναι οπλισμένοι με εξοπλισμό για τα ΜΑΤ, δήλωσε η Τζαουάιντ.

«Αυτό που κάνουν αυτοί οι φοιτητές είναι τόσο θαρραλέο και γενναίο και είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτούς. Διακινδυνεύουν την καριέρα τους και την εκπαίδευσή τους για να πουν στα πανεπιστήμιά τους να σταματήσουν να επενδύουν στο Ισραήλ και στις ισραηλινές εταιρείες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η Τζαουάιντ δήλωσε ότι οι εικόνες από τη Γάζα «από τον Οκτώβριο είναι τα χειρότερα εγκλήματα της ανθρωπότητας», και ενώ η ίδια δεν είναι πλέον φοιτήτρια, δήλωσε ότι η υποστήριξη των αντιπολεμικών διαμαρτυριών των πανεπιστημίων είναι σημαντική.

«Η αλλαγή ξεκινά από τις πανεπιστημιουπόλεις, από τη διαμαρτυρία για την κυβέρνηση του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ μέχρι τη διαμαρτυρία για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτά τα κινήματα μνημονεύονται ακόμη και σήμερα και όλες οι διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα αυτή την περασμένη εβδομάδα θα καταγραφούν στην ιστορία».

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

11:02 Μπάιντεν: «Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κρίσιμη»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενέκρινε «ζωτικής σημασίας υποστήριξη για το Ισραήλ» αφού υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς τους συμμάχους των ΗΠΑ ύψους 95,3 δισ. δολαρίων.

Η νομοθεσία παρέχει στον στρατό του Ισραήλ περίπου 15 δισ. δολάρια, καθώς συνεχίζει να επιτίθεται στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους έξι μήνες – κυρίως παιδιά και γυναίκες.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κρίσιμη. Θα φροντίζω πάντα να διασφαλίζω ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν και τους τρομοκράτες που υποστηρίζει», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η στρατιωτική βοήθεια έρχεται καθώς το Ισραήλ απειλεί με χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

10:53 Νέα προειδοποίηση για λιμό στη Γάζα – «Ξεκάθαρα μερικοί πεθαίνουν από πείνα»

Αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με επικείμενο λιμό.

«Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα σε μια κατάσταση λιμού», δήλωσε ο Τζαν Κάρλο Τσίρι, διευθυντής του γραφείου της Γενεύης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

«Ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών εξαπλώνεται», τόνισε.

Περίπου το 30% των παιδιών κάτω των δύο ετών στη Γάζα υποσιτίζονται σοβαρά, δήλωσε ο Τσίρι. Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει καταστροφικά επίπεδα πείνας.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο βασικές ανάγκες διατροφής. Έχουν εξαντλήσει όλες τις στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως το να τρώνε ζωοτροφές, να ζητιανεύουν, να πουλάνε τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξαθλιωμένοι και σαφώς κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν από την πείνα», δήλωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό για τα ισραηλινά εμπόδια στην είσοδο και διανομή της βοήθειας σε όλη τη Γάζα κατά τους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ.

Εργαζόμενοι του ΟΗΕ και της UNRWA μεταφέρουν κιβώτια βοήθειας στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, φωτογραφία από βίντεο

10:43 Συγκλονιστικό βίντεο από τη Γάζα – Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τους νεκρούς τους

«Έτσι ξεκινάει η ημέρα στη Γάζα», σχολιάζει το Quds News Network, μεταδίδοντας βίντεο όπου φαίνονται Παλαιστίνιοι να αποχαιρετούν ανθρώπους που έχασαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε βίντεο:

10:36 Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Μπααλμπέκ

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Μπααλμπέκ του βορειοανατολικού Λιβάνου.

Το πλήγμα αναφέρεται κοντά στην πόλη Ντούρις.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από ένα σημείο που χτυπήθηκε.

Η Μπααλμπέκ, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως προπύργιο της Χεζμπολάχ, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:26 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τον «πυρήνα ελεύθερων σκοπευτών» της Χαμάς στη Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τις επιθέσεις κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ, στρατιωτικό δρόμο που έχει δημιουργηθεί και χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα, σκοτώνοντας πολυάριθμους μαχητές και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές.

Κατά την τελευταία ημέρα, οι στρατιώτες έπληξαν θέσεις εκτόξευσης της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, στα βόρεια, ενώ κατέστρεψαν έναν από τους «πυρήνες ελεύθερων σκοπευτών» της οργάνωσης που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα με μια «αεροπορική επιδρομή ακριβείας», όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Συνολικά, τα πλήγματά του έπληξαν 30 στόχους της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο κύμα επιδρομών του Ισραήλ προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων ο θάνατος τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που βρίσκονταν σε ένα σπίτι στη Ράφα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:13 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο τζαμί Αλ-Άκσα

Περισσότεροι από 430 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στον περίβολο του τζαμιού Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera δείχνει εποίκους να περπατούν μέσα στο Αλ-Άκσα.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι έποικοι βρίσκονταν υπό «ισχυρή προστασία» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι έποικοι πραγματοποιούσαν τελετές για το εβραϊκό Πάσχα. Σύμφωνα με μια μακροχρόνια, status quo συμφωνία, η προσευχή στο τέμενος Αλ-Άκσα προορίζεται για τους Μουσουλμάνους, όπως σχολιάζει το Al Jazeera.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

10:04 «Η τραγωδία συνεχίζει να εκτυλίσσεται»: Δύο νεκροί μετά από επίθεση με drone στη Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα ότι:

«Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αύξηση των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν πάνω από τη Ράφα. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χτυπηθεί σε στοχευμένες δολοφονίες – ο ένας στο δυτικό τμήμα της πόλης και ο άλλος στα ανατολικά. Σκοτώθηκαν όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους με διαφορά περίπου μισής ώρας.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά περιοχές στο κέντρο της Γάζας. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν στην περιοχή Γουάντι Γάζα για να βρεθούν στη γραμμή του πυρός. Τέσσερις άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στη Γουάντι Γάζα. Τραυματισμοί αναφέρθηκαν επίσης στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στις γύρω περιοχές.

Η τραγωδία συνεχίζεται. Η καταστροφή είναι συντριπτική. Όπου κι αν πας, βλέπεις δρόμους γεμάτους ερείπια».

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από σπίτι στη Ράφα.

09:55 Παρατηρητήρια πολέμου: Η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τη Γάζα, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις ετοιμάζονται για εισβολή στη Ράφα

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 50 επιδρομές σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου, καθώς στρατιωτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι δυνάμεις τους είναι «πλήρως προετοιμασμένες» για μια χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για το πεδίο της μάχης από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εντολή εισβολής στη Ράφα χρειάζεται μόνο την «έγκριση» του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα – όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο – λέγεται ότι βρίσκεται στο γραφείο του Νετανιάχου, αναφέρουν οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ. Ενώ δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για την χερσαία εισβολή στη Ράφα, η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Επίσης, την Τετάρτη, το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον τριών πόλεων στο νότιο Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:45 Ισραηλινό χτύπημα έπληξε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Αεροπορική επιδρομή είχε ως στόχο ένα σπίτι οικογένειας στην περιοχή Φουχάρι, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, όπως αναφέρει το Al Jazeera Arabic. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο δυτικό τμήμα της Ράφα, μετά από προηγούμενες αναφορές για χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σπίτι στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, από τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα.

09:38 Η αστυνομία προχώρησε σε 94 συλλήψεις σε αντιπολεμική διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες (LAPD) επιβεβαίωσε τις συλλήψεις 94 ατόμων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η αρχηγός του LAPD Κέλι Μουνίζ δήλωσε ότι 93 άτομα συνελήφθησαν για παραβάσεις καταπάτησης, ενώ μία ακόμη σύλληψη αφορούσε επίθεση με φονικό όπλο, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της τεταμένης αντιπαράθεσης νωρίτερα μεταξύ της αστυνομίας και των φιλοπαλαιστίνιων και αντιπολεμικών φοιτητών που διαδήλωναν στην πανεπιστημιούπολη.

09:29 Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα συζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, όπως αναφέρει η Haaretz.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς ότι σκληραίνει τη θέση της.

Στην κυβέρνηση θα παρουσιαστούν διάφορα σχέδια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από μια ομάδα με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και τον υποστράτηγο (ε.α.) Νιτζάν Αλόν.

Διπλωματική πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στη Haaretz ότι μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η προώθηση της επίτευξης μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων με τη μία, σε αντάλλαγμα με μια μαζική απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, αντί των σταδιακών σχεδίων που συζητούνται μέχρι τώρα.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εξετάζεται, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την πραγματοποίησή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια απόφαση επί του θέματος αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην κυβέρνηση.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

09:19 Ακροδεξιοί διαδηλωτές μπλόκαραν ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μέλη της οργάνωσης Tzav 9 και ορισμένοι συγγενείς ομήρων απέκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές διασταυρώσεις στο νότιο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν στα σύνορα με τη Γάζα, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η προσπάθεια να εμποδιστούν οι παραδόσεις βοήθειας έγινε μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο της Χαμάς με τον 23χρονο Αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Χερς Γκόλντμπεργκ – Πόλιν.

Σε ανακοίνωσή της, η Tzav 9 αναφέρει ότι οι ακροδεξιοί διαδηλωτές απέκλεισαν τον κόμβο Τελ Αράντ για αρκετές ώρες μέχρι να απομακρυνθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οπότε και προχώρησαν και απέκλεισαν πολλές άλλες διασταυρώσεις κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν τα φορτηγά.

Σε μια περίπτωση, οι ακτιβιστές περικύκλωσαν ένα από τα φορτηγά και ξεφόρτωσαν το περιεχόμενό του, ρίχνοντας αλεύρι και άλλα αντικείμενα στο δρόμο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λίγο πριν από τις 07:00 το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν από την περιοχή τους διαδηλωτές και τα φορτηγά προχώρησαν προς τα σύνορα με τη Γάζα χωρίς περαιτέρω προβλήματα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

09:10 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 16χρονος σκοτώθηκε από πυρά των IDF στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 16χρονου από πυρά των IDF στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του WAFA, το αγόρι, ο Χάλεντ Αρούκ χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού που βρίσκονταν στην πόλη για να πραγματοποιήσουν σειρά συλλήψεων.

09:00 Καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα στήθηκε και στο Sciences Po στο Παρίσι

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές που έχουν στηθεί μέσα στην πανεπιστημιούπολη Σεν Τομάς και παλαιστινιακές σημαίες να κρέμονται από κτίρια.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι διαδηλωτές απαιτούν από τη διοίκηση του Sciences Po να διακόψει όλους τους δεσμούς με ισραηλινά πανεπιστήμια και εταιρείες που είναι «συνένοχοι στη γενοκτονία στη Γάζα» και ζητούν επίσης να σταματήσει η «καταστολή κατά των φιλοπαλαιστινιακών φωνών στην πανεπιστημιούπολη».

Ο καταυλισμός, που διοργανώθηκε από την Παλαιστινιακή Επιτροπή του Sciences Po, έρχεται την ώρα που φοιτητές έχουν κινητοποιηθεί σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:53 Στους 34 ανέρχονται πλέον οι συλλήψεις διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Η αμερικανική αστυνομία συνέλαβε 34 άτομα κατά τη διάλυση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της αμερικανικής πολιτείας.

08:44 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν μαχητές που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στην κεντρική Γάζα

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο μαχητές που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει το Wafa
  • Ομάδες της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας ανέσυραν 324 πτώματα από ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, στην τελευταία ημερήσια ενημέρωσή της
  • Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «μάθουν όλα τα γεγονότα» για τις αναφορές περί μαζικών τάφων στη Γάζα πριν «λάβουν αποφάσεις», καθώς η ΕΕ και ο ΟΗΕ ζητούν ανεξάρτητη έρευνα
  • Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα συνεχίστηκαν σε πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη σφοδρή αντίδραση της αστυνομίας σε αρκετές πανεπιστημιουπόλεις
  • Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Τζέρεμι Σούρι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι είδε «ένα στρατό αστυνομικών» να συλλαμβάνει φοιτητές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά

08:25 Νέα εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα – Κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα τις πρωινές ώρες, στον κόλπο του Άντεν η φρεγάτα Ύδρα – παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES – έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας για την προστασία εμπορικού πλοίου ήταν στις 13 Μαρτίου, οπότε πάλι είχε βάλει με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, τα οποία τότε είχαν απομακρυνθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:20 «Ανησυχητικά σημάδια γενοκτονίας» στη Γάζα, λέει η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι δήλωσε ότι δεν θέλει «καμία παρερμηνεία» σχετικά με την «υποστήριξή της προς τον λαό της Γάζας».

«Έχω καταδικάσει και θα συνεχίσω να καταδικάζω την ισραηλινή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα πολέμου», ανέφερε η Γιουσαφζάι σε ανάρτησή της στο X, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπουμε ανησυχητικά σημάδια γενοκτονίας, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση».

Η Πακιστανή ακτιβίστρια για την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή συνυπήρξε παραγωγός ενός μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πακιστανός αρθρογράφος Μεχρ Ταράρ χαρακτήρισε τη «θεατρική συνεργασία» της Γιουσαφζάι με την Κλίντον «εντελώς τραγική» και «τεράστιο πλήγμα» στην «αξιοπιστία της Γιουσαφζάι ως ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Κλίντον «αντιπροσωπεύει την απερίφραστη υποστήριξη της Αμερικής στη γενοκτονία των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο Ταράρ.

08:15 Νέοι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024